Τρίτη 14 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΡΙΑ
Επιταχυντής διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά ο σεισμός

Προς επιτάχυνση των διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά, που ούτως ή άλλως προωθούν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, φαίνεται πως οδηγούνται οι εξελίξεις με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία.

Η «διπλωματία των σεισμών» - όπως ονοματίζονται από τα αστικά επιτελεία οι επαφές με αφορμή τους χιλιάδες νεκρούς από τον σεισμό και τις καταστροφές - αξιοποιείται ήδη από την ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του την Κυριακή έγραψε: «Σπεύσαμε από την πρώτη στιγμή να θέσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής πολιτείας στη διάθεση των αρχών της γειτονικής χώρας. Οπως είπα και στον Πρόεδρο Ερντογάν, αυτήν την ώρα της ανάγκης και της οδύνης είμαστε εδώ για ό,τι βοήθεια χρειαστούν. Μπορεί να έχουμε πολιτικές διαφορές, όμως οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι. Και αυτό αποδεικνύεται από το κύμα συμπαράστασης που έχει εκδηλωθεί σε όλη τη χώρα».

Λίγο αργότερα, σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ έλεγε ότι «τους λαούς μας δεν τους χωρίζει τίποτα, ότι μπορούμε να ζούμε φιλικά με την Τουρκία και ότι τελικά οι σχέσεις μας είναι πολύ πιο βαθιές και στις δύσκολες στιγμές. Στις δύσκολες στιγμές φαίνονται οι πραγματικοί φίλοι και δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο δυνατή εικόνα και για το μέλλον των Ελληνοτουρκικών σχέσεων από αυτήν του διασώστη της ΕΜΑΚ μαζί με έναν Τούρκο συνάδελφό του να βγάζουν από τα συντρίμμια αυτού του καταστροφικού σεισμού ένα νεαρό κοριτσάκι». Ευχήθηκε, δε, με νόημα «μέσα από αυτό το δράμα, μέσα από αυτήν την ανείπωτη καταστροφή, ανθρωπιστική, αλλά καταστροφή και σε επίπεδο υποδομών (...) να ξεπηδήσει τουλάχιστον κάτι καλό όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών».

Σε αυτό το πλαίσιο, τις σεισμόπληκτες περιοχές της Αντιόχειας επισκέφτηκε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, τον οποίο υποδέχτηκε ο Τούρκος ομόλογός του, Μ. Τσαβούσογλου.

Οι δύο υπουργοί εμφάνισαν τον καταστροφικό σεισμό ως επιταχυντή των διευθετήσεων. Χαρακτηριστική η αναφορά Τσαβούσογλου πως «δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», ενώ «θα ήθελα να προσυπογράψω απολύτως αυτό το οποίο είπε προηγουμένως ο Μεβλούτ», έσπευσε να απαντήσει ο Ν. Δένδιας.

Επιπλέον, ο Μ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα του ότι «θα καταβάλουμε προσπάθεια για να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές μέσω διαλόγου». Επίσης, τόνισε πως η επίσκεψη Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας φρόντισε να διευκρινίσει πως «η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό και την τουρκική κοινωνία να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματάει εδώ», τονίζοντας εξάλλου ότι έχει εντολή Μητσοτάκη να διαβεβαιώσει ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ».

Σημειωτέον, σήμερα αναμένεται και συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, Ν. Παναγιωτόπουλου και Χ. Ακάρ, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Κλίμα επαναπροσέγγισης των κυβερνήσεων Τουρκίας - Ελλάδας παρουσίασαν και μια σειρά γερμανικών ΜΜΕ. Για παράδειγμα, το περιοδικό «Stern» έγραψε: «Ευκαιρία για ειρήνη: Η Ελλάδα δείχνει αλληλεγγύη στον προαιώνιο εχθρό της - Πώς ο σεισμός της Τουρκίας εκτονώνει τη σύγκρουση στο Αιγαίο (...) ο καταστροφικός σεισμός παραμερίζει τις εχθρικές πράξεις και ίσως οι εχθροί να μπορέσουν ακόμη και να γίνουν φίλοι...». Μεταξύ άλλων εκτιμάται ότι «η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι, παρά τη δύσκολη σχέση, οι άνθρωποι στην Ελλάδα ενδιαφέρονται για τους Τούρκους και ότι η αλληλεγγύη υπερισχύει των πολιτικών διαφορών. Το αφήγημα περί "εχθρικής Ελλάδας", το οποίο επικαλείται ο Ερντογάν εδώ και χρόνια, είναι πλέον πιθανό να στερηθεί κάθε βάσης χάρη στη μεγάλη αλληλεγγύη που επέδειξαν οι Ελληνες. Ειδικά από τη στιγμή που για τον Ερντογάν πρώτο μέλημα θα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων στη χώρα του και όχι η συνέχιση και πολύ περισσότερο η κλιμάκωση της διαμάχης με την Αθήνα».

Η «Stuttgarter Zeitung» αναρωτήθηκε σε άρθρο της «οι εχθροί θα γίνουν τώρα φίλοι; (...) Ανοίγει τώρα ένα παράθυρο επαναπροσέγγισης;», παρατηρώντας ότι «η προσέγγιση είναι πιο δύσκολη, καθώς ο κατάλογος των επίμαχων ζητημάτων είναι πολύ μεγαλύτερος σήμερα απ' ό,τι το 1999».

Σημειωτέον ότι, αναρτώντας βίντεο από την υποδοχή Δένδια στην Αττάλεια, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ, σχολίασε στο Twitter: «Είναι υπέροχο...».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, ερωτηθείς χτες σχετικά στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, τόνισε ότι η «διαφορά» που υπάρχει με την Τουρκία (για τις θαλάσσιες ζώνες) μπορεί να διευθετηθεί με βάση τη διεθνή νομιμότητα και το δίκαιο της θάλασσας, ενώ έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση είναι «ανοικτή» στο ενδεχόμενο μιας συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Στο μεταξύ, καθώς δεν έχουν αποστείλει τίποτα ακόμα στη Συρία, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις απαράδεκτες ευρωατλαντικές κυρώσεις, ερωτηθείς τι θα κάνει τελικά η κυβέρνηση, απάντησε ...άλλα λόγια να αγαπιόμαστε: «Με βάση και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, τα αιτήματα που διατυπώνονται και τις ενέργειες που γίνονται από τις αρμόδιες Αρχές και της Ευρώπης και της χώρας μας, όπου χρειάζεται και κυρίως, όπου μπορεί να φτάσει βοήθεια, θα φθάσει, αλλά πρέπει να πληρούνται και οι δύο αυτές βασικές προϋποθέσεις», είπε...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμασία εδάφους για ...ΝΑΤΟικές διευθετήσεις (2023-07-25 00:00:00.0)
«Ευκαιρίες» και εκλογική «ώθηση» στις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις (2023-05-03 00:00:00.0)
«Ευκαιρία για επίλυση προβλημάτων» βλέπει ο Ερντογάν (2023-04-06 00:00:00.0)
Συζητούν εφ' όλης της ύλης σε επικίνδυνο πλαίσιο ΝΑΤΟ - ΕΕ (2021-04-16 00:00:00.0)
Αύριο η συνάντηση στην Τουρκία με φόντο τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2021-04-14 00:00:00.0)
Προκλήσεις και εκκλήσεις για «επωφελή συμφωνία για Ελλάδα και Τουρκία» (2020-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ