Πέμπτη 6 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΤΕΝΑ
Κοκκινίστε όλες τις κάλπες!

RIZOSPASTIS

Η Αφροδίτη Κτενά, καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ και υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, στην παρέμβασή της επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Το Πανεπιστήμιο είναι ο χώρος όπου μεταλαμπαδεύεται η γνώση, όπου αλλάζει χέρια η σκυτάλη από τους προηγούμενους στους επόμενους, όπου παράγεται νέα γνώση και ζυμώνεται το παλιό με το νέο. Το Πανεπιστήμιο είναι τα κτίρια, τα εργαστήρια, ο εξοπλισμός τους, τα γραφεία, οι φοιτητικές εστίες. Που όμως για να ζωντανέψουν πρέπει να συναντηθούν με το επιστημονικό δυναμικό του, δάσκαλους κι ερευνητές, το προσωπικό που το θέτει σε λειτουργία, αλλά κυρίως τους φοιτητές. Εσάς δηλαδή που θα στελεχώσετε αύριο την παραγωγή, θα πάρετε τη θέση των δασκάλων σας, θα βάλετε σε κίνηση τα γρανάζια της οικονομίας, θα σχεδιάσετε καινούρια κτίρια, θα δημιουργήσετε νέα έργα Τέχνης. Το πόσο ελεύθεροι θα είστε σ' αυτό, σε ποιο βαθμό θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις συναρπαστικές δυνατότητες της εποχής μας, σχετίζεται άμεσα με το πώς σπουδάζετε και ζείτε μέσα στο Πανεπιστήμιο αλλά κι έξω απ' αυτό, τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε, τι ευκαιρίες σας δίνονται ή σας στερούνται, σε ποιο βαθμό σας επιτρέπεται να ξεδιπλώσετε τα ταλέντα σας, τα διαφορετικά ταλέντα που έχει ο καθένας, αν και πώς έχετε μάθει να συνεργάζεστε ο ένας με τον άλλον, με ποια κριτήρια θέτετε στόχους.

Για όλα τα παραπάνω, ο ρόλος, η λειτουργία, η εξέλιξη του Πανεπιστημίου είναι κομβικής σημασίας. Κι αυτά είναι συνάρτηση του συστήματος μέσα στο οποίο λειτουργεί το Πανεπιστήμιο και το οποίο αναγκαστικά υπηρετεί (...)

Για παράδειγμα, σε μια εποχή όπου πολύς λόγος γίνεται για τα έξυπνα κτίρια και τα έξυπνα δίκτυα, εσείς ζείτε και σπουδάζετε σε κτίρια υγρά και κρύα, χωρίς χώρους για άθληση και καλλιτεχνική δημιουργία, χωρίς ούτε ίντερνετ της προκοπής, πολλές φορές. Και μεις σας ζητάμε να μάθετε τις ρηξικέλευθες τεχνολογίες του σήμερα και να οραματιστείτε τις τεχνολογίες του αύριο. Σας ζητάμε δηλαδή να γεφυρώσετε, και να παλέψετε να μη σας καταπιεί, το χάσμα που ανοίγεται όλο και μεγαλύτερο ανάμεσα στην εμπειρία σας, στην πραγματικότητα που βιώνετε, και στο δυνητικό παρόν, το πώς θα μπορούσατε να ζείτε και να εργάζεστε.

Για το χάσμα αυτό υπάρχει αιτία, υπάρχει συγκεκριμένος ένοχος. Δεν είναι νομοτέλεια ούτε φυσικό φαινόμενο. Οπως δεν είναι νομοτέλεια να μεγαλώνει συνέχεια η ψαλίδα ανάμεσα στους πολλούς που παράγουν τον πλούτο των κοινωνιών και τους λίγους που τον κατέχουν και τον ιδιοποιούνται. Δεν είναι νομοτέλεια η επιστήμη να γίνεται ο Κρόνος που τρώει τα παιδιά του: Γιατί, για παράδειγμα, μας απειλούν ότι ο αυτοματισμός στην παραγωγή θα πετάξει στ' άχρηστα καραβιές εργαζομένων την ίδια στιγμή που αυξάνονται αντί να μειώνονται οι ώρες που εργάζεται ένας άνθρωπος; Γιατί απολύονται κατά δεκάδες χιλιάδες εξαιρετικά ταλαντούχοι και δημιουργικοί νέοι και νέες από τις εταιρείες πληροφορικής, ανά τον κόσμο, και την ίδια στιγμή μιλάνε για ελλείψεις και γι' αργό ρυθμό αποφοίτησης; Γιατί την ίδια στιγμή που μιλάνε για αυτόνομη οδήγηση, τα τρένα, το πιο ασφαλές και φθηνό μεταφορικό μέσο, γίνονται φονικά όπλα και σπέρνουν τον όλεθρο, όπως στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών και τ' άλλα δυστυχήματα στην Ευρώπη και αλλού;

Υπάρχει ένοχος. Κι αυτός είναι το σημερινό σύστημα που κριτήριό του έχει το κέρδος (...)

Οι νέοι έχετε συμφέρον να βάλετε τη σφραγίδα σας στις εξελίξεις

Οι νέοι άνθρωποι είστε αυτοί που έχετε κατεξοχήν συμφέρον να βάλετε τη σφραγίδα σας στις εξελίξεις. Πάρτε θέση, διαλέξετε πλευρά. Σημαδέψτε τον πραγματικό αντίπαλο. Οχι τον διπλανό σας. Διεκδικήστε σύγχρονες, ποιοτικές σπουδές, πραγματικά ελεύθερες από κάθε άποψη, και κυρίως από τον εφιάλτη της επιβίωσης και της ανεργίας, που σας ψαλιδίζει τα όνειρα. Διεκδικήστε να σπουδάζετε και να εργάζεστε σε μια κοινωνία που η εργασία να είναι προσφορά σε μια κοινή υπόθεση κι όχι υποδούλωση στις επιθυμίες λίγων με αντάλλαγμα την επιβίωση (...)

Ομορφα λόγια; Οχι. Στόχοι πάλης σε μια πορεία για το σπάσιμο των αλυσίδων που συγκρατούν την ορμή των δυνάμεων παραγωγής. Σε αυτήν την πορεία τα νιάτα του τόπου μας έχουν και θα βρίσκουν πάντα δίπλα τους συμπαραστάτη κι οδηγό το ΚΚΕ και τη Νεολαία του, ΚΝΕ, που διαθέτουν όλες τις δυνάμεις τους σε αυτήν την υπόθεση.

Η ψήφος στην "Πανσπουδαστική" δεν είναι μια απλή ψήφος σε άλλη μια φοιτητική παράταξη, είναι υπόσχεση αγώνα για τις σπουδές που σας αξίζουν σήμερα αλλά και τη ζωή που σας ανήκει αύριο.

Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν πολλαπλασιάζει μόνο τα ποσοστά ή τις έδρες του στη Βουλή, πολλαπλασιάζει αντιστάσεις στη νέα επίθεση που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν οι "δυνάμεις της αγοράς". Δηλώνει ότι η νεολαία του τόπου μας είναι αποφασισμένη να έχει αυτή τον τελευταίο λόγο!

Κοκκινίστε όλες τις κάλπες! Στις 10 του Μάη ψήφο στην "Πανσπουδαστική!" Στις 21 ψήφο στο ΚΚΕ!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ