Πέμπτη 6 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ευκαιρία για επίλυση προβλημάτων» βλέπει ο Ερντογάν

Συνάντηση Δένδια - Ερτζιγιές χτες

«Εθιμοτυπική συνάντηση» με τον νέο πρέσβη της Τουρκίας, Τσ. Ερτζιγιές, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος, σημειωτέον, προχτές, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, είχε σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου.

Σε αυτό το κλίμα, ο Δένδιας υπογράμμισε στον πρέσβη «τη βούληση για διατήρηση του θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για την περαιτέρω προώθησή τους με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο». Θυμίζουμε ότι ο Ερτζιγιές θεωρείται «γκουρού» της τουρκικής διπλωματίας επί των θαλάσσιων ζωνών, ενώ συμμετείχε προηγουμένως σε διερευνητικές συνομιλίες των δύο μερών. Πρόσφατα, δε, είχε συνάντηση και με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Δεν περνά, εξάλλου, απαρατήρητο ότι πριν από τον Τούρκο, ο Δένδιας είχε συνάντηση με τον πρέσβη της Γερμανίας, Ερνστ Ράιχελ, για συζήτηση με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τις «εξελίξεις σε Δυτικά Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειο και Ουκρανία». Θυμίζουμε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το Βερολίνο έπαιξε σε διάφορες φάσεις ρόλο ενδιάμεσου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Την ίδια ώρα, σε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΡ ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, απευθυνόμενος στους Τούρκους πρέσβεις ανέφερε ότι η πρόσφατη ατμόσφαιρα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Αγκυρα «υποστηρίζει τα βήματα που συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη των Βαλκανίων» και ότι, «παρά τις αδικίες που έχει υποστεί», η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος για την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ