Τρίτη 31 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Παζάρια για τη σερβική μειονότητα στο βόρειο Κόσοβο

Διαρκείς πρωτοβουλίες για την «εξομάλυνση» των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου με όρους βολικούς για την ευρωατλαντική επιρροή στην περιοχή αναλαμβάνει η Ουάσιγκτον, που φαίνεται ότι προχωρά σε νέες συναντήσεις σε Πρίστινα και Βελιγράδι για να οριστικοποιηθεί ως βάση περαιτέρω διμερών παζαριών το λεγόμενο γαλλογερμανικό σχέδιο, που προβλέπει ουσιαστικά αμοιβαία αναγνώριση και διμερή συνεργασία, με στόχο την ανάσχεση της επιρροής Ρωσίας και Κίνας.

«Αγκάθι» στους νέους γύρους επαφών αναμένεται να αποτελέσει η συμφωνία για τους Σέρβους του Κοσόβου, δεδομένης και της άρνησης της Πρίστινας να δεχτεί τη δημιουργία της Ενωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπως προέβλεπαν παλιότερες συμφωνίες.

Σε δηλώσεις μετά από δείπνο με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στον διάλογο Σερβίας - Κοσόβου, Μ. Λάιτσακ, είπε ότι «η διεθνής κοινότητα έχει κάνει αυτά τα λάθη στο παρελθόν στα Βαλκάνια, παρουσιάζοντας προτάσεις που δεν δοκιμάστηκαν σε άλλες χώρες» και ότι «πρέπει να βεβαιωθούμε πως όλα όσα προτείνουμε βασίζονται σε υπάρχοντα μοντέλα, που λειτουργούν καλά».

Προσπαθώντας να καθησυχάσει την κοσοβάρικη ηγεσία, είπε στον Κούρτι ότι «δεν θα γράψετε κάτι με το οποίο δεν συμφωνείτε» και ότι «στο γραφείο μου στις Βρυξέλλες έχω 15 αναλύσεις για την προστασία των μειονοτήτων. Ορισμένα από αυτά τα μοντέλα μπορεί να μην τα έχετε ακούσει, κανένα απ' αυτά όμως δεν έχει προκαλέσει μη λειτουργικότητα όπου ισχύει».

Από την πλευρά του ο Κούρτι δήλωσε έτοιμος «για συνομιλίες σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των μη πλειοψηφικών κοινοτήτων» και παρέπεμψε στο Σχέδιο Αχτισάαρι, γνωστό και ως «Συνολική Πρόταση για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου», που προτάθηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι και τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το 2007, με τις ΗΠΑ να το χαρακτηρίζουν «δίκαιο και ισορροπημένο». Τότε είχε λάβει τη στήριξη της Κομισιόν και αποτέλεσε τη βάση του Συντάγματος του Κοσσυφοπεδίου.

Μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να συνεργαστούν με τους τοπικούς θεσμούς και να τερματίσουν το μποϊκοτάζ τους, «για να μπορέσουν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους», ενώ σημείωνε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο, με διατήρηση π.χ. της «προστασίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». Ο Κούρτι υποστήριξε ότι «το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο έχει δώσει πολλά προνόμια στη σερβική μειονότητα και το οποίο συντάχθηκε από τον Αχτισάαρι και τον Αλμπερτ Ρόχαν, στο πνεύμα του δεν επιτρέπει μονοεθνική ένωση. Η πρώτη πρόταση αυτού του σχεδίου, αυτής της λύσης που συντάχθηκε από τον Αχτισάαρι και τον Ρόχαν, λέει ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να είναι μια πολυεθνική κοινωνία (...) Αυτό σημαίνει ότι οι μονοεθνικές ενώσεις ή τα ιδρύματα δεν είναι στο πνεύμα αυτού του σχεδίου ή του Συντάγματός μας. Ωστόσο, προσφέρουμε καλύτερες και μεγαλύτερες εγγυήσεις και δικαιώματα σε όλες τις μειονότητες ή τις μη πλειοψηφικές κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο - και είμαι πολύ αφοσιωμένος σε αυτό - χωρίς να υποτιμάμε τη συνταγματικότητα της χώρας μας».

Σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα έχει συγκαλέσει νέα σύσκεψη σήμερα, για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου και να καταληχτούν ειδικά οι όροι αντιμετώπισης των Σέρβων του Κοσόβου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ