Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέο «επεισόδιο» μεταξύ κινεζικής και φιλιππινέζικης Ακτοφυλακής

Διάβημα διαμαρτυρίας στον Κινέζο πρέσβη επέδωσε το ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων, κάνοντας λόγο για «επιθετικές ενέργειες» μετά από προσπάθεια σκάφους του κινεζικού Λιμενικού να εμποδίσει σκάφος της φιλιππινέζικης Ακτοφυλακής χρησιμοποιώντας «λέιζερ στρατιωτικού τύπου».

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων, τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη κινεζικό λιμενικό σκάφος κατηύθυνε «λέιζερ στρατιωτικού τύπου» στη γέφυρα φιλιππινέζικου σκάφους, προκαλώντας - με βάση όσα ισχυρίζεται η Μανίλα - προσωρινή τύφλωση στο πλήρωμα, εν μέσω αποστολής ανεφοδιασμού στρατιωτών σε ατόλη στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Στη σχετική του ανακοίνωση, το φιλιππινέζικο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι «επιθετικές ενέργειες» της Κίνας προκαλούν «ενόχληση» αλλά και «απογοήτευση» στη Μανίλα, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Τερεσίτα Ντάσα, να σχολιάζει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του (Προέδρου της χώρας της) Φέρντιναντ Μάρκος του νεότερου στο Πεκίνο, τον Γενάρη, συμφώνησε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, να χειριστούν διαφωνίες των δύο πλευρών με «διπλωματία» και «διάλογο». Η Μανίλα επέμεινε να μιλά για «επικίνδυνους» ελιγμούς του κινεζικού πλοίου που παρά λίγο να προκαλέσει σύγκρουση, αλλά και «παράνομες» και «προκλητικές» ραδιοεπικοινωνίες. Σύμφωνα με όσα αναπαρήγαγαν και διεθνή ΜΜΕ, η Μανίλα υποστήριξε ότι τέτοια περιστατικά προκαλούν απειλή για την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, υποστήριξε ότι το κινεζικό σκάφος ενήργησε με «νόμιμο» τρόπο και επέδειξε «αυτοσυγκράτηση», καλώντας τις Φιλιππίνες να «αποφεύγουν τέτοιες ενέργειες».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νεντ Πράις, χαρακτήρισε «προκλητική» και «επικίνδυνη» τη χρήση λέιζερ και έσπευσε να αναφέρει πως η Ουάσιγκτον στέκεται «στο πλευρό» των Φιλιππίνων.

Θυμίζουμε ότι Κίνα και Φιλιππίνες διατηρούν εδαφικές διαφορές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπως συμβαίνει αντίστοιχα ανάμεσα στην Κίνα και άλλες χώρες της περιοχής (π.χ. Βιετνάμ). Η (νέα φιλιππινέζικη) κυβέρνηση Μάρκος επιδιώκει τη διατήρηση διαύλων διαπραγμάτευσης αλλά και συνεργασίας με το Πεκίνο, ωστόσο την ίδια στιγμή ιεραρχεί ψηλά την αναθέρμανση των επαφών και με τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ