ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μηδαμινή η κρατική πρόνοια για τα εκατομμύρια των σεισμόπληκτων

Απειλητικός για όσους επιβίωσαν ο κίνδυνος επιδημιών

Τους 40.000 ανθρώπους ξεπέρασε χτες ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φλεβάρη 2023 που έπληξαν την περιοχή στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, την ώρα που εκατομμύρια σεισμοπλήκτων δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, αντιμέτωποι με την ουσιαστικά μηδαμινή κρατική πρόνοια για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών...

Στην Τουρκία, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οι νεκροί έφτασαν τους 35.418, ωστόσο οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Ολόκληρες γειτονιές πυκνοκατοικημένων μέχρι πρόσφατα αστικών κέντρων έχουν μετατραπεί σε βουνά από ερείπια και παρά τις ελάχιστες ανέλπιστες περιπτώσεις που ακόμα και χτες, 8η μέρα μετά τους σεισμούς, ανασύρθηκαν άνθρωποι ζωντανοί, όλοι γνωρίζουν ότι κάτω από τα συντρίμμια παραμένουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ανησυχία για εμφάνιση και γοργή διασπορά μολυσματικών ασθενειών

Την ίδια ώρα, εκατομμύρια σεισμόπληκτοι, οικογένειες με μικρά παιδιά, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας πασχίζουν να ζεσταθούν ή να τραφούν χωρίς κατάλληλη και οργανωμένη κρατική βοήθεια, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και χτες χωρίς καθόλου κρατική βοήθεια.

Με δεδομένες τις τεράστιες καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές, και το γεγονός ότι ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού μένει όχι απλά άστεγο, αλλά εγκαταλελειμμένο στις τύχες του ουσιαστικά, μεγαλώνει η ανησυχία για την εμφάνιση και γοργή διασπορά μολυσματικών ασθενειών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικευμένου σε θέματα Δημόσιας Υγείας καθηγητή Ζουχάλ Οκουγιάν, που μετέδωσε και το «Sol», «επειδή αυτός ο σεισμός επέδρασε σε μια ευρεία γεωγραφική ζώνη και είναι μεγαλύτερος από άλλες καταστροφές που γνωρίσαμε, αναμένουμε την εκδήλωση διαφόρων ασθενειών (...) ότανυποδομές καταστρέφονται και το σύστημα Υγείας παραλύει, μπορεί να εμφανιστούν κάποιες επιδημίες στην περιοχή του σεισμού αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα μετά από σύντομο χρονικό διάστημα».

Οπως είπε, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης θα πρέπει να διασφαλιστεί άμεσα η στέγαση και κάλυψη βασικών αναγκών των σεισμοπλήκτων, επισημαίνοντας ότι το κρύο και ο υποσιτισμός μειώνουν τις αντιστάσεις των ευάλωτων ομάδων, ιδιαίτερα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των εγκύων γυναικών. Οπως εξήγησε, σε τέτοιες συνθήκες μια (σε άλλες περιπτώσεις) ήπια νόσηση μπορεί να εκδηλωθεί με πολύ πιο έντονα συμπτώματα.

Αναφερόμενος σε ασθένειες των οποίων η διασπορά ευνοείται από τον συνωστισμό, είπε πως «οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού με βακτήρια και ιούς, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, που μεταδίδεται με σταγονίδια, θα αυξηθεί», ενώ «η επιδημία ψώρας και ψειρών ήταν ήδη ένα πρόβλημα υγείας, ειδικά στα σχολεία, πριν από τον σεισμό, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα αυξηθεί ραγδαία στην περιοχή του σεισμού».

Τόνισε δε ότι πρέπει να οργανωθεί η αντιμετώπιση ταχέως αυξανόμενων κρουσμάτων τέτοιων ασθενειών ειδικά στους εργαζόμενους από τον τομέα της Υγείας.

Ακόμα, εξέφρασε ανησυχία για μεγάλη διασπορά νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω του νερού (χολέρα, δυσεντερία κ.τ.λ.), επειδή η κατάρρευση υποδομών δεν διασφαλίζει στον πληθυσμό καθαρό πόσιμο νερό, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι προτιμότερο να μην αποστέλλονται στις πληγείσες περιοχές φρέσκα φρούτα και λαχανικά αν δεν διασφαλίζεται η πλύση τους με άφθονο νερό. Σε αυτή τη βάση, για τον περιορισμό της διασποράς είναι κρίσιμη η διασφάλιση αρκετών εργαζομένων στα δίκτυα διανομής ειδών πρώτης βοήθειας, ώστε να αντικαθίστανται άμεσα όσοι διαπιστωθεί ότι μολύνονται.

Επίσης, παρατηρώντας ότι ήδη εκδηλώνεται «ταχεία μετανάστευση από τη σεισμογενή ζώνη προς άλλες περιοχές της χώρας, οι αρχές θα πρέπει να λάβουν κάθε είδους μέτρα κατά των μολυσματικών ασθενειών, όπως οι προληπτικοί έλεγχοι και ο έλεγχος των αποθεμάτων φαρμάκων και εμβολίων για μια μακρά διαδικασία (...) Xρειάζεται επειγόντως να παρέχουμε πιο καθαρούς προσωρινούς οικισμούς και μακροπρόθεσμα μόνιμους οικισμούς, όπου όχι μόνο δεν θα διασπείρονται μολυσματικές ασθένειες, αλλά και θα παρέχονται υπηρεσίες Υγείας, θα παρέχονται σωστά οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

Ευρύτερη ανησυχία για τη δημόσια υγεία

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες επισημαίνουν ότι χρειάζεται άμεσα να ελεγχθούν μια σειρά επιπτώσεις που μπορεί να σχετίζονται με την ισχύ των δονήσεων και να έχουν μακρόχρονο χαρακτήρα.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ντοκιούζ, Τσελαλετίν Σισμσέκ, υποστήριξε ότι «οι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν δύο σημαντικές αλλαγές στα υπόγεια ύδατα, στο επίπεδό τους και τη χημική τους σύνθεση» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αξιολογήσουμε πρώτα τη χημική διάσταση, καθώς αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία», καθώς μπορεί να υπάρχουν «βαθιά γεωθερμικά νερά ή οργανικές αποθέσεις ρηγμάτων», «παλιές κοίτες λιμνών, κοιτάσματα άνθρακα και αέριο μεθανίου, διοξειδίου του άνθρακα και θείου, σε υπόγεια νερά».

Πρόσθεσε ότι «τα γεωθερμικά νερά μπορεί να περιέχουν υψηλή συγκέντρωση μετάλλων. Σε περιοχές με τέτοιες αλλαγές στο νερό, αυτές θα πρέπει να αναφέρονται στις αρχές χωρίς να τα καταναλώνουν...». Κατέληξε ότι «το νερό πρέπει να είναι άγευστο και διαυγές. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πρέπει να καταναλωθεί και θα πρέπει να ειδοποιηθούν οι αρχές»...

Καταγγελίες από μέλη σωστικών συνεργείων

Τέλος, ενδεικτικές είναι οι καταγγελίες που έκαναν μια σειρά μέλη ξένων σωστικών συνεργείων που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Μέλη της ομάδας Ισπανών διασωστών σημείωσαν: «Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει μηχανήματα σε ερειπωμένες περιοχές, αν και αυτό σημαίνει ότι θα σκοτωθεί πολύς κόσμος. Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε μέρος αυτού σε αυτό το στάδιο (...) Εάν οι αρχές ή η κυβέρνηση μπορούσαν να παράσχουν καλύτερο συντονισμό ή οργάνωση, οι ομάδες που ήρθαμε να βοηθήσουμε, θα είχαμε χρησιμοποιηθεί καλύτερα. Ετσι, θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει περισσότερους ανθρώπους...».


ΣΥΡΙΑ
«Διπλωματική» κινητικότητα με φόντο τους σεισμούς

Copyright 2023 The Associated

Στη Συρία οι νεκροί έως χτες κατά εκτιμήσεις ξεπερνούσαν τους 5.800, ενώ σε 5,3 εκατομμύρια υπολογίζονται οι σεισμόπληκτοι, πολλοί από τους οποίους μάλιστα είχαν ήδη εκτοπιστεί από τις εστίες τους στη διάρκεια του 12χρονου πολέμου και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη χώρα.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό στις 6 Φλεβάρη, αλλά και με φόντο προγενέστερες διεργασίες για «εξομάλυνση» σχέσεων με διάφορες αραβικές χώρες, ξένα αεροπλάνα καταφθάνουν για πρώτη φορά μετά από χρόνια στα διεθνή αεροδρόμια της Συρίας, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

Χτες, μεταγωγικό αεροπλάνο από τη Σαουδική Αραβία κατέφθασε στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου (που είναι εδώ και μερικά χρόνια υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού και της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ). Ηταν η πρώτη φορά από τον σεισμό της 6ης Φλεβάρη, που η Σαουδική Αραβία έστειλε εναέρια βοήθεια σε σεισμόπληκτους περιοχών που ελέγχονται από τον συριακό στρατό. Εως προχτές η Σαουδική Αραβία έστελνε οδικώς με φορτηγά βοήθεια μόνο στους σεισμόπληκτους της βορειοδυτικής Συρίας, από μεθοριακό πέρασμα στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας που ελέγχεται από αντικυβερνητικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του «Ισλαμικού Κράτους» ή φιλότουρκοι μισθοφόροι του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

Χτες επίσης κινέζικο μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού ένα δεύτερο μεγάλο φορτίο ειδών πρώτης ανάγκης. Ο Κινέζος πρέσβης στη Συρία επανέλαβε με αυτή την αφορμή την απαίτηση προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ να τερματίσουν το εμπάργκο που λειτουργεί σε βάρος του συριακού λαού.

Το ίδιο διάστημα, στη Δαμασκό, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ συνάντησε για πρώτη φορά την Ελβετίδα διπλωμάτισσα και πρόεδρο της «Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού» Μιρχάνα Σπολτζάρικ Εγκέρ, η οποία τον διαβεβαίωσε πως η διεθνής οργάνωση αρωγής θα καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για να καλύψει βασικές ανάγκες του συριακού λαού. Ο Σύρος Πρόεδρος από την πλευρά του επανέλαβε την προθυμία της κυβέρνησής του να συμβάλει ώστε να φτάσει βοήθεια σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας, επισημαίνοντας πως η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνάρτηση με την ενίσχυση των υποδομών σε βασικούς τομείς όπως η Υγεία, οι τηλεπικοινωνίες κ.ά.

Νωρίτερα προηγήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών, μετά από αίτημα Ελβετίας και Βραζιλίας, ενόψει παρουσίασης της κατάστασης στις σεισμόπληκτες περιοχές Συρίας και Τουρκίας από τον επικεφαλής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μ. Γκρίφιθς.

Παράλληλα, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρέτισε την απόφαση του Σύρου Προέδρου Ασαντ να ανοίξουν άλλα δύο μεθοριακά περάσματα στο Μπαμπ αλ-Σαλάμ και στο Αλ Ραέ, στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, για τουλάχιστον ένα τρίμηνο, ώστε «να καταστεί δυνατή η έγκαιρη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας» σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ