Τετάρτη 3 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κίεβο και Μόσχα συγκεντρώνουν δυνάμεις και προετοιμάζονται για τη νέα φάση της σύγκρουσης

Το Κίεβο δηλώνει «σχεδόν έτοιμο» για τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση, ενώ η Ρωσία προχωρά οχυρώσεις στο μέτωπο και σε εδάφη της

Copyright 2023 The Associated

Με προετοιμασίες από το Κίεβο και τους «συμμάχους» του για την σχεδιαζόμενη αντεπίθεση των δυνάμεών του, αλλά και με τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος να πυκνώνουν, ενώ συνεχίζονται οι πολύνεκρες μάχες στο Ντονμπάς, εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οπως δηλώνει το Κίεβο, οι προετοιμασίες για μια αντεπίθεση έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και όταν ξεκινήσει, πιθανόν στον νότο, θα σηματοδοτήσει μια κομβική στιγμή στη σύγκρουση. Ωστόσο, καθώς η συζήτηση για την προαναγγελθείσα αντεπίθεση κρατάει εδώ και πολλούς μήνες, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν μεγάλο χρονικό διάστημα να προετοιμαστούν και έχουν σχηματίσει γραμμές άμυνας κατά μήκος του μετώπου.

Πάντως, ενδεικτική για τις ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη είναι και η απόφαση της Δανίας να μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στο Ιράκ από τις αρχές του 2024 και αντ' αυτού να επικεντρωθεί στις χώρες της Βαλτικής, προσφέροντας στο ΝΑΤΟ ένα τάγμα για να υπερασπιστεί την περιοχή.

Το τάγμα αναμένεται να αποτελείται από 700 έως 1.200 στρατιώτες και να αναπτύσσεται στη Λετονία 4 έως 6 μήνες κάθε χρόνο. Το υπόλοιπο του έτους, τα στρατεύματα θα παραμείνουν στη Δανία, έτοιμα να αναπτυχθούν στις χώρες της Βαλτικής σε περίπτωση κρίσης, δήλωσε το υπουργείο Αμυνας.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε η παρουσία της Δανίας στη Βαλτική να είναι μακροπρόθεσμη και υπάρχει ανάγκη για ισορροπία ανάμεσα στο να έχουμε στρατιώτες στο έδαφος και να είμαστε έτοιμοι να τους αναπτύξουμε από τη Δανία», είπε ο υπουργός Αμυνας, Τρ. Πόουλσεν.

Η Δανία θα παράσχει επίσης στρατιωτικό εξοπλισμό και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία αξίας 250 εκατ. δολαρίων.

Στην Πολωνία ξεκίνησε η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της χρονιάς. Από τις 2 έως τις 26 Μάη, περισσότεροι από 12.000 στρατιώτες της χώρας και αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες από τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ θα λάβουν μέρος στην άσκηση «Anakonda 23».

Συγκεντρωμένες ρωσικές δυνάμεις και αναχώματα κατά μήκος του μετώπου

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ λένε ότι το 98% των οχημάτων μάχης που υποσχέθηκαν στην Ουκρανία έχουν ήδη παραδοθεί, ωστόσο τα εκτεταμένα και πολύπλοκα αμυντικά έργα που έχει πραγματοποιήσει η Μόσχα - μαζί με άλλους παράγοντες, όπως η ισχύς της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας - αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας για την ουκρανική αντεπίθεση.

Εικόνες από δορυφόρους δείχνουν ότι «οι θέσεις της Ρωσίας είναι πιο συγκεντρωμένες κοντά στις γραμμές του μετώπου στη νοτιοανατολική περιοχή Zαπορίζια στα ανατολικά και σε όλη τη στενή λωρίδα γης που συνδέει τη Χερσόνησο της Κριμαίας με την υπόλοιπη Ουκρανία».

Ταυτόχρονα, η Ρωσία έχει κατασκευάσει «εκτεταμένα συστήματα στρατιωτικών αμυντικών έργων» στις νότιες περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Η τελευταία ενημέρωση της υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών της Βρετανίας ανέφερε ότι η Μόσχα έχει κατασκευάσει μερικά από τα πιο εκτεταμένα και πολύπλοκα αμυντικά χαρακώματα «που έχουν εμφανιστεί οπουδήποτε στον κόσμο εδώ και πολλές δεκαετίες» κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Κριμαίας και «βαθιά μέσα» στις νότιες περιοχές Μπέλγκοροντ και Κουρσκ. Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες, η κατασκευή ορισμένων οχυρωμάτων έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2022.

Η Ρωσία έχει λάβει μέτρα για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πολέμου στην Ουκρανία, επισήμανε χτες ο υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, ενώ υποστήριξε επίσης ότι η Μόσχα πραγματοποίησε επιτυχείς επιθέσεις σε ουκρανικές αποθήκες με ΝΑΤΟικά όπλα.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τους πυραύλους υψηλής ακρίβειας, ο Σόιγκου κάλεσε έναν μεγάλο παραγωγό πυραύλων, την «Tactical Missile Corp», να διπλασιάσει επειγόντως την παραγωγή του, αν και πρόσθεσε ότι ο ρωσικός στρατός διαθέτει όλα τα απαραίτητα όπλα για χρήση στο πεδίο της μάχης το 2023.

Η παραγωγή και η προμήθεια όπλων στη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Στο μεταξύ, ταυτόχρονα με τις νέες αποστολές ΝΑΤΟικών όπλων στην Ουκρανία, εξελίσσονται και παρασκηνιακά παζάρια γύρω από τις προοπτικές και τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης.

Ετσι, μέσα στις επόμενες βδομάδες θα ρυθμιστούν οι «τελευταίες λεπτομέρειες» σχετικά με τις νέες παραδόσεις οπλισμού από τη Γαλλία στην Ουκρανία, ανέφεραν χτες πηγές της γαλλικής προεδρίας, την ίδια ώρα που το Παρίσι πραγματοποιεί επαφές με το Πεκίνο και άλλες πλευρές για μια «πολιτική διευθέτηση».

Το περασμένο Σάββατο, ο Μ. Ποντολιάκ, στενός σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό LCI, υπογράμμισε ότι «είναι καλό που ο Γάλλος Πρόεδρος μιλά στους διάφορους παράγοντες της σύγκρουσης, ακόμη και όταν διαφωνούν, διότι εξηγεί και καταδεικνύει τι είναι ο πόλεμος και σε τι μπορεί να οδηγήσει».

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Liberation», η δήλωση αυτή συνιστά ένα μικρό νεύμα του Κιέβου προς το Παρίσι, υποδηλώνοντας ότι το πρόσφατο ταξίδι του Γάλλου Προέδρου στην Κίνα «έφερε κάποιους καρπούς σχετικά με την ουκρανική κρίση».

Καθόλου τυχαία, λίγες μέρες μετά ακολούθησαν η τηλεφωνική επικοινωνία του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, και η ανακοίνωση για Κινέζο απεσταλμένο διαμεσολαβητή.

Τεράστιες απώλειες στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερη σφοδρότητα συνεχίζονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία, με βαριές απώλειες και για τις δύο πλευρές, ιδιαίτερα στην περιοχή της πόλης Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ), στο Ντονέτσκ. Οι εχθροπραξίες στην πόλη αυτή μαίνονται από το καλοκαίρι του 2022.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο οποίος επικαλείται εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί απώλειες (νεκροί και τραυματίες) 100.000 στρατιωτών, ανάμεσά τους πάνω από 20.000 νεκροί, μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες στις μάχες στην Μπαχμούτ.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ανέφερε ότι από τους 20.000 νεκρούς, οι μισοί είναι μισθοφόροι της «Wagner».

«Η προσπάθεια της Ρωσίας για μια επίθεση στο Ντονμπάς κυρίως μέσω της Μπαχμούτ απέτυχε», ισχυρίστηκε ο Κίρμπι και «η Ρωσία δεν κατόρθωσε να καταλάβει κανένα πραγματικά σημαντικά στρατηγικό έδαφος». Οι Ρώσοι, είπε, είχαν κάποια εδαφικά κέρδη στην Μπαχμούτ, αλλά τα κέρδη αυτά ήρθαν με «τρομακτικό κόστος», λέγοντας ότι η ουκρανική άμυνα στην περιοχή παραμένει ισχυρή.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου κατέληξε λέγοντας ότι ένα ακόμη αμερικανικό πακέτο χορήγησης όπλων στην Ουκρανία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, χαρακτήρισε «αποκύημα φαντασίας» τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ για τις απώλειες του ρωσικού στρατού, με τη Μόσχα ωστόσο να μην έχει προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για τους νεκρούς στρατιώτες από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα δε με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, μόνο μέσα στον Απρίλη οι ουκρανικές απώλειες στις μάχες έφτασαν τους 15.000 στρατιώτες, ενώ γίνεται λόγος και για απώλεια 430 αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων το ίδιο διάστημα.

Νέο χτύπημα σε ρωσικό έδαφος

Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν χωριό στη ρωσική περιοχή Μπριάνσκ στα σύνορα με την Ουκρανία, νωρίς χτες το πρωί, ανέφερε ο τοπικός κυβερνήτης, το τρίτο χτύπημα μέσα σε λίγες μέρες. Μια μέρα νωρίτερα μια έκρηξη προκάλεσε τον εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας, ενώ τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό του χωριού Σουζέμκα το Σάββατο.

«Το πρωί, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας βομβάρδισαν το χωριό Κουρκοβίτσι στην περιοχή του δήμου Σταροντούμπσκι», ανέφερε ο κυβερνήτης του Μπριάνσκ.

Χτες το απόγευμα, αναφέρθηκε ο εκτροχιασμός κι άλλης εμπορικής αμαξοστοιχίας στο Μπριάνσκ, «λόγω παράνομης εξωτερικής παρέμβασης», χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Η Ουκρανία σχεδόν ποτέ δεν αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για επιθέσεις εντός της Ρωσίας και σε υπό ρωσικό έλεγχο εδάφη στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν επιτρέπεται να επιτίθεται σε ρωσικό έδαφος με τα όπλα που της παρέχει η Γερμανία, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι πρέπει να γίνει το παν προκειμένου να αποφευχθεί ένας πόλεμος ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

«Τα όπλα που παραδόθηκαν δεν προορίζονται για επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας», ανέφερε τη Δευτέρα ο Σολτς, προσθέτοντας πως τους ίδιους κανόνες έχουν θέσει και άλλα κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα.

Αναφερόμενος στην έλλειψη πυρομαχικών για τα αντιαεροπορικά «Gepard» που έχει διαθέσει η Γερμανία στην Ουκρανία, ο Σολτς διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο μπορεί να περιμένει νέα παραλαβή τον Αύγουστο. Η παραγωγή στήνεται, αλλά αυτό παίρνει κάποιο χρόνο, διευκρίνισε.

«Τα όπλα που προμηθεύει η Γερμανία το καθεστώς του Κιέβου εκτοξεύονται ήδη στο έδαφος της Ρωσίας (...) Επειδή το Ντονμπάς είναι ρωσική περιοχή», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ. «Καθημερινά, η άμεση και έμμεση εμπλοκή της Γερμανίας στη σύγκρουση αυξάνεται», συμπλήρωσε.

Χτες, ο Βλ. Πούτιν συμμετείχε μέσω βιντεοδιάσκεψης σε τελετή έναρξης της κυκλοφορίας του τραμ στη Μαριούπολη, όπου τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθούν οι περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, που προσάρτησε η Ρωσία το φθινόπωρο. Σημείωσε δε πως ήδη υπάρχουν ορατά αποτελέσματα στην ανοικοδόμηση.

Ο Πούτιν ενδέχεται να συλληφθεί αν επισκεφτεί τη Νότια Αφρική

Ο Ρώσος Πρόεδρος προειδοποιήθηκε ότι μπορεί να συλληφθεί εάν συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο.

Η εφημερίδα «Sunday Times» της Νότιας Αφρικής, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι μια ειδική κυβερνητική επιτροπή που συστάθηκε από τον Πρόεδρο, Σ. Ραμαφόζα, για να εξετάσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Βλ. Πούτιν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συλλάβει τον Ρώσο Πρόεδρο αν ταξιδέψει στη Νότια Αφρική για τη Σύνοδο Κορυφής.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να παρακάμψουν το διπλωματικό δίλημμα, όπως να συμμετάσχει ο Πούτιν μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ΗΠΑ προσπαθούν να «πλαγιοκοπήσουν» τη Βραζιλία. Η πρέσβειρά τους στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ, μετέβη τη Δευτέρα στην Μπραζίλια για επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, Λούλα ντα Σίλβα, προκάλεσε πρόσφατα την αντίδραση της Ουάσιγκτον όταν - κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο - κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι «ενθαρρύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία» και τις κάλεσε να «αρχίσουν να μιλούν για ειρήνη».

Η Τόμας - Γκρίνφιλντ αναμένεται να θέσει το θέμα «Ουκρανία», σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν εξάλλου να πείσουν την Μπραζίλια να προχωρήσει στην έκδοση Ρώσου φερόμενου ως κατασκόπου, του Σεργκέι Τσερκάσοφ, τον οποίο κατηγορούν πως υποδυόταν τον Βραζιλιάνο φοιτητή ενώ συγκέντρωνε πληροφορίες για την Ουκρανία στην Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ