Τετάρτη 3 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Ευκαιρίες» και εκλογική «ώθηση» στις ΝΑΤΟικές διευθετήσεις

«Ουάσιγκτον και Βερολίνο αποφασισμένοι να εξουδετερώσουν το δηλητήριο στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ», λέει ο σύμβουλος του Γερμανού καγκελάριου

akriviadis.gr

Πυκνώνουν αναλύσεις και «συστάσεις» για την ανάγκη να «τρέξουν» διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητα του ΝΑΤΟ, με σύνθημα για άμεση κλιμάκωση των διεργασιών μετά τις εκλογές στις δύο χώρες.

Χαρακτηριστική η ανάλυση του Ρόναλντ Μαϊνάρντους (πολιτικού αναλυτή και του ΕΛΙΑΜΕΠ) στη γερμανική «Ντόιτσε Βέλε», που ανέφερε ότι «μετά τις εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα θα υπάρξει μια διεθνώς συντονισμένη νέα προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών» και ότι «ΗΠΑ και Γερμανία επιθυμούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη νέα δυτική πρωτοβουλία. Ο επιμερισμός των καθηκόντων μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον έγινε ήδη ορατός, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο οι Γερμανοί έφεραν στο τραπέζι των συνομιλιών κορυφαίους διπλωμάτες από τις δύο χώρες στις Βρυξέλλες μετά από μήνες χωρίς άμεση ελληνοτουρκική επικοινωνία. Η μυστική διπλωματία του Βερολίνου έθεσε τις βάσεις για τη λεγόμενη "διπλωματία των σεισμών" που δρομολογήθηκε αμέσως μετά τη φυσική καταστροφή στην Τουρκία αρχές Φεβρουαρίου».

Ενώ αναφερόταν και στην τοποθέτηση του Γενς Πλέτνερ, συμβούλου του Γερμανού καγκελάριου, στο Φόρουμ των Δελφών, ότι «οι εκλογές και στις δύο χώρες "προσφέρουν μια καλή ευκαιρία για μια θετική ώθηση για τη σταθερότητα στην περιοχή" (...) Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Τουρκίας έχει αυξηθεί κατά πολύ από τον Φεβρουάριο του 2022. Η ένταση, ή ακόμα και μια ανοιχτή σύγκρουση, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αποτελεί δηλητήριο για τη δυτική συμμαχία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας. Η Ουάσιγκτον και το Βερολίνο είναι αποφασισμένοι να "εξουδετερώσουν" αυτό το δηλητήριο. Οι επόμενοι μήνες θα αποδείξουν αν οι κυβερνήσεις που θα προκύψουν από τις εκλογές σε Αθήνα και Αγκυρα, θα αποδεχθούν ή όχι την προσφορά διαμεσολάβησης των συμμάχων...».

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο Φόρουμ για την Ασφάλεια της Κωνσταντινούπολης, είπε ότι το 60% των κρίσεων σήμερα συμβαίνουν γύρω από την Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Τουρκία στέκεται πάντα δίπλα στους συμμάχους της ως υπεύθυνος σύμμαχος «αν και μερικοί από αυτούς μας απογοήτευσαν...». Υπογράμμισε δε ότι «η άμυνα της Τουρκίας είναι η άμυνα του ΝΑΤΟ», όπως και ότι «αν και ορισμένοι άλλοι οργανισμοί εμπλέκονται σε ενέργειες και ρητορική που στοχεύουν στην υπονόμευση του ΝΑΤΟ, βλέπουμε ότι δεν είναι δυνατό να διαβρωθεί η θεμελιώδης θέση του στη διατλαντική ασφάλεια.Ως Τουρκία, συμβάλλουμε σημαντικά στο ΝΑΤΟ και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», για να καταλήξει ότι «πρέπει να είναι εξίσου προφανές ότιτα ζητήματα της Τουρκίας θα πρέπει επίσης να θεωρηθούν ως ζητήματα του ΝΑΤΟ». Εστιάζοντας δε ειδικά στην «απειλή» της «τρομοκρατίας», είπε ότι «η χώρα που μάχεται ειλικρινά την τρομοκρατία στο έδαφος είναι η Τουρκία», εμφανίζοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία ως «το τελευταίο παράδειγμα αυτού του αποφασιστικού αγώνα» και επιμένοντας ότι «η Τουρκία είναι ο μόνος πραγματικός εταίρος σας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Ενώ ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Αττάλεια, δήλωνε ότι «αν παρατηρήσετε, για κάθε επιτυχία της χώρας μας στην αμυντική βιομηχανία ενοχλούνται αυτοί (σ.σ. αντιπολίτευση) και όπως και οι άλλοι που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των υδάτων (σ.σ. Αιγαίο). Ομως, να μην παρεξηγήσουν καθώς εμείς θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε και αυτούς αλλά και άλλους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά των υδάτων».

Ο δε Τσαβούσογλου επανήλθε στις τουρκικές αξιώσεις για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας ότι «το μοντέλο λύσης της ομοσπονδίας, που δοκιμάστηκε εδώ και μισό αιώνα, δεν είναι πλέον κατάλληλο. Υποστηρίξαμε σθεναρά το όραμα της ΤΔΒΚ (σ.σ. όπως αναφέρει η Τουρκία το ψευδοκράτος) στη λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Διασφαλίσαμε η ΤΔΒΚ να γίνει αποδεκτή ως μέλος παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών. Ετσι η ΤΔΒΚ έγινε δεκτή σε διεθνή οργανισμό με το συνταγματικό της όνομα για πρώτη φορά...».

Μετεκλογικά απευθείας παζάρια με «πραγματισμό»

Την ίδια ώρα, μιλώντας χτες στο «Open», ο πρωθυπουργός «καλωσόριζε» τη «σχετική βελτίωση του κλίματος» στα Ελληνοτουρκικά, έλεγε ότι δεν έχει αυταπάτες καθώς «η τουρκική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Και η "γαλάζια πατρίδα" είναι ένα δομικό συστατικό του τουρκικού επεκτατισμού τα τελευταία χρόνια, που συνιστά μία εν δυνάμει απειλή για την πατρίδα μας».

Υπέδειξε στη γείτονα «να δεχθεί ότι λύνουμε τις διαφορές μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και εν προκειμένω το Δίκαιο της Θάλασσας και ότι ουσιαστικά έχουμε μια μεγάλη διαφορά, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», μια συζήτηση ωστόσο που πιάνει και τα χωρικά ύδατα, που με τη σειρά τους πιάνουν και το εύρος του εναέριου χώρου, με ό,τι άλλο συνεπάγεται.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές θα επιχειρήσει «προσωπικά μία απευθείας προσωπική επαφή» με τον όποιο Τούρκο Πρόεδρο, «για να μπορέσουμε να πιάσουμε αυτό το νήμα της βελτίωσης του κλίματος και ενδεχομένως να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μία θετική ατζέντα σε ζητήματα όπου μπορούμε να έχουμε αμοιβαίο όφελος».

«Δεν έχουμε οικονομικά ζητήματα; Εχουμε πολύ μεγάλο τουρισμό, έχουμε πολύ μεγάλο διμερές εμπόριο με την Τουρκία», πρόσθεσε δίνοντας την ατζέντα των μπίζνες που σπρώχνουν για διευθετήσεις, ώστε να επεκταθούν και σε άλλα πεδία. «Αρα, έξω από τα δύσκολα γεωπολιτικά ζητήματα υπάρχει μια θετική ατζέντα, την οποία εμείς έχουμε φροντίσει να την αναπτύξουμε», τόνισε, δείχνοντας ότι οι συζητήσεις τους έχουν προσχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο δε υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, συναντώντας χτες στη Βιέννη τον Αυστριακό ομόλογό του, τόνιζε μεταξύ άλλων ότι «τα πράγματα είναι πολύ πιο ήρεμα τώρα» στην Ανατ. Μεσόγειο, ενώ διαβεβαιώνοντας ότι στην κυβέρνηση είναι «πραγματιστές», εξέφρασε την «ελπίδα» ότι «μετά τις τουρκικές εκλογές ίσως μπορέσουμε να προσπαθήσουμε ξανά για να βρούμε διέξοδο στη διαφορά μας με την Τουρκία».

Καθότι είχε συνάντηση στην αυστριακή πρωτεύουσα και με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Rafael Mariano Grossi, έβαζε θέμα, αναφερόμενος στον Akkuyu, «οι κανόνες σύμφωνα με τις οποίες λειτουργεί κάθε πυρηνικός σταθμός να είναι στο υψηλότερο επίπεδο», ζητώντας να πληροφορηθεί για την κατάσταση του πυρηνικού αντιδραστήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ