Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΡΙΑ
ΣΥΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκκληση του ΟΗΕ για έκτακτη βοήθεια

Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των σεισμόπληκτων της βορειοδυτικής Συρίας, μέσα στο τοπίο της καταστροφής που προκάλεσε πριν μία βδομάδα ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ πάνω στα αποκαΐδια της 12ετούς ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

Οι ελλείψεις είναι τεράστιες σε τρόφιμα, φάρμακα, σκηνές, ρουχισμό και βασικές υπηρεσίες για όσους κατάφεραν να επιβιώσουν, ενώ καταφθάνει σιγά σιγά η έμπρακτη αλληλεγγύη των λαών, ξεπερνώντας, όσο και όπου μπορεί, τα σύνορα και τα εμπόδια που όρθωσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιβάλλοντας επί χρόνια καταστροφικές κυρώσεις. Χαρακτηριστικό ήταν το κομβόι πολλών δεκάδων βυτιοφόρων με καύσιμα, που ξεκίνησαν από το Ιράκ για τη Συρία παρά το αμερικανικό εμπάργκο.

Κανένα συγκεκριμένο στοιχείο δεν υπάρχει για τον αριθμό των νεκρών του σεισμού, καθώς όλες οι εκτιμήσεις για τουλάχιστον 4.500 θύματα γίνονται κατά προσέγγιση.

Αργότερα χτες βράδυ ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια, ώστε να ανοικοδομηθούν οι περιοχές της χώρας του που καταστράφηκαν από τον σεισμό, στη διάρκεια συνάντησης με τον συντονιστή έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς. Σε ανακοίνωση της συριακής προεδρίας τονίζεται πως ο Σύρος Πρόεδρος «υπογράμμισε τη σημασία των διεθνών προσπαθειών που στοχεύουν στη βοήθεια για την ανοικοδόμηση των υποδομών στη Συρία».

Οργανώσεις αντικαθεστωτικών που ελέγχουν την επαρχία Ιντλίμπ και άλλες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας που δοκιμάστηκαν από τον σεισμό απέρριπταν για παράδειγμα τη διανομή βοήθειας μέσω περιοχών που ελέγχει ο συριακός στρατός. Επέμειναν έτσι στο άνοιγμα νέων μεθοριακών περασμάτων από τη μεριά της Συρίας.

Η οργάνωση παρακλάδι της Αλ Κάιντα, HTS, για παράδειγμα, απέρριψε τη διανομή βοήθειας από το πέρασμα Σαρακίμπ που ελέγχει ο συριακός στρατός, απαιτώντας σε αντίθετη περίπτωση 10.000 δολάρια για τη διέλευση κάθε φορτηγού με ανθρωπιστική βοήθεια...

Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Γκείρ Πέντερσεν δήλωσε πως τα όποια προβλήματα υπήρχαν αρχικά με τη διανομή βοήθειας προς τη Βορειοδυτική Συρία «διορθώνονται τώρα».

Η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν διαμήνυσε χτες πως δεν πρόκειται να επιτρέψει άλλες εισροές Σύρων προσφύγων στο έδαφός της, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να τονίζει: «Ισχυρισμοί ότι υπάρχει μια νέα εισροή προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία (μετά τον σεισμό) δεν είναι αληθινοί. Δεν θα το επιτρέψουμε, αυτό αποκλείεται».

Εμφανίστηκε δεκτικός ωστόσο στο αίτημα συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων να ανοίξει δύο νέα συνοριακά περάσματα από την επαρχία Κιλίς, διευκρινίζοντας και πάλι πως «όλες αυτές οι συνοριακές διελεύσεις προορίζονται για ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι Σύροι έρχονται στην Τουρκία μέσω αυτών των σημείων διέλευσης».

Στο μεταξύ, σεισμόπληκτοι της πόλης Τζαντάρις της βορειοδυτικής Συρίας κατήγγειλαν το Σαββατοκύριακο τη «θεαματική αποτυχία» του ΟΗΕ να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια και εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους υψώνοντας ανεστραμμένες σημαίες του Οργανισμού πάνω σε κατεστραμμένα κτίρια.

Οι ΗΠΑ την Κυριακή κάλεσαν υποκριτικά όλες τις πλευρές στη Συρία να επιτρέψουν να φτάσει βοήθεια στους σεισμόπληκτους, ενώ διατηρούν σε βάρος της χώρας κυρώσεις που πρωτοξεκίνησαν το 1979. Το Κρεμλίνο από την άλλη ανακοίνωσε χτες πως είναι σε στενή επικοινωνία με τις συριακές αρχές για την παροχή βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Την Κυριακή ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς παραδέχθηκε την αποτυχία της «διεθνούς κοινότητας» να παράσχει επαρκή βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Συρίας. Φτάνοντας και αντικρίζοντας την καταστροφή στο Χαλέπι είπε: «Αυτό που προκαλεί περισσότερη εντύπωση εδώ είναι ότι ακόμη και στο Χαλέπι, που έχει υποφέρει τόσο εδώ και πολλά χρόνια, εκείνη η στιγμή (σ.σ. του σεισμού) ήταν η χειρότερη εμπειρία που έχουν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ