Πέμπτη 6 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η προώθηση των στόχων της αστικής τάξης στην περιοχή απαιτεί μεγαλύτερη ικανότητα στη διαπάλη

Από μπλόκο σε ΝΑΤΟικές αποστολές
Από μπλόκο σε ΝΑΤΟικές αποστολές
Με τη Συνδιάσκεψη Περιοχής ολοκληρώθηκε η εκλογοαπολογιστική διαδικασία της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Η Συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την εκλογή της νέας Επιτροπής Περιοχής, όπου σε κλίμα συντροφικής κριτικής και αυτοκριτικής αναπτύχθηκε ουσιαστική συζήτηση για την εκτίμηση της δουλειάς των στελεχών. Γραμματέας της ΕΠ επανεξελέγη ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ.

Η περίοδος στην οποία πραγματοποιήθηκε η Συνδιάσκεψη, στον απόηχο των μεγάλων κινητοποιήσεων και στην περιοχή για το έγκλημα στα Τέμπη, με την καθοριστική συμβολή των Κομματικών Οργανώσεων, το μεγάλο πολιτικό άνοιγμα που είχε προηγηθεί αλλά και η νέα πείρα από την παρέμβαση στο κίνημα, στους αγώνες όλου του προηγούμενου διαστήματος, συνέβαλε ώστε να γίνει μια ζωντανή και ουσιαστική συζήτηση, να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα. Αυτά με τη σειρά τους βοηθούν τις Κομματικές Οργανώσεις στις νέες μάχες που βρίσκονται μπροστά, για να δοθούν αυτές πιο μαχητικά και αποτελεσματικά από πολύ περισσότερους που εκφράζουν τη διάθεσή τους να στηρίξουν αποφασιστικά το Κόμμα.

Οι συνθήκες στις οποίες έδρασε η Οργάνωση Περιοχής το προηγούμενο διάστημα ήταν ακόμα πιο απαιτητικές και σύνθετες, μιας και η περιοχή απέκτησε έντονο γεωστρατηγικό «αποτύπωμα», ειδικά με την κλιμάκωση των ανταγωνισμών και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας που διεξάγεται στο έδαφος της Ουκρανίας. Συνεχίστηκε, εντεινόμενη, η προώθηση των στόχων της αστικής τάξης για μετατροπή της σε ενεργειακό, στρατιωτικό και διαμετακομιστικό κόμβο, μαζί με την προσπάθεια να στοιχηθεί ο λαός της περιοχής σε αυτή την πολιτική, γεγονός που απαιτούσε και απαιτεί μεγαλύτερη ικανότητα στη διαπάλη με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε ότι τα βήματα που έγιναν στη βελτίωση της ιδεολογικής δουλειάς στις γραμμές των Κομματικών Οργανώσεων βοήθησαν και βοηθούν στην παραπάνω κατεύθυνση και χρειάζεται να αποκτήσουν μόνιμη προτεραιότητα στη δουλειά των καθοδηγητικών οργάνων και των βοηθητικών επιτελείων.

Αναβάθμιση της παρέμβασης στα λαϊκά στρώματα της μειονότητας και στα εργοστάσια

Τη Συνδιάσκεψη, επίσης, απασχόλησε το πώς θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η παρέμβαση στα λαϊκά στρώματα της μουσουλμανικής μειονότητας της περιοχής. Ηρθε θετική πείρα από τη συμπόρευση μειονοτικών με το Κόμμα, άλλες πρωτοβουλίες που στήριξε η Οργάνωση και βοήθησαν στην επαφή με βιοπαλαιστές από τη μειονότητα, όπως η κοινή έκθεση Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών με θέμα «Γύρω από την ίδια θάλασσα, κάτω από τον ίδιο ουρανό», οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας, στον λαό της Παλαιστίνης κ.ά.

Από τοποθετήσεις ήρθε σημαντική πείρα από την αναβαθμισμένη παρέμβαση στα εργοστάσια της περιοχής, από τη συμβολή της Οργάνωσης στη δημιουργία νέων κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, από τη μάχη των αρχαιρεσιών σε όλα τα σωματεία της περιοχής, από την προσπάθεια να αναπτυχθούν αγώνες με βάση τον κλάδο και την επιχείρηση. Εκτιμήθηκε ότι αυτή η πείρα χρειάζεται με ευθύνη των καθοδηγητικών οργάνων να γίνεται κτήμα όλων των Κομματικών Οργανώσεων με οργανωμένο τρόπο.

Παράλληλα, η εισήγηση στάθηκε αναλυτικά στα συμπεράσματα από την προσπάθεια να υπάρξει κοινή δράση με σωματεία και συνδικαλιστές που δεν συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αλλά κρατούν αγωνιστική στάση, δίνουν μάχες κόντρα στην εργοδοσία. Οι αγώνες που εκφράστηκαν κυρίως στην Καβάλα, αλλά και αλλού, απαιτούσαν από την Οργάνωση άμεσα να βάλει στη ζωή τις Αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου, να «εκπαιδευτεί» στη διαμόρφωση πλαισίων αιτημάτων, στη διαπάλη μέσα στο κίνημα και στους αγώνες, ταυτόχρονα με την προσπάθεια να τραβιούνται νέες δυνάμεις σε αυτούς. Μπήκαν στόχοι ώστε να συνεχιστεί αμείωτη αυτή η προσπάθεια, να εκφραστεί και μπροστά στην απεργία και τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς.

Αντίστοιχα αναδείχτηκε η πείρα από τη δουλειά της Οργάνωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες λαϊκής προέλευσης και ένταξης, στο γονεϊκό κίνημα, στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, στις προσπάθειες παρέμβασης σε μέτωπα όπως του αθλητισμού, του πολιτισμού, κατά των ναρκωτικών.

Ανάγκη αυξημένης καθοδηγητικής βοήθειας στις Οργανώσεις της ΚΝΕ

Ιδιαίτερη πλευρά αποτέλεσε η ανάγκη αυξημένης καθοδηγητικής βοήθειας στις Οργανώσεις της ΚΝΕ στην περιοχή, που όλο αυτό το διάστημα έδωσαν σημαντικές μάχες στο πλευρό του Κόμματος. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ πρωτοστάτησαν στη δημιουργία συλλόγων στα νέα τμήματα των ΑΕΙ, αντιπάλεψαν την προσπάθεια να κλείσουν ή να μεταφερθούν τμήματα, συνολικά εναντιώθηκαν στην πολιτική που αυξάνει το κόστος σπουδών και μειώνει τα δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή, συμμετείχαν στις αντιΝΑΤΟικές δράσεις, αντιπάλεψαν φασιστικές ομάδες και το σύστημα που τις γεννά κ.ο.κ. Ως αποτέλεσμα αυτής της δράσης, πλέον στην περιοχή καταμετρούνται πολλές σχολές και σύλλογοι όπου η «Πανσπουδαστική» είναι είτε αυτοδύναμη είτε πρώτη δύναμη, αυξήθηκαν οι εκλεγμένοι στα ΔΣ. Αντίστοιχη είναι η δράση και στους μαθητές και τα μαθητικά συμβούλια, που όμως αναδείχθηκε η ανάγκη ιδιαίτερης καθοδηγητικής φροντίδας για τους νέους συντρόφους και φίλους της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ