Πέμπτη 6 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Να καταργηθεί η τροπολογία για την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων

Κινητοποίηση χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης ενάντια στα ωράρια της εξόντωσης

Με κινητοποίηση χθες το πρωί στο υπουργείο Ανάπτυξης και πορεία στην Ερμού, εργαζόμενοι και επαγγελματίες στο Εμπόριο καταδίκασαν την απαράδεκτη τροπολογία που δίνει το ελεύθερο σε κάθε δήμαρχο να αποφασίζει ουσιαστικά την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων.

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση απηύθυναν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), διεκδικώντας να παρθούν πίσω η απαράδεκτη ρύθμιση, οι νόμοι που «απελευθερώνουν» το ωράριο και καταργούν την κυριακάτικη αργία. Σε αυτό ανταποκρίθηκαν ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, τα επιχειρησιακά σωματεία σε «Lidl» και «Praktiker» και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

«24ωρο, σπαστά και Κυριακή, δεν θα σας περάσει - Εχουμε ζωή» ήταν η απάντηση που έδωσαν στα σχέδια κυβέρνησης, δημοτικών αρχών και εργοδοσίας να προσθέσουν την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων στις ρυθμίσεις που «ξηλώνουν» το σταθερό ωράριο και το δικαίωμα στην ξεκούραση.

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες δίνεται η δυνατότητα να παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων «μέχρι και τις 6.00 της επόμενης ημέρας» (!), με απόφαση «του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου». Είχε προηγηθεί, με νόμο που ψηφίστηκε μέσα στον Φλεβάρη (5019/2023), η παροχή δυνατότητας στους δημάρχους να επεκτείνουν το άνοιγμα των καταστημάτων στις περιοχές τους σε όσες Κυριακές του έτους θέλουν. «Στα σκουπίδια τώρα η τροπολογία, δεν θα συμβιβαστούμε με την ευελιξία», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι. «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, τσακίσανε ωράριο και Κυριακή αργία», κατήγγειλαν.


Οι εκπρόσωποι των φορέων ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους, στα οποία περιλαμβάνεται η απαίτηση να παρθεί πίσω η τροπολογία. Ωστόσο, η απάντηση που πήραν ήταν ότι ο υπουργός δεν μπορούσε να τους δεχτεί, καθώς βρισκόταν σε τηλεοπτική εκπομπή. Παρ' όλα αυτά παρέμειναν συγκεντρωμένοι και «υποδέχτηκαν» τον Αδ. Γεωργιάδη στην είσοδο του υπουργείου.

«Υπέρ του εργαζόμενου» χαρακτήρισε τις νομοθετικές διατάξεις ο υπουργός, απογειώνοντας την πρόκληση για χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους και επαγγελματίες, που βλέπουν τη ζωή τους να γίνεται «λάστιχο». Επικαλούμενος τον Τουρισμό και το γεγονός ότι σε μια σειρά περιοχές τα καταστήματα ήδη λειτουργούν Κυριακές και νύχτες, δήλωσε πως είναι προτιμότερο τα παραπάνω να γίνονται «σύμφωνα με τον νόμο». Και όταν ρωτήθηκε αν είναι τουριστική περιοχή το ...Ιλιον, όπου ο δήμαρχος έχει ήδη προγραμματίσει «Λευκή Νύχτα» με τα μαγαζιά ανοιχτά, γύρισε απλά την πλάτη και μπήκε στο υπουργείο.

«Ηταν ξεκάθαρος ο υπουργός. Δεν υπάρχει καμία διάθεση να πάρει πίσω την τροπολογία. Η βρωμοδουλειά έγινε», τόνισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.«Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους», πρόσθεσε και κάλεσε σε οργάνωση και αγώνα για να μην εφαρμοστεί η 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων.

«Αυτή η τροπολογία δεν θα περάσει», τόνισε ο Δημήτρης Βιτάλης, αντιπρόεδρος της ΟΒΣΑ, και τόνισε πως ο ελεύθερος χρόνος, η ξεκούραση, ο χρόνος για την οικογένεια και την προσωπική ζωή δεν είναι «πολυτέλεια», αλλά δικαιώματα που στερούνται χιλιάδες επαγγελματίες.

Στο πλευρό των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων στο Εμπόριο βρέθηκε και αντιπροσωπεία από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο υπουργείο Ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ