Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΡΙΑ
ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ Η ΓΝΗΣΙΑ ΛΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ
Ισχυρό μήνυμα στήριξης από τον εργατόκοσμο και τη νεολαία της χώρας μας

Μεγάλη η ανταπόκριση στην εθελοντική αιμοδοσία του ΠΑΜΕ | Ανοιχτά παραμένουν τα συνδικάτα για να δεχτούν τα είδη πρώτης ανάγκης

Υλικά συγκεντρώνονται σε σχολεία της Λέσβου
Υλικά συγκεντρώνονται σε σχολεία της Λέσβου
Αμείωτη συνεχίζεται η ανταπόκριση των εργαζομένων, των φοιτητών, των μαθητών, συνολικά του λαού στο κάλεσμα συνδικάτων και μαζικών φορέων για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, που δοκιμάζονται από τον καταστροφικό σεισμό.

Ηδη έχουν γίνει οι πρώτες αποστολές των πολύτιμων φορτίων, ενώ μέρα με τη μέρα ο αριθμός των φορέων που δηλώνουν «παρών» στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ μεγαλώνει.

Υπενθυμίζεται ότι τα είδη που συγκεντρώνονται είναι: Κουβέρτες, γάλα σε σκόνη, πάνες ενηλίκων/μωρών, σερβιέτες, απορρυπαντικά ρούχων, οροί, γάζες, επίδεσμοι, είδη ατομικής υγιεινής.

Με μεγάλη συμμετοχή η εθελοντική αιμοδοσία του ΠΑΜΕ

«Η αλληλεγγύη είναι στο αίμα μας»: Αυτό το μήνυμα έστειλαν δεκάδες εργαζόμενοι αλλά και φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν χτες στην εθελοντική αιμοδοσία που οργάνωσε, προκειμένου να στηριχθούν οι ανάγκες για αίμα στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.

Εκτός από το αίμα που πρόσφεραν, αρκετοί ήταν αυτοί που θέλησαν να αφήσουν και ένα μικρό σημείωμα, με τα λόγια αλληλεγγύης τους να συγκινούν: «Σε Ελλάδα, Τουρκία και Συρία το αίμα έχει ένα χρώμα, είναι κόκκινο και αδελφικό. Η αλληλεγγύη είναι το μόνο μας όπλο αδέρφια, σε κάθε συμφορά, σε κάθε ανθρώπινο πόνο, σε κάθε δυσκολία. Ολες μας οι σκέψεις σε εσάς...». Με τέτοια λόγια σε μικρά σημειώματα πλαισίωσαν την αφίσα της αιμοδοσίας εργαζόμενοι και νέοι που πρόσφεραν αίμα.

Αναχωρούν τα πολύτιμα φορτία από τη Ζάκυνθο
Αναχωρούν τα πολύτιμα φορτία από τη Ζάκυνθο
Παράλληλα, σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του ΠΑΜΕ στο Twitter, φοιτήτριες εξέφρασαν τη στήριξή τους στους λαούς της Τουρκίας και Συρίας από τον χώρο της αιμοδοσίας.

Πρωτοβουλίες όπως οι παραπάνω έδωσαν αφορμή στο τουρκικό συνδικάτο Nakliyat Is να απαντήσει, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στο ΠΑΜΕ, στον λαό και τη νεολαία της Ελλάδας, αναμεταδίδοντας και σχετικά βιντεοσκοπημένα μηνύματα από μια σειρά χώρους δουλειάς και σωματεία. Το ΠΑΜΕ διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τα συνδικάτα της γειτονικής χώρας, ενημερώνεται από τους συνδικαλιστές για την κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές, για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει ο λαός. «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ΠΑΜΕ, το οποίο μας στηρίζει και βρίσκεται δίπλα στην εργατική τάξη και στον λαό της Τουρκίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Murat Kiziltas, εκπρόσωπος του Nakliyat Is στη σεισμόπληκτη πόλη Καχραμανμαράς.

Σε μια συγκινητική πρωτοβουλία προχώρησαν μετανάστες εργαζόμενοι στα φασονατζίδικα του Ιματισμού στην Αττική, συγκεντρώνοντας από το υστέρημά τους ένα χρηματικό πόσο για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης. Οι εργαζόμενοι, μετανάστες κυρίως από το Μπαγκλαντές, «ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει βαρβαρότητα για να αυγατίζουν τα κέρδη των εκμεταλλευτών. Αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τον τόπο τους, βιώνουν με τους χειρότερους όρους την εκμετάλλευση των εργοδοτών. Ομως γνωρίζουν και πολύ καλά την αξία και τη δύναμη της αλληλεγγύης σε όσους την έχουν ανάγκη», σχολιάζει το κλαδικό Συνδικάτο, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία τους.

Σε όλη τη χώρα απλώνεται το κύμα αλληλεγγύης

Η αιμοδοσία του ΠΑΜΕ συγκίνησε πλατιά τους εργαζόμενους
Η αιμοδοσία του ΠΑΜΕ συγκίνησε πλατιά τους εργαζόμενους
Στην Πάτρα, η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και της αγωνιστικής δημοτικής αρχής έχει αγκαλιαστεί και από άλλους φορείς. Εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) και άλλοι λαϊκοί φορείς καθημερινά συγκεντρώνουν ποσότητες αναγκαίων ειδών. Η πρώτη αναχώρηση θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ η προσπάθεια συνεχίζεται για συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων υλικών.

Αντίστοιχα έχει αγκαλιαστεί η πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, με τους χώρους του να γεμίζουν με τα αναγκαία, ενώ χθες αναχώρησαν από την πόλη τα πρώτα φορτία.

Τα πρώτα πολύτιμα φορτία έχουν φύγει και από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, όπου υλικά αναχώρησαν το πρωί του Σαββάτου από το νησί για την Πάτρα. Αντίστοιχα, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης έχει προγραμματίσει την πρώτη του αποστολή για σήμερα Τρίτη, ενώ και οι δύο συνδικαλιστικοί φορείς συνεχίζουν μέσα στη βδομάδα την προσπάθεια στα γραφεία τους (Ζάκυνθος, Δευτέρα με Παρασκευή 10 π.μ. - 12 μ. και 7 μ.μ. - 8.30 μ.μ. στο ΕΚΖ. Αργοστόλι, Δευτέρα με Παρασκευή 9 π.μ. - 2 μ.μ. στο ΕΚΚ-Ι. Ληξούρι: Ολη τη βδομάδα 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ. εκτός Κυριακής στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ανάκαρα» - κτίριο πρώην υφαντουργείου ΒΕΣ).

Χανιά
Χανιά
Κάθε προσδοκία ξεπερνά και η ανταπόκριση του λαού και της νεολαίας στο κάλεσμα αλληλεγγύης στη Λέσβο, με δεκάδες κούτες να καταφτάνουν στο Εργατικό Κέντρο από όλα τα χωριά. Αξιοθαύμαστη και συγκινητική είναι η προσπάθεια που γίνεται από τους μαθητές, που ζωγραφίζουν και ρίχνουν τις ζωγραφιές τους μέσα στις κούτες για να τις βρουν οι συμμαθητές τους στην Τουρκία. Η συλλογή ειδών συνεχίζεται από Δευτέρα έως Παρασκευή 7.30 π.μ. - 2.30 μ.μ.

Δεν έχει προηγούμενο και η προσφορά του χανιώτικου λαού, με ανθρώπους όλων των ηλικιών να συμβάλλουν στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Παντού, σε γειτονιές, σε χώρους δουλειάς, σε σχολές και σχολεία, σε γυναικείους συλλόγους, ο εργατόκοσμος προσέρχεται μαζικά για να αφήσει το δικό του μερτικό βοήθειας. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλούν τα μηνύματα αλληλεγγύης που είναι γραμμένα από παιδιά και εργαζομένους πάνω στα δέματα, όπως «Ελπίζω να είστε καλά», «Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών» κ.λπ.

Από την πρώτη μέρα μέλη των σωματείων της πόλης έχουν δημιουργήσει συνεργεία εθελοντικής προσφοράς, που καθημερινά δέχονται τα δέματα και τα ταξινομούν ανά είδος για να μπορέσουν να φτάσουν στον προορισμό τους. Σήμερα κορυφώνεται η συγκέντρωση ειδών, με γενικό ραντεβού όλων των σωματείων στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ώστε να σταλούν αύριο στις πληγείσες περιοχές.

«Πολύ γρήγορα γέμισε η μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων», μας δήλωσε η Μαριάντζελα Χαλακατεβάκη, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αναδεικνύοντας την τεράστια αλληλεγγύη που δείχνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός των Χανίων προς τους σεισμοπαθείς. Ξεχωρίζει δε ορισμένα παραδείγματα από ανθρώπους που αφήνουν είδη από το υστέρημά τους: «Φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι φέρνουν ένα με δύο πράγματα και λένε "μακάρι να μπορούσαμε περισσότερα". Ερχονται γονείς μαζί με παιδιά, που σημαίνει ότι έχουν μιλήσει στα ίδια τα παιδιά και τους δίνουν το παράδειγμα της αλληλεγγύης. Μαθητές από όλα τα σχολεία των Χανίων έρχονται με κάθε μέσο. Χαρακτηριστικό το κομβόι αυτοκινήτων που έγινε από μαθητές, καθηγητές και γονείς από το Μουσικό Σχολείο Χανίων».

Αξιοσημείωτη είναι και η προσφορά της αλβανικής κοινότητας των Χανίων. Οπως τονίζει ο πρόεδρός της, Αφρίμ Αλβιέι, η αλβανική κοινότητα στέκεται πάντα αλληλέγγυα σε τέτοιες καταστάσεις και σε όποιον έχει ανάγκη.

Σημεία και ώρες παράδοσης υλικών

Αθήνα:

-- Γραφεία ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5Β, τηλ. 2103833786), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 7 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 1 μ.μ.

-- Γραφεία ΟΒΣΑ (Πατούσα 3, πλατεία Κάνιγγος, 6ος όροφος), καθημερινά 8 π.μ. - 3 μ.μ. και κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

-- Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, τηλ. 2103827122), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Πειραιάς: Εργατικό Κέντρο (Ομ. Σκυλίτση 19, τηλ. 2104100830), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 7 μ.μ.

Λαύριο: Εργατικό Κέντρο (Δανουκάρα 7, τηλ. 2292025328), καθημερινά 9 π.μ. - 1 μ.μ.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες παίρνουν μια σειρά σωματεία από την Αττική, στα γραφεία τους και στους τόπους δουλειάς.

Στη Θεσσαλονίκη, συλλογή ειδών πραγματοποιείται ως εξής: Στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Σουρή 2), Δευτέρα έως Παρασκευή 6 μ.μ. - 9 μ.μ. Από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος, στα τηλ. 2310237694, 6932964486 και 6945513280. Από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, στα γραφεία του (Εγνατία 6), καθημερινά 9 π.μ. - 1 μ.μ. Επίσης, από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ στα κατά τόπους γραφεία τους.

Στην Πάτρα συλλέγονται είδη στο Εργατικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη 20, 1ος όροφος), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 1 μ.μ. Στα Ιωάννινα στο Εργατικό Κέντρο, Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Στη Λάρισα στο Εργατικό Κέντρο, Δευτέρα έως Παρασκευή 9 μ.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Σημεία συγκέντρωσης ειδών έχουν οριστεί σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκεντρώνουν υγειονομικό υλικό για τον Παλαιστινιακό λαό (2024-02-15 00:00:00.0)
Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης σε όλη τη χώρα (2023-09-12 00:00:00.0)
«Στο πόδι» εργατικά σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα για την οργάνωση της αλληλεγγύης (2023-02-09 00:00:00.0)
Συγκέντρωση υλικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας (2023-02-07 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η πλούσια δράση (2020-12-25 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στους πληγέντες από τις πλημμύρες (2017-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ