Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Ενεργότερα στο «παιχνίδι» οι ΗΠΑ

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην Αγκυρα, όπου είχε διαβουλεύσεις με Τούρκους διπλωμάτες, μετέβη το βράδυ της Τετάρτης, μετά από το Κάιρο, ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ.

Σε ρεπορτάζ της λιβυκής ιστοσελίδας «Libya Review» αναφέρεται πως ο Νόρλαντ συζήτησε μαζί τους «την επείγουσα ανάγκη να υποστηριχτούν οι προσπάθειες για τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη». Συζήτησε επίσης την εκ νέου προώθηση της διαδικασίας διαλόγου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα εξομαλύνει την κατάσταση «με πλήρη σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης».

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, θέτοντας στο επίκεντρο ένα πιθανό σχέδιο για «αποστρατικοποίηση της κεντρικής Λιβύης», την επιβεβαίωση πλήρους και αμοιβαίας αποχώρησης ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων, την επαναλειτουργία της Λιβυκής Κρατικής Πετρελαϊκής Εταιρείας (NOC) και την προώθηση «οικονομικής διαφάνειας και μεταρρυθμίσεων», όπως λέγονται οι «μοιρασιές» του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Ο Νόρλαντ ήταν από τις αρχές της βδομάδας για δύο μέρες στο Κάιρο, όπου συνάντησε τον πρόεδρο της εκλεγμένης λιβυκής Βουλής του Τομπρούκ (που στηρίζει τον στρατηγό Χ. Χάφταρ), Αγκίλα Σάλεχ, με τον οποίο φαίνεται πως συζήτησαν τα προαναφερόμενα σχέδια. Ο Σάλεχ πάντως είχε απαιτήσει αντικατάσταση της κυβέρνησης γενικής συμφωνίας του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ που στηρίζει η Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν την αναγνωρίζει και δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί μαζί του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ