Πέμπτη 6 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΗΠΑ και Ρωσία «βρίσκονται στη φάση μιας θερμής σύγκρουσης»

Από τη χθεσινή επίσκεψη του Β. Ζελένσκι στη Βαρσοβία

Copyright 2023 The Associated

Από τη χθεσινή επίσκεψη του Β. Ζελένσκι στη Βαρσοβία
Με διαβουλεύσεις και σχεδιασμούς για μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στους «κόλπους» του ΝΑΤΟ και από την άλλη για εμβάθυνση της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής «ενοποίησης» Ρωσίας και Λευκορωσίας στο πλαίσιο του «Ενωσιακού Κράτους», οξύνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στην Ανατολική Ευρώπη, με φόντο και την προχτεσινή ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, στο πεδίο εντείνονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του Ντονμπάς, με κομβική σημασία για τη συνολικότερη εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν «ήδη περάσει» από το στάδιο του Ψυχρού Πολέμου στις σχέσεις τους και «τώρα βρίσκονται στη φάση μιας θερμής σύγκρουσης», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριάμπκοφ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν είπε στην πρέσβειρα των ΗΠΑ, Λιν Τρέισι, κατά τη διάρκεια τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων ξένων πρεσβευτών ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, προσθέτοντας πως οι σχέσεις Μόσχας - Ουάσιγκτον είναι σε βαθιά κρίση.

Ενδεικτικό εξάλλου των ευρύτερων προεκτάσεων της σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη είναι και το γεγονός ότι στη χτεσινή, δεύτερη μέρα συνεδρίασης των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, εξετάστηκε «η μεγεθυνόμενη ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία», στον απόηχο και της πρόσφατης επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, στη Μόσχα, ενώ απασχολεί και η προσπάθεια της Κίνας να παίξει τον ρόλο διαμεσολαβητή για την «ειρήνευση» στην Ουκρανία.

Ακόμη τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ εξέτασαν τον αντίκτυπο που έχει η σύγκρουση στην Ουκρανία στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. «Ο,τι συμβαίνει στην Ευρώπη έχει σημασία για τον Ινδο-Ειρηνικό, για την Ασία. Και ό,τι συμβαίνει στην Ασία έχει σημασία για την Ευρώπη», επισήμανε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Στο μεταξύ, ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, Π. Σιγιάρτο, τόνισε χτες ότι η πρόσκληση της Ουκρανίας σε συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ «υπονομεύει την αρχή της ενότητας της συμμαχίας» (βλ. περισσότερα για τη ΝΑΤΟική σύνοδο στη σελ. 5).

Συνάντηση Πούτιν - Λουκασένκο για την «ασφάλεια» του «Ενωσιακού Κράτους»

Με βασικό θέμα στην επίσημη «ατζέντα» τις διμερείς σχέσεις και την προώθηση της καπιταλιστικής «ολοκλήρωσης» του «Ενωσιακού Κράτους» Ρωσίας - Λευκορωσίας, συναντήθηκαν χτες το βράδυ στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλ. Λουκασένκο.

Ωστόσο συζητήθηκαν, όπως αναμενόταν, και οι «κοινές ανησυχίες Ασφαλείας σε ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον».

Πριν λίγες μέρες ο Πούτιν ανακοίνωσε πως θα αναπτυχθούν ρωσικά τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, ενώ τη Δευτέρα Λευκορώσοι στρατιωτικοί ξεκίνησαν να εκπαιδεύονται στο ρωσικό σύστημα πυραύλων «Iskander-M», το οποίο μπορεί να εκτοξεύει συμβατικούς αλλά και πυρηνικούς πυραύλους.

Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας χαρακτήρισε την απόφαση να δοθούν στη Λευκορωσία πυρηνικά οπλικά συστήματα «απάντηση» στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας και απαραίτητα «αντίμετρα» για την «υπεράσπιση της ασφάλειας του Ενωσιακού Κράτους» Ρωσίας - Λευκορωσίας.

Ο Λουκασένκο είχε δηλώσει νωρίτερα πως έχει εντείνει τις συνομιλίες με τον Πούτιν για την ανάπτυξη τόσο τακτικών όσο και στρατηγικών - πιο ισχυρών - πυρηνικών όπλων «για την αντιμετώπιση απειλών από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, οι οποίοι σχεδιάζουν πραξικόπημα» εναντίον της λευκορωσικής ηγεσίας.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν και την πρόσφατη πρόταση του Λευκορώσου Προέδρου για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Απευθυνόμενος στον λευκορωσικό λαό την Παρασκευή, ο Λουκασένκο πρότεινε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, χωρίς να μπορούν οι δυο πλευρές να ανασυγκροτήσουν τα στρατεύματά τους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που «η Δύση προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει μια εκεχειρία για να ενισχύσει τις θέσεις της με εξαπάτηση, η Ρωσία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη τη δύναμη του στρατιωτικού - βιομηχανικού συγκροτήματος και του στρατού της για να αποτρέψει μια κλιμάκωση της σύγκρουσης».

ΗΠΑ: 35,1 δισ. δολάρια σε όπλα και 7.000 εκπαιδευμένοι Ουκρανοί

Πολύ αποκαλυπτικά για τη γεωπολιτική βαρύτητα που έχει η σύγκρουση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στην Ουκρανία είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας.

Από τα σχεδόν 65 δισ. δολάρια στρατιωτική βοήθεια, που έχουν δώσει τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, τα 35,1 δισ. σε στρατιωτικό υλικό και πυρομαχικά, έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ.

«Επίσης προσφέρεται ουσιαστική εκπαίδευση για την προετοιμασία των Ουκρανών να κάνουν καλή χρήση του εξοπλισμού που παρέχεται», τόνισε το Πεντάγωνο. Ετσι, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής «η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, ο Στρατός των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Αφρική και η Ομάδα Βοήθειας Ασφαλείας στην Ουκρανία έχουν εκπαιδεύσει περισσότερα από 7.000 μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».

«Μόλις αυτή τη βδομάδα, 65 Ουκρανοί στρατιωτικοί ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση στα αντιπυραυλικά συστήματα "Patriot" στο Fort Sill της Οκλαχόμα και τώρα επέστρεψαν στην Ευρώπη», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν υποσχεθεί συστήματα αεράμυνας Patriot στο Κίεβο και «μόλις φτάσουν θα προστεθούν στην πολυεπίπεδη αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας».

Επιπλέον, «στο τέλος αυτού του μήνα, περισσότεροι από 4.000 Ουκρανοί στρατιώτες σε δύο ταξιαρχίες - μία εξοπλισμένη με M2 Bradley και μία με Strykers - θα έχουν ολοκληρώσει συνδυασμένη εκπαίδευση όπλων και θα έχουν επιστρέψει».

Αυτήν τη στιγμή, σημειώνει το υπουργείο Αμυνας, περισσότεροι από 11.000 Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται σε 26 διαφορετικές χώρες.

Στην Πολωνία ο Ουκρανός Πρόεδρος

Τη Βαρσοβία επισκέφτηκε χθες ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, και είχε συνομιλίες με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα.

Ο Ντούντα έθεσε το θέμα των «εγγυήσεων ασφαλείας» που πρέπει να λάβει το Κίεβο, είτε συνεχιστεί είτε τερματιστεί ο πόλεμος, και συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η Ουκρανία πρόκειται να «αποκτήσει εγγυήσεις ασφαλείας» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στο Βίλνιους.

«Πιστεύω ότι ο προσανατολισμός της οικονομικής δραστηριότητας της Ουκρανίας προς τη Δύση θα διατηρηθεί. Υποστηρίζουμε την επιδίωξη της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Ντούντα.

«Η Πολωνία είναι επί του παρόντος ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Ουκρανίας. Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο μεγαλύτερος διεθνής κύκλος εργασιών γίνεται αυτήν τη στιγμή μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας - αυτό σχετίζεται με την τρέχουσα κατάσταση και τη γενική αλλαγή, ότι η "ανατολική κατεύθυνση" έχει κλείσει εντελώς για την Ουκρανία», είπε ο Πολωνός Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε βαθιά ότι μαζί θα ξαναχτίσουμε την Ουκρανία πιο όμορφη από ό,τι ήταν».

Η Πολωνία έστειλε 4 μαχητικά MiG-29 στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και σύντομα θα παραδώσει τα υπόλοιπα 6, είπε ο Ντούντα. Πολωνία και Σλοβακία έχουν ήδη παραδώσει σοβιετικού σχεδιασμού MiG-29 στην Ουκρανία, ενώ το Κίεβο αξιώνει επίσης προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη από τη Δύση.

Στο μεταξύ, στη Γερμανία, σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου RTL, το 64% υποστήριξαν ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, ενώ μόλις το 28% εξέφρασαν θετική άποψη. Για την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία το 49% εξέφρασαν αντίθεση, έναντι 47% που την υποστήριξαν. Παράλληλα, ένας στους δύο ερωτηθέντες (48%) βλέπει κίνδυνο άμεσης εμπλοκής της Γερμανίας στον πόλεμο, αν το Βερολίνο συνεχίσει να εξοπλίζει τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία

Στο στρατιωτικό πεδίο, ρωσικά και ουκρανικά αεροσκάφη και πυροβόλα συνέχιζαν χθες να σφυροκοπούν θέσεις των αντιπάλων τους στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας, ανέφερε το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο.

Συνεχίστηκαν δε οι βομβαρδισμοί του ρωσικού πυροβολικού στην Αβντιίβκα (περίπου 15 χλμ. από την πόλη Ντονέτσκ), που παραμένει στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Το Κίεβο προειδοποιεί τους αμάχους να φύγουν από περιοχές που ελέγχει η Ρωσία, εν μέσω εντεινόμενης σεναριολογίας για την επικείμενη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού.

Δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ουκρανία πραγματοποιεί επιθέσεις στα μετόπισθεν του ρωσικού στρατού και αποθηκεύει πυρομαχικά μπροστά σε μια αναμενόμενη αντεπίθεση τους επόμενους μήνες, μετέδωσε χθες το CNN.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι η Ρωσία έχει πρόβλημα να αναπτύξει «εκπαιδευμένο στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό». Η Μόσχα «αναγνώρισε ότι χρειάζεται 400.000 επιπλέον στρατιώτες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και για την εκπλήρωση νέων σχηματισμών, που πρόκειται να τεθούν στα νέα σύνορα με το ΝΑΤΟ και τη Φινλανδία».

Στην πόλη Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) στο Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, τα ουκρανικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν δύσκολη κατάσταση αλλά το Κίεβο θα λάβει τις «αντίστοιχες» αποφάσεις για να τα προστατεύσει, αν κινδυνεύουν να περικυκλωθούν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Προχθές οι μισθοφόροι της ρωσικής εταιρείας «Wagner» ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν το δημαρχείο της πόλης.

Στο μεταξύ, ουκρανικό drone - πολωνικής κατασκευής - συνετρίβη κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις Ρώσου αξιωματικού, ενώ ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ρ. Γκρόσι, επισκέφτηκε τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ για συνομιλίες σχετικά με την ασφάλεια του σταθμού.

Πριν από μια βδομάδα ο Γκρόσι είχε επισκεφτεί τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς κοντά και γύρω από τον σταθμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ