Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΡΙΑ
ΣΥΡΙΑ
«Διπλωματική» κινητικότητα με φόντο τους σεισμούς

Copyright 2023 The Associated

Στη Συρία οι νεκροί έως χτες κατά εκτιμήσεις ξεπερνούσαν τους 5.800, ενώ σε 5,3 εκατομμύρια υπολογίζονται οι σεισμόπληκτοι, πολλοί από τους οποίους μάλιστα είχαν ήδη εκτοπιστεί από τις εστίες τους στη διάρκεια του 12χρονου πολέμου και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη χώρα.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό στις 6 Φλεβάρη, αλλά και με φόντο προγενέστερες διεργασίες για «εξομάλυνση» σχέσεων με διάφορες αραβικές χώρες, ξένα αεροπλάνα καταφθάνουν για πρώτη φορά μετά από χρόνια στα διεθνή αεροδρόμια της Συρίας, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

Χτες, μεταγωγικό αεροπλάνο από τη Σαουδική Αραβία κατέφθασε στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου (που είναι εδώ και μερικά χρόνια υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού και της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ). Ηταν η πρώτη φορά από τον σεισμό της 6ης Φλεβάρη, που η Σαουδική Αραβία έστειλε εναέρια βοήθεια σε σεισμόπληκτους περιοχών που ελέγχονται από τον συριακό στρατό. Εως προχτές η Σαουδική Αραβία έστελνε οδικώς με φορτηγά βοήθεια μόνο στους σεισμόπληκτους της βορειοδυτικής Συρίας, από μεθοριακό πέρασμα στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας που ελέγχεται από αντικυβερνητικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και του «Ισλαμικού Κράτους» ή φιλότουρκοι μισθοφόροι του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

Χτες επίσης κινέζικο μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού ένα δεύτερο μεγάλο φορτίο ειδών πρώτης ανάγκης. Ο Κινέζος πρέσβης στη Συρία επανέλαβε με αυτή την αφορμή την απαίτηση προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ να τερματίσουν το εμπάργκο που λειτουργεί σε βάρος του συριακού λαού.

Το ίδιο διάστημα, στη Δαμασκό, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ συνάντησε για πρώτη φορά την Ελβετίδα διπλωμάτισσα και πρόεδρο της «Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού» Μιρχάνα Σπολτζάρικ Εγκέρ, η οποία τον διαβεβαίωσε πως η διεθνής οργάνωση αρωγής θα καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για να καλύψει βασικές ανάγκες του συριακού λαού. Ο Σύρος Πρόεδρος από την πλευρά του επανέλαβε την προθυμία της κυβέρνησής του να συμβάλει ώστε να φτάσει βοήθεια σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας, επισημαίνοντας πως η ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνάρτηση με την ενίσχυση των υποδομών σε βασικούς τομείς όπως η Υγεία, οι τηλεπικοινωνίες κ.ά.

Νωρίτερα προηγήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κεκλεισμένων των θυρών, μετά από αίτημα Ελβετίας και Βραζιλίας, ενόψει παρουσίασης της κατάστασης στις σεισμόπληκτες περιοχές Συρίας και Τουρκίας από τον επικεφαλής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μ. Γκρίφιθς.

Παράλληλα, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαιρέτισε την απόφαση του Σύρου Προέδρου Ασαντ να ανοίξουν άλλα δύο μεθοριακά περάσματα στο Μπαμπ αλ-Σαλάμ και στο Αλ Ραέ, στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, για τουλάχιστον ένα τρίμηνο, ώστε «να καταστεί δυνατή η έγκαιρη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας» σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ