ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Με το ΚΚΕ απέναντι σε όλα τα κάλπικα διλήμματα!

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τον λαό να κάνουν το βήμα στηρίζοντας το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές, δυναμώνοντας τη δύναμη και την πάλη του, απηύθυνε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, στην εκδήλωση της ΤΕ Κορινθίας, για την παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών του Κόμματος στον νομό.

Στη μαχητική συγκέντρωση στο θέατρο «Θωμάς Θωμαΐδης», στην Κόρινθο, επισήμανε μεταξύ άλλων πως «ο λαός πρέπει να ζήσει καλύτερα, όταν όλοι οι άλλοι του λένε πάντα ότι κάτι άλλο προέχει απέναντι στις ανάγκες του, είτε του παρουσιάζουν κάθε φορά έναν άλλο "σωτήρα", είτε πρόκειται για τη ΝΔ είτε για τον ΣΥΡΙΖΑ είτε για το ΠΑΣΟΚ, που παίζει πότε εδώ και πότε εκεί».

Κάλεσε τον λαό να μην «τσιμπήσει» στα κάλπικα διλήμματα, αλλά και να μην εγκλωβιστεί στο «τίποτα δεν γίνεται και δεν αλλάζει», αλλά να δείξει ότι δεν τα παρατά, βγαίνει μπροστά και αγωνίζεται «με το ΚΚΕ για να αλλάξουν τα πράγματα, για να ανάψει ακόμη πιο δυνατά η σπίθα απέναντι στο σάπιο σημερινό σύστημα».

Στην παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών προχώρησε η Βιβή Τζέκου, μέλος της ΤΕ Κορινθίας, απευθύνοντας κάλεσμα μαχητικής στήριξης του Κόμματος.

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Κορινθία αποτελούν οι:

  • Μαρία Ακαρέπη: Αυτοαπασχολούμενη τεχνολόγος τροφίμων. Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κορίνθου και εκλεγμένη στο γονεϊκό κίνημα.
  • Τάκης Αλωνιστιώτης: Συνταξιούχος βιομηχανικός εργάτης. Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ ν. Κορινθίας.
  • Λίλα Καφαντάρη: Ηθοποιός. Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΓΕ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ηθοποιών, στο οποίο διατέλεσε 3 φορές πρόεδρος. Βουλευτής του Κόμματος την περίοδο 2007 - 2009. Επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου και περιφερειακή σύμβουλος την περίοδο 2010 - 2017.
  • Γιώργος Λιάκουρας: Αυτοαπασχολούμενος στον επισιτισμό. Μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου.
  • Κική Νανοπούλου: Αυτοαπασχολούμενη στο εμπόριο. Γραμματέας της ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, εκλεγμένη στο γονεϊκό κίνημα.
  • Πάνος Σπηλιώτης: Βιομηχανικός εργάτης. Πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων στη «Μουρίκης ΑΕ». Εκλεγμένος στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.
Ανακοινώσεις υποψήφιων δημάρχων στην Αργολίδα

Στην ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στον νομό προχώρησε η ΤΕ Αργολίδας με συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. Την παρουσίαση πραγματοποίησε η Βασιλική Γκιόκα, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου και Γραμματέας της ΤΕ.

Κάλεσε τον λαό να γυρίσει την πλάτη στη στρατηγική σύμπλευση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων αστικών κομμάτων, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές. Ειδικά για το ψηφοδέλτιο του Κόμματος στον νομό σημείωσε: «Απαρτίζεται από άνδρες και γυναίκες που βρίσκονται στο μετερίζι των αγώνων στην περιοχή. Από εκλεγμένους συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες σε σωματεία και μαζικούς φορείς του εργατικού, αγροτικού κινήματος, του κινήματος των αυτοαπασχολούμενων. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που στα ψηφοδέλτια συμμετέχουν άνθρωποι που είναι μαχητές της ζωής, μπροστάρηδες στους αγώνες».

Υποψήφιοι βουλευτές είναι οι:

Κώστας Γκόνης: 69 χρόνων, συνταξιούχος μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Ναυπλίου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μέλος του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ Πελοποννήσου.

Βούλα Γκουβίση: 53 χρόνων, χειρουργός οδοντίατρος.

Θανάσης Κολιζέρας: 49 χρόνων, βιομηχανικός εργάτης, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ, γεν. γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλατος - Τροφίμων - Ποτών και πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλατος - Τροφίμων - Ποτών Κορινθίας & Αργολίδας.

Μιχάλης Κρόκος: 42 χρονών, αγρότης, τεχνολόγος - γεωπόνος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας.

Αγγελική Χατζηαναστασίου: 38 χρόνων, λογίστρια, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας.

Τέλος, παρουσιάστηκαν οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλους τους δήμους της Αργολίδας. Συγκεκριμένα: Για τον δήμο Ναυπλίου ο Κώστας Γκόνης, για τον δήμο Αργους - Μυκηνών η Ναυσικά Μπαβελή, για τον δήμο Επιδαύρου ο Ναπολέων Μπουρδάκος και για τον δήμο Ερμιόνης ο Βασίλης Σαράντος.


Παράδειγμα στους αγώνες για να αλλάξουμε τον κόσμο

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πολιτικό μνημόσυνο για τον σύντροφο Λάζαρο Κυρίτση

Πολιτικό μνημόσυνο για τον Μακρονησιώτη αγωνιστή και κομμουνιστή Λάζαρο Κυρίτση, που «έφυγε» πριν 40 μέρες, στα 103 του χρόνια, πραγματοποίησαν οι κόρες του, Αγλαΐα και Λεμονιά, τα εγγόνια του, σύντροφοι και φίλοι.

Ολοι αυτοί έδωσαν το «παρών» το πρωί της Κυριακής στον κινηματογράφο «Αλέκα» στου Ζωγράφου, για να τιμήσουν τη μνήμη ενός ανθρώπου που με τη στάση ζωής του υπηρέτησε τη λευτεριά και το δίκιο, ενός μαχητή που δεν τον λύγισαν το κολαστήρι της Μακρονήσου, οι φυλακές Αβέρωφ, ο Κορυδαλλός, η Μπουμπουλίνας.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε η κόρη του συντρόφου Λάζαρου, Αγλαΐα. Αφού αναφέρθηκε σε πτυχές της ζωής και της δράσης του, της αλύγιστης στον αντίπαλο στάσης του, τις αξίες και τα ιδανικά του, μα και τη φλόγα της ζωής του, της συνυφασμένης με την αγάπη στους ανθρώπους και την αφοσίωση στο δίκιο, έδωσε τον λόγο σε φίλους και συναγωνιστές του για να τις φωτίσουν από τη δική τους μεριά.

Οπως είπε χαρακτηριστικά: «40 μέρες απουσίας, που μόνο απουσία δεν είναι. Τα 103 χρόνια σου είναι παντού και πάντα, όχι ως ποιότητα αλλά ως ποσότητα. Ως καθημερινή θύμηση και παράδειγμα ζωής, ήθους, ως προτροπή. "Μη φοβάστε τόσο τον θάνατο όσο μια ανεπαρκή ζωή", έγραφε ο Μπρεχτ. Και είμαι σίγουρη, όπως και όσοι σε γνώρισαν, πως αυτά τα λόγια πραγματώθηκαν στην περίπτωσή σου με τον καλύτερο τρόπο». Επίσης, διάβασε δύο γράμματα που είχε αποστείλει στον πατέρα της η μάνα της, Τούλα, όταν ήταν φυλακισμένος.

Τη συγκινητική εκδήλωση «έντυσε» μουσικά η «Ρωμιοσύνη»
Τη συγκινητική εκδήλωση «έντυσε» μουσικά η «Ρωμιοσύνη»
Εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ. Μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Σε εμάς τους κομμουνιστές η καρδιά είναι αξεχώριστη από τον νου και τη σκέψη, τη θέληση να αλλάξουμε τον κόσμο, και αυτό το ενσάρκωνε ολοκληρωμένα ο σύντροφος Λάζαρος. (...) Την προσωπικότητά του δεν μπορούμε να την προσεγγίσουμε έξω από την επιλογή του, ένταξης στο ΚΚΕ, έξω από το γεγονός ότι ήταν κομμουνιστής. Αυτό ήταν που διαμόρφωσε έναν σύντροφο αλύγιστο, μορφωμένο, ανιδιοτελή, πρωτοπόρο στους αγώνες για να αλλάξουμε τον κόσμο, άνθρωπο που αγαπούσε τους ανθρώπους του μόχθου και έδινε όλο του το Είναι γι' αυτούς, βάζοντας πάντα ως στόχο να αποδεικνύει επιστημονικά και εκλαϊκευμένα σε αυτούς τους ανθρώπους πως έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή τους. Πάσχιζε να τους διαμορφώνει συνείδηση συμμετέχοντας στους ταξικούς αγώνες και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ. Το ίδιο το παράδειγμά του ήταν πηγή δημιουργίας, σιγουριάς και ανάτασης για το δικό μας μέλλον και ήταν καλός δάσκαλος σε αυτό. (...) Σκέφτομαι όλα αυτά που μας έλεγε και συζητούσαμε, που ήταν το παράδειγμα για μας, αν τώρα μας μιλούσε εδώ, αυτήν την περίοδο και στιγμή, τι άλλο θα μας έλεγε από το να μας προτρέψει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να βγει το ΚΚΕ ενισχυμένο παντού, και στις εκλογές. Διότι και ο ίδιος ήταν πρωτοπόρος σε όλες τις μάχες».

Ο Παναγιώτης Τσιρώνης, δάσκαλος της Αγλαΐας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου, αναφέρθηκε στην πρώτη του γνωριμία με τον Λάζαρο μετά την αποφυλάκισή του, όταν μάλιστα του χάρισε ένα χειροποίητο μουσικό όργανο που είχε φτιάξει ο ίδιος στη φυλακή. Στάθηκε επίσης στη στήριξη που έδινε ο Λάζαρος σε όσους το είχαν ανάγκη, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φέρνοντας σαν παράδειγμα το ότι ήταν ο μόνος που αντιτάχθηκε σε δύο άδικες απολύσεις ανθρώπων - που δεν ήταν αριστεροί - από τον δήμο την περίοδο μετά τη δικτατορία.

Ο επιστήθιος φίλος του Λάζαρου, Μανώλης Φρατζεσκάκης, μίλησε για τις κουβέντες που είχε μαζί του και οι οποίες «σε σημάδευαν, καθώς δεν γινόταν να μην αδράξεις κάθε λέξη αυτής της αθόρυβης αντάρτικης ψυχής», ενώ απήγγειλε και ένα από τα αγαπημένα ποιήματα του Λάζαρου, και συγκεκριμένα το «Πατησίων 118».

Η Μαριάννα Οργέττα, πρόεδρος της ΠΕΚΑΜ, αναφέρθηκε στην ανεξίτηλη προσφορά του Λάζαρου, ο οποίος ήταν στην πρώτη γραμμή της λειτουργίας και δράσης της Ενωσης. Ηταν πάντα μπροστά στις διεκδικήσεις για να διατηρηθεί η Μακρόνησος ως τόπος ιστορικής μνήμης και να απαλλαγεί από τους καταπατητές της, να ανοίξουν τα αρχεία του στρατού και να φανεί η ιστορική αλήθεια για τη σφαγή της Μακρονήσου. Πάνω απ' όλα ήταν η συμβολή του στη διάδοση της ιστορικής αλήθειας στη νέα γενιά, ενώ ξεχωριστές ήταν και οι αφηγήσεις του για το «Νταχάου της Μεσογείου» και οι ξεναγήσεις στους επισκέπτες του Μουσείου.

Τέλος, τον λόγο πήρε η άλλη κόρη του Λάζαρου, Λεμονιά, η όποια περιέγραψε τα επισκεπτήρια που έκανε στον πατέρα της στη φυλακή, τις ζωγραφιές που του έδινε μέχρι τελικά να τον υποδεχτεί στο σπίτι όταν ήταν 7 ετών, περήφανη γιατί γνώριζε ότι ήταν ένας ήρωας που βοηθούσε τους ανθρώπους. «Υποκλινόμαστε στον αγώνα όλων αυτών που έβαλαν στην άκρη την οικογένεια για τη μεγαλύτερη οικογένεια, αυτή της ανθρωπότητας», ανέφερε.

Η συγκινητική αυτή εκδήλωση, γεμάτη από νότες περηφάνιας και αισιοδοξίας, ολοκληρώθηκε με ένα βίντεο για τον σύντροφο Λάζαρο με τις μοναδικές αφηγήσεις του για τα μαθητικά του χρόνια, τον ΕΛΑΣ, τη Μακρόνησο, τα μετεμφυλιακά χρόνια - με χαρακτηριστική τη μαρτυρία του για το πώς ύψωσαν το φωτεινό σύνθημα «Ο Μπελογιάννης ζει» αμέσως μετά την εκτέλεσή του - τα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας. Ακόμα, αυτή η ξεχωριστή συνάντηση τιμής και μνήμης ήταν διανθισμένη με τραγούδια και μελωδίες όπως αντάρτικα, μελοποιημένα ποιήματα του Ν. Χικμέτ κ.ά. από τους μουσικούς της «Ρωμιοσύνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ