Πέμπτη 6 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ
Συνενώνονται τα λογισμικά των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτά της λυκοσυμμαχίας

Ν. Παπαναστάσης: Μόνο κίνδυνοι για τον λαό από την ένταξη στον «πυρήνα» του επιχειρησιακού μηχανισμού του ΝΑΤΟ

Αλλο ένα βήμα στη στενότερη διασύνδεση με το ΝΑΤΟ κάνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, υλοποιώντας προτάγματα της ντόπιας αστικής τάξης.

Στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής συζητήθηκε χτες η κύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας (MoA) μεταξύ του υπουργείου Αμυνας και του Οργανισμού Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΝΑΤΟ (NCIO), εκπροσωπούμενου από την Υπηρεσία Επικοινωνιών και Πληροφορικής του (NCIΑ) όσον αφορά τη «συνεργασία σε δραστηριότητες συσκέψεων, διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης» (C4ISR Activities). Το Μνημόνιο υπογράφτηκε στις 26 Μάρτη 2018 και στις 2 Απρίλη 2018, σε δύο πρωτότυπα κείμενα στην αγγλική γλώσσα.

Οπως αναφέρεται αρμοδίως, τα δύο μέρη «συμφωνούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους» μεταξύ άλλων «χρησιμοποιώντας αναπτυγμένα προϊόντα της Υπηρεσίας NCI σε ελληνικά συστήματα εθνικής άμυνας με σκοπό την επίτευξη στενής διαλειτουργικότητας με το ΝΑΤΟ», επίσης «παρέχοντας τη δυνατότητα στην Υπηρεσία ΝCI να υποστηρίξει την εν εξελίξει ανάπτυξη των ελληνικών συστημάτων για C4ISR, για να επιτευχθεί το απαιτούμενο επίπεδο διαλειτουργικότητας με τα συστήματα του ΝΑΤΟ», «ενθαρρύνοντας το ρόλο της Υπηρεσίας NCI ως στρατηγικού εταίρου στην Ελληνική Δημοκρατία», και «αναγνωρίζοντας τον ρόλο ΝΑΤΟικών / πολυεθνικών σχεδίων στην ανάπτυξη εθνικών δυνατοτήτων C4ISR μέσω μίας προσπάθειας συνεργασίας».

Ο τομέας C4ISR «μπορεί να καλύπτει διοίκηση, ελέγχους, επικοινωνίες, συστήματα πληροφορικής», ενώ η «συνεργασία» μπορεί να καλύπτει και «άλλους σχετικούς τομείς που χρειάζονται για την εκπλήρωση συμφωνημένων αποστολών, στο πλαίσιο εθνικών και συμμαχικών πολιτικών», περιλαμβανομένων π.χ. διασφάλισης πληροφοριών και κυβερνοάμυνας, εκπαίδευσης και ασκήσεων.

Στόχος του μνημονίου, με το οποίο συνενώνονται επί της ουσίας τα λογισμικά λειτουργίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τα ΝΑΤΟικά, είναι η ευόδωση των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, της πολιτικής των ΗΠΑ και της ΕΕ, ξεκαθάρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, μιλώντας στην Επιτροπή.

Ξεκινώντας την ομιλία του, κατήγγειλε τους εισηγητές της κυβέρνησης και τους αγορητές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν αναφέρθηκαν καθόλου στη λειτουργία και τη δράση του ΝΑΤΟικού Οργανισμού με τον οποίο υπογράφεται το μνημόνιο, θέλοντας να κρατήσουν, από κοινού, τον λαό στο σκοτάδι. «Κατά βάση όλοι είστε στις ίδιες ράγες με την πολιτική του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Παπαναστάσης.

Οπως εξήγησε, ο Οργανισμός Επικοινωνιών και Πληροφορικής του ΝΑΤΟ «είναι ένα πολυπλόκαμο χταπόδι» που συμμετέχει στο σύνολο της λειτουργίας των μηχανισμών του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, συμμετέχει στη διοίκηση εναέριας και πυραυλικής άμυνας, στην κυβερνοασφάλεια, στην επιχειρησιακή ανάλυση, αποτελώντας ένα δίκτυο πληροφοριών το οποίο ενοποιεί κέντρα ελέγχου και τα οδηγεί σε ένα κεντρικό σύστημα.

Ανέδειξε ότι πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο σύστημα σε επίπεδο ροής πληροφοριών για τις Ενοπλες Δυνάμεις και εντάσσεται σε αυτό που το ΝΑΤΟ ορίζει ως «διαλειτουργικότητα», ενώ κατήγγειλε πως στην ουσία με το μνημόνιο αυτό, συμφωνείται η ένταξη του πυρήνα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον επιχειρησιακό μηχανισμό του ΝΑΤΟ.

Αλλωστε, ο Ν. Παπαναστάσης υπενθύμισε μια πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος είχε πει ότι πρέπει οι χώρες - μέλη «να μπορούν να κάνουν ό,τι χρειάζεται ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ». Απευθυνόμενος δε στα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, είπε ότι οι ΝΑΤΟικοί θέλουν εξοπλισμούς και συστήματα για να κάνουν όσα θέλουν και «τους τα δίνετε όλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ