ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Ξανά πρώτη και σημαντικά ενισχυμένη η ΔΑΣ με 31,39%

Βήμα για την «αλλαγή σελίδας» που έχουν ανάγκη το Εργατικό Κέντρο, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία

Από την παρουσία των συνδικαλιστών της ΔΑΣ στις αρχαιρεσίες
Από την παρουσία των συνδικαλιστών της ΔΑΣ στις αρχαιρεσίες
Βήμα στην κατεύθυνση «αλλαγής σελίδας» στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) έγινε με τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του, οι οποίες διεξήχθησαν το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Φλεβάρη, ολοκληρώνοντας τις εργασίες του 32ου Συνεδρίου του.

Η ΔΑΣ σημείωσε άνοδο για ένα ακόμα Συνέδριο, βγαίνοντας ενισχυμένη σε ψήφους και ποσοστά, παίρνοντας 371 ψήφους και 31,39%, καταλαμβάνοντας 9 έδρες στη νέα διοίκηση (από 345 ψήφους και 28,7% στο συνέδριο του 2020).

Μια ενίσχυση του ψηφοδελτίου που συγκροτούν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με ακόμα μεγαλύτερη σημασία, μετά από τρία χρόνια που τα σωματεία του βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, κόντρα στο «λοκντάουν» που επιχείρησαν τόσο η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου όσο και η κυβέρνηση, για λογαριασμό της εργοδοσίας, στο όνομα τάχα της πανδημίας. Επίσης, πρόκειται για τη μαχητική απάντηση που δίνουν τα συνδικάτα στην προσπάθεια να μπουν στον γύψο και να περιορίσουν τη δράση τους, με πιο πρόσφατο τον νόμο - έκτρωμα της κυβέρνησης, σε συνέχεια των απεργοκτόνων διατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κυβερνήσεων.

Με τη νέα αυτή ενίσχυση της ΔΑΣ συνεχίζεται μια πορεία των τελευταίων χρόνων που το ψηφοδέλτιό της δυναμώνει από συνέδριο σε συνέδριο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η μόνη δύναμη που καταγράφει άνοδο, αφού όλες οι άλλες δυνάμεις, οι παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ (ΔΑΚΕ και ΕΝΟΤΗΤΑ), στον ΣΥΡΙΖΑ (ΕΑΚ και ΕΜΕΙΣ ΑΡΚΙ) και στο ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ) καταγράφουν νέες απώλειες.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 η ΔΑΣ πήρε στο ΕΚΑ το 27,99%, το 2017 26,92%, το 2020 28,7% και τώρα έφτασε στο 31,39%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη δύναμη, που είναι η ΠΑΣΚΕ, πήρε μόλις 19,46%, μια διαφορά δηλαδή 12 ποσοστιαίων μονάδων από την πρώτη ΔΑΣ!

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών στο ΕΚΑ έχουν ως εξής:

Ψήφισαν 1.195 αντιπρόσωποι, με 1.182 έγκυρες ψήφους και 13 άκυρα - λευκά (από 1.214 ψηφίσαντες στο προηγούμενο συνέδριο, 1.202 έγκυρα και 12 άκυρα - λευκά).

Η ΔΑΣ έλαβε 371 ψήφους, 9 έδρες στο ΔΣ και 31,39% (από 345 ψήφους, 9 έδρες και 28,70% στο προηγούμενο συνέδριο).

Η ΠΑΣΚΕ πήρε 230 ψήφους, 6 έδρες και 19,46% (από 234 ψήφους, 6 έδρες και 19,47%).

Η ΔΑΚΕ 145 ψήφους, 4 έδρες και 12,27% (από 162 ψήφους, 4 έδρες και 13,48%).

Η ΕΝΟΤΗΤΑ πήρε 146 ψήφους, 4 έδρες και 12,35% (από 153 ψήφους, 4 έδρες και 12,73%).

Στο προηγούμενο συνέδριο οι παρατάξεις ΕΑΚ και ΕΜΕΙΣ ΑΡΚΙ (πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ) είχαν κοινό ψηφοδέλτιο και είχαν πάρει 238 ψήφους, 6 έδρες και ποσοστό 19,8%. Τώρα η ΕΑΚ πήρε 109 ψήφους, 3 έδρες και 9,22%. Η παράταξη ΕΜΕΙΣ ΑΡΚΙ συγκέντρωσε 110 ψήφους, 3 έδρες και 9,31%.

Οι παρατάξεις ΑΤΕ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και «ΜΑΧΗ» (ΛΑΕ) κατέβασαν κοινό ψηφοδέλτιο και πήραν 68 ψήφους, 2 έδρες και 5,75%. Στο προηγούμενο συνέδριο η ΑΤΕ είχε 51 ψήφους, 2 έδρες και 4,24%, ενώ η τότε προσκείμενη παράταξη στη ΛΑΕ (τότε λεγόταν «Ρεσάλτο») είχε 15 ψήφους, καμία έδρα και 1,25%.

Απεργία σήμερα στη Ζώνη του Περάματος

Σε 24ωρη απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος προχωρούν μεταλλεργάτες και ναυπηγοξυλουργοί, σήμερα, Τρίτη, οργανώνοντας συγκέντρωση στις 10 π.μ. στον χώρο του μνημείου στην είσοδο της Ζώνης. Την απεργία οργανώνουν τα Συνδικάτα Μετάλλου και Ναυπηγοξυλουργών, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στην εργοδοσία, που συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο όσα κατέκτησαν οι εργάτες το τελευταίο διάστημα με την υπογραφή ΣΣΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στη Ζώνη οι εργαζόμενοι με τη ΣΣΕ κατάφεραν να κατοχυρώσουν το ωράριο, το διάλειμμα, τον τρόπο δουλειάς και αμοιβής των υπερωριών κ.λπ. «Το τελευταίο διάστημα αυτές οι κατακτήσεις μας έχουν μπει στο στόχαστρο από την εργοδοσία, με αποτέλεσμα καθημερινά στους χώρους δουλειάς να βλέπουμε καταστάσεις στον τομέα της ασφάλειας που να μας πηγαίνουν χρόνια πίσω», σημειώνουν τα σωματεία και εξηγούν: «Η αύξηση της δουλειάς, η βιασύνη να τελειώσει το πλοίο, η χρήση παντελώς ακατάλληλων υλικών και κακοσυντηρημένων εργαλείων, μαζί με τα εξαντλητικά ωράρια και τους εκατοντάδες νέους συνάδελφους που κανείς δεν φροντίζει να εκπαιδεύσει, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε δεκάδες μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα».

Παρά τις προειδοποιήσεις των σωματείων εδώ και μήνες και με ανάλογες πρωτοβουλίες, όπως ήταν η 24ωρη απεργία τον περασμένο Νοέμβρη, τα πράγματα όχι μόνο δεν έχουν καλυτερέψει αλλά η κατάσταση χειροτερεύει, «υπάρχουν παντελής έλλειψη ελέγχων από τις υπηρεσίες του κράτους και συνεχείς προσπάθειες να μη λειτουργούν οι μεικτές 5μελείς επιτροπές», σημειώνεται στο απεργιακό κάλεσμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εργοδοτικής ασυδοσίας είναι το δεξαμενόπλοιο που πριν από δύο βδομάδες βρισκόταν στο Πέραμα για εκτεταμένες εργασίες, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα προστατευτικό ρέλι στα ανοίγματα, ενώ εργαζόμενοι δούλευαν υδροβολή σε αυτοσχέδιες σχεδίες αντί για σκαλωσιές. Ενώ παρότι δόθηκε «δυο φορές εντολή για διακοπή των εργασιών και ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας για τον κίνδυνο, το πλοίο συνέχισε να δουλεύει κανονικά και από θαύμα δεν είχαμε ατύχημα», αναφέρουν τα σωματεία.

«Τίποτα και ποτέ δεν μας έχει χαριστεί και είναι ξεκάθαρο και στον τελευταίο συνάδελφο ότι εφοπλιστές και εργολάβοι δεν υπολογίζουν τίποτα μπροστά στα κέρδη τους», καταλήγουν τα δύο σωματεία και καλούν στην απεργία.

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λέσβου

Την Κυριακή 12 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε το 29ο Συνέδριο του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ που ήταν και το μοναδικό που κατέβηκε στις εκλογές συγκεντρώνοντας 38 ψήφους.

Στις ομιλίες τους οι αντιπρόσωποι μετέφεραν την πείρα από τη δράση των σωματείων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι ανά χώρο και κλάδο δουλειάς, ενώ τόνισαν την ανάγκη να ενισχυθούν οι γραμμές τους και οι πρωτοβουλίες τους. Αρκετοί αντιπρόσωποι στάθηκαν στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έχει αναπτύξει το Εργατικό Κέντρο, μαζί με σωματεία και φορείς, όπως η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για οικογένειες με βιοποριστικά προβλήματα και η λειτουργία Λαϊκού Φροντιστηρίου, με τη συμβολή καθηγητών και δασκάλων. Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι αναφορές στην υποστελέχωση των δομών Υγείας στο νησί, στα αιτήματα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στα Κέντρα Υγείας. Από το βήμα του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου εκφράστηκε η απαίτηση του λεσβιακού λαού να μη δημιουργηθεί καμία δομή - φυλακή στο νησί, να χορηγούνται στους πρόσφυγες και μετανάστες τα απαραίτητα έγγραφα για να μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Πιο δυνατό το συνδικάτο από τις αρχαιρεσίες

Με μαζική συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες στο Σύνδεσμο Οικοδόμων Ζακύνθου για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία και στο Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 543 οικοδόμοι, από 134 στις προηγούμενες αρχαιρεσίες και εκλέχτηκαν 5 αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία από 1, καθώς και 20 για το Εργατικό Κέντρο από 9.

Το νέο ΔΣ χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες και από καλύτερες θέσεις τονίζει ότι θα παλέψει για «την τήρηση της κλαδικής μας σύμβασης, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, να κολλάμε κάθε μέρα δουλειάς ένσημο, να διεκδικήσουμε αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων και για κάθε πρόβλημα που θα προκύψει».

Και καταλήγει: «Αντλούμε δύναμη από την τεράστια ιστορία του κλάδου, τους αγώνες και φιλοδοξούμε και εμείς να συμβάλουμε μαζί με την Ομοσπονδία του κλάδου μας ώστε οι εργαζόμενοι να περάσουμε στην αντεπίθεση για μια ζωή όπως πραγματικά μας αξίζει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ