Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
Συνομιλία των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Για τη «σημασία στήριξης της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων» συζήτησε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν με τον νέο ομόλογό του από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ελμεντίν Κονάκοβιτς, τον οποίο συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης, μεταξύ άλλων, «πώς θα ενισχυθεί η διμερής συνεργασία, αλλά και την ανάγκη να σταθούμε πάνω από την πολιτική των κομμάτων για την αποκατάσταση αποτελεσματικής, διαφανούς και υπεύθυνης διακυβέρνησης». Τέλος, ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τη σημασία στήριξης της Ουκρανίας απέναντι στον βίαιο πόλεμο της Ρωσίας».

Στο μεταξύ, ενώ «τρέχουν» οι προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών Σερβίας - Κοσόβου, η κοσοβάρικη αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στην πόλη Βόρεια Μιτρόβιτσα (στις περιοχές όπου πλειοψηφεί το σερβικό στοιχείο) τρία φυτώρια καλλιέργειας ινδικής κάνναβης με 1.200 δενδρύλλια και συνελήφθησαν 2 άτομα σερβικής εθνότητας. Η Πρίστινα κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι «ελέγχει και κατευθύνει τη δράση εγκληματικών ομάδων στο βόρειο Κόσοβο», ενώ αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πως «τα επεισόδια τον περασμένο Δεκέμβριο, με τα οδοφράγματα, οργανώθηκαν για τα ναρκωτικά και την προστασία των εγκληματιών, όχι του σερβικού πληθυσμού», φτάνοντας στο σημείο να πουν ακόμα και ότι «οι παραστρατιωτικές ομάδες των Σέρβων και οι εγκληματίες στο βόρειο Κόσοβο λαμβάνουν εντολές απευθείας από τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον υπουργό Αμυνας Μίλος Βούτσεβιτς».

Αντιδρώντας ο Πέταρ Πέτκοβιτς, επικεφαλής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, δήλωσε ότι «η πολιτική ηγεσία της Σερβίας δεν συγκαλύπτει εγκληματικές ενέργειες» και κατηγόρησε τις κοσοβάρικες αρχές ότι «χρησιμοποιώντας μεμονωμένα περιστατικά και βρώμικη προπαγάνδα, προσπαθούν να στιγματίσουν ως εγκληματίες όλους τους Σέρβους στο Κόσοβο». Την αντιπαράθεση Βελιγραδίου - Πρίστινας ενισχύουν και οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, ότι η μη πληρωμή ηλεκτρικού ρεύματος από το 1999 στο βόρειο Κόσοβο κόστισε στους φορολογούμενους 320 εκατ. ευρώ. Ο Κούρτι μίλησε για «παράλληλες δομές που ελέγχονται από τη Σερβία, σε δήμους στο βόρειο Κόσοβο» και «έχουν κοστίσει στους πολίτες και στους φορολογούμενους στην υπόλοιπη χώρα 320 εκατ. ευρώ σε απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και 17 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς νερού, από το 1999».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούν μέτρα απέναντι στο Βελιγράδι για τα γεγονότα στο Μπάνισκο (2023-10-04 00:00:00.0)
Δικομματική επιστολή στον Μπάιντεν για «διατήρηση ισχυρής ηγεσίας ΗΠΑ στην περιοχή» (2023-06-29 00:00:00.0)
Νέες παρεμβάσεις για «αποκλιμάκωση» από ΗΠΑ και ΕΕ (2023-06-28 00:00:00.0)
Δυσαρέσκεια της Πρίστινας για τις «συστάσεις» από ΗΠΑ - ΕΕ (2023-06-09 00:00:00.0)
Παζάρια για τη σερβική μειονότητα στο βόρειο Κόσοβο (2023-01-31 00:00:00.0)
Νέα «παράταση» στα παζάρια, με παρέμβαση των ΗΠΑ (2022-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ