ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες μαζικές κινητοποιήσεις το περασμένο Σάββατο

Κατά της νέας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Hδη ορίστηκαν νέα αγωνιστικά ραντεβού, στις 16 Φλεβάρη αλλά και sτις 7 Μάρτη

ΠΑΡΙΣΙ
ΠΑΡΙΣΙ
Μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις σε εκατοντάδες πόλεις όλης της Γαλλίας έγιναν και το περασμένο Σάββατο, 11 Φλεβάρη, για την άμεση απόσυρση της νέας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι οι νέες ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν - Μπορν αυξάνουν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64, από 62 που είναι σήμερα, με 43 χρόνια δουλειάς για την κατοχύρωση δικαιώματος πλήρους σύνταξης.

Μετά τις ιστορικές απεργιακές διαδηλώσεις της 31ης Γενάρη (που χαρακτηρίστηκαν οι μαζικότερες από το 2000!) αλλά και τις ογκώδεις κινητοποιήσεις που έγιναν και την περασμένη Τρίτη, 7 Φλεβάρη, εργατοϋπάλληλοι και συνδικάτα από κάθε κλάδο διατράνωσαν πάλι την ανάγκη να διασφαλιστεί το δικαίωμα όλων σε αξιοπρεπείς συντάξεις και να σταματήσει η διαρκής επιμήκυνση του εργάσιμου βίου που αναγκάζει ουσιαστικά σε δουλειά μέχρι να φτάσει κανείς με το ένα πόδι στον τάφο...

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συμμετοχή στις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου έφτασε τα 2,5 εκατομμύρια. Παρίσι, Νάντη, Μπορντό, Μασσαλία, Ρουέν, Τουλούζη, Ρενς και σχεδόν 200 συνολικά πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα γέμισαν και πάλι διαδηλωτές από πολλούς τομείς και από όλες τις ηλικίες.

«Τη σύνταξη θέλουμε να τη ζούμε», τόνιζε το πανό των διαδηλωτών στην Μποβέ (προάστια Παρισιού) αλλά και αλλού, όπως τη Λανιόν (βορειοδυτικά), καταγγέλλοντας την πολιτική που ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα στην ίδια τη συνταξιοδότηση με τέτοιους όρους που θεσπίζονται. «Χρήματα υπάρχουν, πρέπει όμως να μπαίνουν στη σωστή τσέπη», έγραφε ένα πλακάτ διαδηλωτή στην Ανσενίς (δυτικά).

ΜΑΣΣΑΛΙΑ
ΜΑΣΣΑΛΙΑ
Νέο αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε για την Πέμπτη 16 Φλεβάρη, νέα μέρα «αγωνιστικής πανεθνικής δράσης», στην οποία καλούν τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως και στις 7 Μάρτη. Ηδη, πολλά συνδικάτα αποφασίζουν κλιμάκωση της πάλης, προκηρύσσοντας 24ωρη απεργία.

Ενδεικτικό των αγωνιστικών διαθέσεων αλλά και συμπερασμάτων που βγαίνουν για την ανάγκη ενίσχυσης του ταξικού, αγωνιστικού συντονισμού των συνδικάτων είναι το κοινό κάλεσμα για 24ωρη απεργία μεθαύριο Πέμπτη που συνυπογράφουν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων σε Χημική Βιομηχανία, Λιμάνια και Αποβάθρες, Ενέργεια, Σιδηροδρόμους αλλά και σε Γυαλί - Κεραμοποιία (σημειωτέον οι 4 πρώτες είχαν συντονιστεί αντίστοιχα και για τις 7 και 11/2). Στην ανακοίνωσή τους συμφωνούν μεταξύ άλλων ότι «είναι επείγον η οικοδόμηση και διατήρηση μιας σταθερής πίεσης απέναντι στους εργοδότες μας παντού σε κάθε τόπο δουλειάς», υπογραμμίζοντας ότι «αναζητούν από κοινού τις συνθήκες ενίσχυσης και επέκτασης του συσχετισμού δυνάμεων...».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Καλέσματα για αντίσταση απέναντι στη φονική βία της κατοχής

Ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από την κλιμακούμενη βία των ισραηλινών αρχών κατοχής, που από την αρχή του 2023 προκάλεσε τον θάνατο 48 Παλαιστινίων (τα 10 παιδιά και έφηβοι και μία γυναίκα 61 ετών) και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων. Τα τελευταία δύο θύματα ήταν ένας 14χρονος Παλαιστίνιος την Κυριακή στην Τζενίν και ένας νεαρός Παλαιστίνιος χτες στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης.

Παράλληλα, χτες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ένας 14χρονος Ισραηλινός Αραβας παλαιστινιακής καταγωγής μαχαίρωσε 17χρονο Ισραηλινό Εβραίο. Η επίθεση χαρακτηρίστηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση «τρομοκρατική», που επισείει «σφράγισμα» και γκρέμισμα της κατοικίας του δράστη.

Χτες το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε πως οι «Παλαιστινιακές Εθνικές και Ισλαμιστικές Δυνάμεις» ανακοίνωσαν ότι θα εντείνουν τη λαϊκή αντίσταση για να προστατεύσουν την πατρογονική γη και να αναχαιτίσουν την τρομοκρατία των Εβραίων εποίκων στα κατεχόμενα εδάφη, ενώ μερικές ώρες πριν είχαν γίνει στη Λωρίδα της Γάζας νέες επιδρομές της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας με πρόσχημα την αναίμακτη ρίψη ρουκέτας το περασμένο Σάββατο.

Ζήτησαν επίσης τη «διεθνή προστασία» του παλαιστινιακού λαού υπό το φως των τελευταίων αποφάσεων της ισραηλινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που επιδιώκει τη νομιμοποίηση εννιά εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, με το πρόσχημα ότι βρίσκονται εκεί για «δεκαετίες» και την αδειοδότηση ανέγερσης χιλιάδων νέων κατοικιών με στόχο την περαιτέρω επέκτασή τους. Η κυβέρνηση Νετανιάχου προωθεί νομοσχέδιο και για την αφαίρεση της ισραηλινής υπηκοότητας σε Αραβες του Ισραήλ και την απέλασή τους στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης σε όσους εξαπολύσουν επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών ιουδαϊκού θρησκεύματος.

Η σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε ειδική σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου αφιερωμένη στην Ιερουσαλήμ και στις προσπάθειες των ισραηλινών κατοχικών αρχών να μεταβάλλουν το στάτους κβο με διάφορους τρόπους.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς ζήτησε την προστασία του λαού του από τη διεθνή κοινότητα, επισημαίνοντας πως οι ισραηλινές αρχές καταπάτησαν «κάθε κόκκινη γραμμή». Πρόσθεσε την υποκρισία της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, που μόνο με τα λόγια στηρίζει την εξεύρεση λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη στη βάση των δύο κρατών. Ανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες η Παλαιστινιακή Αρχή θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, γιατί «κάθε μέρα τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος γίνεται μάρτυρας» από την κλιμακούμενη βία των κατοχικών αρχών και των εποίκων.

Απεργίες και το διάγγελμα του Ισραηλινού Προέδρου

Πάνω από 100.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες έξω από την Κνέσετ, για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Νετανιάχου, με σκοπό να εξασθενίσει μεταξύ άλλων ο ρόλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να μεταβληθεί το πολίτευμα του Ισραήλ προς όφελος της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Το βράδυ της Κυριακής, σε έκτακτο διάγγελμα ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ ζήτησε συναίνεση, εκτιμώντας πως η ισραηλινή κοινωνία «είναι στα πρόθυρα συνταγματικής και κοινωνικής κατάρρευσης».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νίκη Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής για τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο κρατίδιο του Βερολίνου, παραδοσιακά προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Το αποτέλεσμα αντανακλά τη φθίνουσα δημοτικότητα των Σοσιαλδημοκρατών και του Γερμανού καγκελάριου, Ολ. Σολτς, αλλά και την αυξανόμενη δυσαρέσκεια από την αντιλαϊκή πολιτική της από το 2016 τοπικής κυβέρνησης (SPD - Αριστερά - Πράσινοι).

Οι επαναληπτικές εκλογές αφορούσαν την ανάδειξη κρατιδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, την ανάδειξη Περιφερειακών Συμβουλίων και, σε συγκεκριμένες περιοχές, τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021. Σύμφωνα με απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, έγιναν συχνές και σοβαρές παρατυπίες οι οποίες διαπιστώθηκαν κατά την εκλογική διαδικασία.

Παρά το 28,1% του CDU, ο επικεφαλής του, Κάι Βέγκνερ, δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει δήμαρχος - κυβερνήτης του Βερολίνου. SPD και Πράσινοι συγκεντρώνουν από 18,4%, ενώ η Αριστερά (Die Linke) 12,1% (-2% από το 2021). Πέμπτο κόμμα αναδεικνύεται η εθνικιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10%, σημειώνοντας αυξημένα ποσοστά σε σχέση με το 2021. Οι Φιλελεύθεροι με 4,7% δεν καταφέρνουν να εισέλθουν καν στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Ολα τα κόμματα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το πώς θα μπορούσαν να σχηματιστούν πλειοψηφίες.

Ο Βέγκνερ έκανε λόγο για «σαφή εντολή διακυβέρνησης» αλλαγής κατεύθυνσης και τόνισε ότι θέλει να διαπραγματευτεί «στη βάση προγράμματος» τόσο με το SPD όσο και με τους Πράσινους. Οι Πράσινοι θα διαπραγματευτούν με όλα τα «δημοκρατικά κόμματα», ωστόσο σε περίπτωση συγκυβέρνησης με SPD και Αριστερά θα διεκδικήσουν να είναι αυτοί επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης.

Στην Ιταλία άνετη υπεροχή της λεγόμενης «κεντροδεξιάς» συμμαχίας δείχνουν τα exit polls που μετέδωσε η τηλεόραση της Rai για τις περιφερειακές εκλογές της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο και του Λατίου με πρωτεύουσα τη Ρώμη.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Καταρρίψεις απροσδιόριστων ιπτάμενων αντικειμένων

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου για την ακριβή ταυτότητα των περισσότερων εκ των τεσσάρων αντικειμένων που καταρρίφθηκαν από αμερικανικά μαχητικά μεταξύ της 4ης Φλεβάρη και της Κυριακής 12/2. Ωστόσο, όταν τα ΜΜΕ άρχισαν να αναρωτιόνται εάν η υπόθεση προετοιμάζει το έδαφος για την εμφάνιση εξωγήινων, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναγκάστηκε να το διαψεύσει χτες βράδυ λέγοντας πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις για εξωγήινους ΕΤ ή εξωγήινες δραστηριότητες».

Αφορμή έδωσαν οι καταρρίψεις τριών ιπτάμενων αντικειμένων απροσδιόριστης ταυτότητας και προέλευσης μετά από εκείνη του κινεζικού μπαλονιού στις 4/2 πάνω από τη Νότια Καρολίνα. Ολα τα περιστατικά καταγράφηκαν στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής και θεωρήθηκαν απειλή για την ασφάλεια των αεροπλάνων.

Ο Αμερικανός στρατηγός Γκλεν Βαν Χερκ (Glen Van Herck) σχολιάζοντας τις τελευταίες καταρρίψεις απροσδιόριστων αντικειμένων απέφυγε να τα αποδώσει σε κάποια ξένη χώρα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εξωγήινης προέλευσης. «Δεν μπορώ να κατηγοριοποιήσω τον τρόπο που μένουν στον αέρα. Είμαι διστακτικός και σας προτρέπω και εσάς να μην τα καταλογίσετε σε κάποια χώρα. Δεν ξέρουμε...», είπε σε δημοσιογράφους την Κυριακή.

Η Κίνα, χτες, μετά τις κυρώσεις σε έξι σινικές εταιρείες που σχετίστηκαν με την κατάρριψη του μπαλονιού στις 4/2 από αμερικανικό μαχητικό, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ τουλάχιστον 10 φορές μέσα στο 2022 έστειλαν αερόπλοια στον εναέριο χώρο της. Κινέζος διπλωμάτης υποστήριξε ότι η απάντηση της Κίνας σε τέτοια επεισόδια ήταν υπεύθυνη και επαγγελματική.

Επαφές μεταξύ υπουργών Αμυνας

Επιπλέον, χτες, η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας, Μελίσα Ντάλτον, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι έγιναν επαφές με τις σινικές αρχές για το μπαλόνι που πετούσε σε μεγάλο ύψος στις 4/2 και ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, ζήτησε να συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του το περιστατικό μετά την κατάρριψή του. Αρχικά το αίτημά του έμεινε ανικανοποίητο αφού το Πεκίνο κατήγγειλε την «ανεύθυνη» και «υπερβολική» απόφαση που πήρε η Ουάσιγκτον να καταρρίψει το αερόπλοιο.

Η επικοινωνία μεταξύ των δύο υπουργών έγινε τελικά δίχως να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες.

Επίσης, χτες, εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας διέψευσε ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει κατασκοπευτικά μπαλόνια στην Κίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ