Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
«Αν κάποιο τεστ βγει θετικό, τότε... βλέπουμε»

Παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ η οποία αναδεικνύει τις τεράστιες ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο υγειονομικό προσωπικό και ασθενείς

Οι ουρές στο ΠΑΓΝΗ για να γίνει το τεστ
Οι ουρές στο ΠΑΓΝΗ για να γίνει το τεστ
Την ανάγκη συστηματικού περιοδικού ελέγχου για τον SARS-CoV-2 σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες Υγείας και Πρόνοιας αναδεικνύει και το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, μπροστά στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και τη διασπορά του ιού σχεδόν σ' όλη τη χώρα, πήρε ως «προληπτικό» μέτρο την εξέταση μόνο των υγειονομικών που επιστρέφουν από άδεια.

Τη Δευτέρα 10/8, πρώτη μέρα εφαρμογής ενός ακόμη αποσπασματικού και ανεπαρκούς ημίμετρου και τα όσα περιγράφουν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ είναι τραγελαφικά.

«Επιστρέφοντας από άδεια και ακολουθώντας την οδηγία του υπουργείου Υγείας για "υποχρεωτικό" (εντός πολλών εισαγωγικών) έλεγχο των υγειονομικών για Covid-19, απευθυνθήκαμε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ. Κανένας, μέχρι και τον προϊστάμενο, δεν είχε ενημέρωση για τον τρόπο και τις λεπτομέρειες διεξαγωγής τους.

Καταλήξαμε στη διοίκηση, επίσης χωρίς αποτέλεσμα, αφού διοικητής και υποδιοικητής απουσίαζαν και η σχετική εγκύκλιος είχε μόλις φτάσει από το υπουργείο. Μετά από πολλά "περιμένετε", πολλές αντικρουόμενες οδηγίες για το αν πρέπει να επιστρέψουμε στη δουλειά ή όχι και ταυτόχρονα πολλή πίεση από τις κλινικές να γυρίσουμε στο πόστο μας καθώς η έλλειψη προσωπικού δεν επιτρέπει ούτε μια μέρα απουσίας, ενημερωθήκαμε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.

Με τις τεράστιες προσπάθειες του προσωπικού της Επιτροπής Λοιμώξεων, που τελευταία στιγμή και χωρίς καμία προετοιμασία κατάφεραν να στήσουν ολόκληρο μηχανισμό, καταφέραμε αισίως να κάνουμε το τεστ στις 3 το μεσημέρι, μετά από ...μόλις 6 ώρες αναμονής.

Δεκάδες συνάδελφοι επέστρεψαν στη δουλειά τους χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί το τεστ, πολλοί απ' αυτούς εφημέρευαν στα Επείγοντα του νοσοκομείου, αλλά ακόμα και εμείς που το κάναμε, σύμφωνα με την εγκύκλιο της 7ης ΥΠΕ επιστρέφουμε κανονικά στη δουλειά μας τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας (ενώ πριν τι κάναμε;) και αν βγει κάποιο τεστ θετικό... βλέπουμε. Ο μόνος σκοπός που εξυπηρετεί αυτό το κατά τ' άλλα παράλογο μέτρο, είναι να "μπαλωθεί" η τεράστια έλλειψη προσωπικού, κι ας είναι και με δυνητικούς φορείς του ιού! Φυσικά αν, ο μη γένοιτο, υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά το μπαλάκι θα πεταχτεί πάλι στην εξέδρα και η απάντηση των υπευθύνων θα είναι η ίδια: "Ατομική ευθύνη"».

Ηδη τα Σωματεία Εργαζομένων στα νοσοκομεία έχουν επισημάνει ότι «ο κίνδυνος για έκθεση και μόλυνση από τον SARS-CoV-2 είναι κατεξοχήν επαγγελματικός και μάλιστα αυξάνεται δραματικά λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ)», φέρνοντας ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΠΑΓΝΗ, «όπου οι μάσκες δίνονται με το σταγονόμετρο (συνήθως 1 μάσκα σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη 8ωρη βάρδια), ενώ υπάρχει έλλειψη ακόμη και σε γάντια».

Εργαζόμενοι και ασθενείς θεωρούνται «αναλώσιμοι» και «κόστος»

Και πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι των καταγγελιών από τα σωματεία, στην Πνευμονολογική Κλινική και στο ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ ασθενείς βγήκαν με θετικό αποτέλεσμα στον επαναληπτικό μοριακό έλεγχο για SARS-CοV-2 (ενώ το πρώτο δείγμα ήταν αρνητικό). Οι ασθενείς παρουσίαζαν «συμπτώματα παρόμοια με αυτά της λοίμωξης COVID-19 (βήχα, πυρετό, δύσπνοια κ.λπ.) και όπου πραγματοποιούνται συχνά χειρισμοί που προκαλούν αερόλυμα (νεφελοποίηση, διασωλήνωση κ.λπ.), χρησιμοποιούνται από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό απλές χειρουργικές μάσκες και όχι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2, FFP3, N95).

Ενώ πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet έδειξε ότι οι μάσκες Ν95 προσφέρουν σημαντικά περισσότερη προστασία από λοίμωξη με βητακορονοϊούς σε σχέση με τις απλές χειρουργικές, ο ΕΟΔΥ δεν έχει αλλάξει ακόμη τις οδηγίες του για χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας μόνο κατά τη διάρκεια χειρισμών που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα κατά τη νοσηλεία ασθενών με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ και καταγγέλλει:

«Παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας. Συνήθως δίνεται μία μάσκα σε κάθε εργαζόμενο ανά βάρδια, η οποία δεν αλλάζεται π.χ. μετά από εξέταση κάθε ασθενούς με βήχα. Σημαντική είναι επίσης η έλλειψη σε γάντια (...) Δεν ελέγχονται υποχρεωτικά με PCR για SARS-CoV-2 όλοι οι ασθενείς πριν από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, ούτε καν πριν από την εισαγωγή τους στην Πνευμονολογική Κλινική, ώστε να προληφθεί η ενδονοσοκομειακή μετάδοση του ιού.

Δεν έχουν τεθεί σε καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι που ήρθαν σε στενή επαφή ή είχαν υψηλού βαθμού έκθεση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα (...) Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες υποστελέχωσης, αφού συνιστάται 7ήμερη καραντίνα (σε αντίθεση με τη 14ήμερη καραντίνα που συνιστάται για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό με υψηλού κινδύνου έκθεση) και παραμονή στην εργασία εργαζόμενου που δεν είχε εφαρμόσει κανέναν εξοπλισμό ατομικής προστασίας κατά τη στενή επαφή με κρούσμα που φορούσε μάσκα.

Για τους εργαζόμενους που κρίνεται ότι είχαν υψηλού κινδύνου έκθεση στον SARS-CoV-2 είναι απολύτως αναγκαία όχι μόνο η καραντίνα αλλά και η διενέργεια μοριακού ελέγχου με PCR τις επόμενες μέρες και πριν επιστρέψουν στην εργασία τους. Χρειάζεται μάλιστα να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές Υγείας ανάλογα με το βαθμό έκθεσής τους, ειδικά όσοι δουλεύουν σε τμήματα με ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση COVID-19 (π.χ. στην Πνευμονολογική, στην Παθολογική, στο ΤΕΠ, στη MEΘ, στο Τμήμα COVID, στην Αιματολογική, στην Ογκολογική κ.λπ.)».

Το Σωματείο απαιτεί:

  • Να τεθούν σε προληπτική καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι που είναι στενές επαφές και είχαν υψηλού κινδύνου έκθεση στα κρούσματα
  • Να ισχύει 14ήμερη καραντίνα για το προσωπικό των υπηρεσιών Υγείας με υψηλού κινδύνου έκθεση
  • Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες στους εργαζόμενους και τους υπόλοιπους ασθενείς
  • Να γίνονται συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή και αναγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και τον ασφαλιστικό φορέα της επαγγελματικής ασθένειας - λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό.
  • Να εξασφαλισθεί επάρκεια σε κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των μασκών υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2, FFP3, N95 κ.λπ.) και όχι μόνο απλών χειρουργικών μασκών.
  • Να αποσυρθεί η απαράδεκτη απόφαση της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» του υπουργείου Υγείας που βάζει σε σοβαρότατο κίνδυνο χιλιάδες υγειονομικούς και ασθενείς, αφού προβλέπει τη χρήση απλής χειρουργικής μάσκας, αντί της μάσκας υψηλής προστατευτικής ικανότητας, κατά την περίθαλψη ασθενών με SARS-CoV-2, όταν δεν υπάρχουν συνθήκες δημιουργίας αερολύματος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ