Τρίτη 31 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Ενταση διαδηλώσεων και κρατικής καταστολής

Οι διαδηλώσεις στο Περού συνεχίζονται, απαιτώντας την παραίτηση της σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, την προκήρυξη εκλογών και τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η κρατική καταστολή. Σε μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα Λίμα το Σάββατο, σκοτώθηκε ένας 55χρονος από σφαίρα αστυνομικού στο κεφάλι. Από τις 7 Δεκέμβρη που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, όταν αποπέμφθηκε και φυλακίστηκε ο επίσης σοσιαλδημοκράτης πρώην Πρόεδρος της χώρας Π. Καστίγιο και ανέλαβε η μέχρι τότε αντιπρόεδρος Μπολουάρτε, έχουν σκοτωθεί 67 διαδηλωτές, εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και συλληφθέντες.

Σήμερα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Περού έχει καλέσει σε συγκέντρωση στη Λίμα ενάντια στην καταστολή και την αυταρχική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει προχωρήσει σε περιορισμό της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες σε πολλές πόλεις, ενώ έχει επιστρατεύσει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις για να διαλύσει μπλόκα σε οδικούς άξονες. Στην επαρχία Πούνο, οι χιλιάδες διαδηλωτές είναι αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ η Ομοσπονδία Καφεπαραγωγών και Αγροτών του Περού ανακοίνωσε ότι ξεκινάει εθνική απεργία.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το 76% τάσσεται υπέρ της παραίτησης της κυβέρνησης και της προκήρυξης νέων εκλογών μέσα στο 2023.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ