Πέμπτη 6 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο πήχης ψηλά, με σχεδιασμένη παρέμβαση για συμπόρευση ευρύτερων δυνάμεων

Από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο
Από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Συνδιάσκεψη Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ τις προηγούμενες μέρες. Η Συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την εκλογή της νέας Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και του Γραφείου Περιοχής, ενώ Γραμματέας της ΕΠ επανεξελέγη ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εισήγηση και οι τοποθετήσεις επιβεβαίωσαν την ανοδική πορεία της Οργάνωσης και τα βήματα που έχει μετρήσει σε σχέση με τις Αποφάσεις και τους στόχους του 21ου Συνεδρίου. Η συζήτηση ήταν προσανατολισμένη στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μετά το δυστύχημα των Τεμπών και στις μάχες των εκλογών που έχουμε μπροστά μας.

Οι παρεμβάσεις ήταν πλούσιες σε πείρα και παραδείγματα, που δείχνουν την αναμέτρηση της Οργάνωσης με το βασικό καθήκον που έμπαινε από το 21ο Συνέδριο, το πώς θα γίνει ακόμα πιο διακριτός ο ρόλος του ΚΚΕ ως ισχυρής οργανωμένης πρωτοπορίας, φορέα νέων επαναστατικών ιδεών, καθώς και τα βήματα στην οργάνωση της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, των βιοπαλαιστών αγροτών, των νέων και των γυναικών εργατικής - λαϊκής ένταξης ή καταγωγής στα σωματεία τους, στους συλλόγους και τους φορείς τους, την προώθηση του συντονισμού της δράσης τους, της αλληλεγγύης τους, της κοινωνικής τους συμμαχίας, την ανάπτυξη της πάλης τους σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Αναδείχθηκε η πλούσια πείρα από τη μάχη των Οργανώσεων σε μια σειρά από κλάδους και επιχειρήσεις όπου αναπτύχθηκαν σημαντικές εστίες αντίστασης, όπως στον κλάδο των οικοδόμων, με τον αγώνα των εργαζομένων στο εργοτάξιο του αεροδρομίου στο Καστέλι, στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τη Βιομηχανία, με σημαντικές μάχες σε χώρους δουλειάς, στο εμπόριο, για την κυριακάτικη αργία, στην Εκπαίδευση, με επίκεντρο τη σχολική μονάδα με την κοινή διεκδίκηση μαθητών, γονιών και καθηγητών, στον χώρο των πανεπιστημίων και της Ερευνας. Ιδιαίτερα ξεχώρισε το μέτωπο της Υγείας με αποκορύφωμα το παγκρήτιο συλλαλητήριο όπου συντονίστηκαν ευρύτερες δυνάμεις, με τη συμμετοχή πρωτοβάθμιων σωματείων από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αντίστοιχα σε εδαφικό επίπεδο αναδείχθηκε η παρέμβαση του Κόμματος στις κινητοποιήσεις για το Πολύγκρεμνο στο Ρέθυμνο, για τις ΑΠΕ στη Σητεία και τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Ξεχώρισε ως τρόπος δουλειάς που πρέπει να ενισχυθεί η σχεδιασμένη παρέμβαση ανά επιχείρηση, σχολείο και γειτονιά, η εξειδίκευση του πλαισίου αιτημάτων, η δημιουργία υποδομής και η προσπάθεια αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων σε σωματεία και Εργατικά Κέντρα.

Επίσης, σημαντικό μέτωπο πάλης που ξεχώρισε αυτά τα δύο χρόνια αποτέλεσε η μάχη της Οργάνωσης για να κατανοηθεί ο πραγματικός χαρακτήρας του πολέμου στην Ουκρανία, η σύγκρουση των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων ΝΑΤΟ - Ρωσίας, να απορριφθεί το ψευτοδίλημμα αμυντικός - επιθετικός πόλεμος. Να αποκαλυφθεί η απάτη της δήθεν προστασίας και ευημερίας που μπορεί να εξασφαλίσουν στον λαό η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στον πόλεμο και η επέκταση της βάσης της Σούδας.

Αναδείχθηκαν σημάδια βελτίωσης στη διαπάλη της Οργάνωσης με ιδεολογήματα της αστικής τάξης για το ζήτημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με αιχμή τα μεγάλα έργα που γίνονται στην Κρήτη, το θαύμα του Τουρισμού και την ανάδειξη του εχθρικού κράτους για τις λαϊκές ανάγκες. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι το να δουλεύουμε με τη στρατηγική μας στην καθημερινή πάλη είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την απόκρουση της αστικής ιδεολογίας και τη συμπόρευση νέων δυνάμεων με το Κόμμα. Ενώ όλες οι τοποθετήσεις ανέδειξαν ότι έχει αυξηθεί το κύρος του Κόμματος σε ευρύτερες μάζες εργαζομένων και μετέφεραν πείρα αγωνιστικής συμπόρευσης με μάζες εργαζομένων, με κόσμο έξω από την εμβέλεια της Οργάνωσης.

Αναδείχτηκε ακόμη η ανάγκη η συμπόρευση αυτή να εκφραστεί και στην κάλπη, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ακόμα πιο αποφασιστικά να μπει στη συζήτηση με ευρύτερες δυνάμεις το γιατί πρέπει να ενισχυθεί το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ