Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρ. Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Προκλήσεις και εκκλήσεις για «επωφελή συμφωνία για Ελλάδα και Τουρκία»

Turkish Presidency

Τις εκκλήσεις για διάλογο με την Ελλάδα για τις επικίνδυνες διευθετήσεις, με βάση τα τετελεσμένα που δημιουργεί στο πεδίο και «ζεσταμένη την πλάτη» από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, συνέχισε χτες η τουρκική κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, χτες το πρωί, μιλώντας σε συνεδρίαση των οργάνων του κόμματός του επανέλαβε όλες τις γνωστές αιτιάσεις της Τουρκίας προβάλλοντας ότι «η μόνη λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις» και ότι «η Τουρκία δεν κυνηγά περιπέτειες». Χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο «μοχθηρή», σημειώνοντας ότι «οι αξιώσεις της Αθήνας για το Καστελόριζο, το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν εξηγούνται με την κοινή λογική».

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, «μια επωφελής συμφωνία για Ελλάδα και Τουρκία είναι εφικτή μέσω του διαλόγου» και διευκρίνισε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες έως τις 23 Αυγούστου.

Ταυτόχρονα ο Ερντογάν επέκρινε τον Γάλλο ομόλογό του: «Ο Μακρόν και άλλοι όπως αυτός το μόνο που θέλουν είναι να επαναφέρουν την αποικιοκρατική περίοδο με τις ενέργειές τους στην περιοχή, κάτι που δεν είναι επιδίωξη της Αγκυρας». Επίσης, επανέφερε το ζήτημα της δήθεν καταπάτησης των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Επίσης χτες ο, κατά την κυβέρνηση της ΝΔ «απομονωμένος», Ερντογάν είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όπου σύμφωνα με την επίσημη τουρκική ενημέρωση συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το τουρκικό γραφείο ενημέρωσης, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με την Γερμανίδα καγκελάριο, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «η Τουρκία πιστεύει στην επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το Διεθνές Δίκαιο, στη βάση του διαλόγου και της ισότητας». Στο ίδιο μοτίβο ήταν και η συνομιλία με τον Μισέλ ενόψει και της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα.

Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση, που είναι και προεδρεύουσα στην ΕΕ, έχει δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξει απευθείας διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με ενδεχόμενη κατάληξη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στο πλαίσιο των επαφών που κάνει η τουρκική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να δείξει ότι δήθεν υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο, ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε χτες επικοινωνία τόσο με τον επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, όσο και με ομολόγους του από πολλές χώρες της ΕΕ, όπως των Ιταλίας, Λιθουανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας.

Πληροφορίες για περιστατικό «επακούμβησης»

Χτες το απόγευμα μιλώντας σε εκδήλωση του ΑΚΡ ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο "Oruc Reis", αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρατε την πρώτη απάντηση».

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα στην περιοχή σημειώθηκε περιστατικό «επακούμβησης» ελληνικής φρεγάτας με τουρκική, που συνόδευε το ερευνητικό «Oruc Reis», με υλικές ζημιές μικρής έκτασης.

Αργότερα στο μεταξύ με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σημείωνε: «Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ