Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Καλέσματα για αντίσταση απέναντι στη φονική βία της κατοχής

Ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από την κλιμακούμενη βία των ισραηλινών αρχών κατοχής, που από την αρχή του 2023 προκάλεσε τον θάνατο 48 Παλαιστινίων (τα 10 παιδιά και έφηβοι και μία γυναίκα 61 ετών) και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων. Τα τελευταία δύο θύματα ήταν ένας 14χρονος Παλαιστίνιος την Κυριακή στην Τζενίν και ένας νεαρός Παλαιστίνιος χτες στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης.

Παράλληλα, χτες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ένας 14χρονος Ισραηλινός Αραβας παλαιστινιακής καταγωγής μαχαίρωσε 17χρονο Ισραηλινό Εβραίο. Η επίθεση χαρακτηρίστηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση «τρομοκρατική», που επισείει «σφράγισμα» και γκρέμισμα της κατοικίας του δράστη.

Χτες το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε πως οι «Παλαιστινιακές Εθνικές και Ισλαμιστικές Δυνάμεις» ανακοίνωσαν ότι θα εντείνουν τη λαϊκή αντίσταση για να προστατεύσουν την πατρογονική γη και να αναχαιτίσουν την τρομοκρατία των Εβραίων εποίκων στα κατεχόμενα εδάφη, ενώ μερικές ώρες πριν είχαν γίνει στη Λωρίδα της Γάζας νέες επιδρομές της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας με πρόσχημα την αναίμακτη ρίψη ρουκέτας το περασμένο Σάββατο.

Ζήτησαν επίσης τη «διεθνή προστασία» του παλαιστινιακού λαού υπό το φως των τελευταίων αποφάσεων της ισραηλινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που επιδιώκει τη νομιμοποίηση εννιά εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, με το πρόσχημα ότι βρίσκονται εκεί για «δεκαετίες» και την αδειοδότηση ανέγερσης χιλιάδων νέων κατοικιών με στόχο την περαιτέρω επέκτασή τους. Η κυβέρνηση Νετανιάχου προωθεί νομοσχέδιο και για την αφαίρεση της ισραηλινής υπηκοότητας σε Αραβες του Ισραήλ και την απέλασή τους στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης σε όσους εξαπολύσουν επιθέσεις κατά Ισραηλινών πολιτών ιουδαϊκού θρησκεύματος.

Η σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε ειδική σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου αφιερωμένη στην Ιερουσαλήμ και στις προσπάθειες των ισραηλινών κατοχικών αρχών να μεταβάλλουν το στάτους κβο με διάφορους τρόπους.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς ζήτησε την προστασία του λαού του από τη διεθνή κοινότητα, επισημαίνοντας πως οι ισραηλινές αρχές καταπάτησαν «κάθε κόκκινη γραμμή». Πρόσθεσε την υποκρισία της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, που μόνο με τα λόγια στηρίζει την εξεύρεση λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη στη βάση των δύο κρατών. Ανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες η Παλαιστινιακή Αρχή θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, γιατί «κάθε μέρα τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος γίνεται μάρτυρας» από την κλιμακούμενη βία των κατοχικών αρχών και των εποίκων.

Απεργίες και το διάγγελμα του Ισραηλινού Προέδρου

Πάνω από 100.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες έξω από την Κνέσετ, για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Νετανιάχου, με σκοπό να εξασθενίσει μεταξύ άλλων ο ρόλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και να μεταβληθεί το πολίτευμα του Ισραήλ προς όφελος της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Το βράδυ της Κυριακής, σε έκτακτο διάγγελμα ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ ζήτησε συναίνεση, εκτιμώντας πως η ισραηλινή κοινωνία «είναι στα πρόθυρα συνταγματικής και κοινωνικής κατάρρευσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ