Τρίτη 31 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Χωρίς «πάτο» η αστυνομική βαρβαρότητα του αστικού κράτους

Τη χωρίς «πάτο» αστυνομική βαρβαρότητα του αστικού κράτους στις ΗΠΑ, η οποία εντείνεται ανεξάρτητα από τα κατά καιρούς κροκοδείλια δάκρυα και την εναλλαγή Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στον Λευκό Οίκο, ήρθε να επιβεβαιώσει η δημοσιοποίηση των βίντεο από τον ξυλοδαρμό του 29χρονου Αφροαμερικανού Τάιρ Νίκολς από «ειδική μονάδα» αστυνομικών στο Μέμφις, που οδήγησε στον θάνατό του.

Τα πλάνα δείχνουν τον βάρβαρο ξυλοδαρμό του Νίκολς από πέντε αστυνομικούς, όλοι Αφροαμερικανοί, έπειτα από έλεγχο, με πρόσχημα κάποια «τροχαία παράβαση», στις 7 Γενάρη. Οι εικόνες αλλά και οι κραυγές του Νίκολς, που δεν πρόβαλε καμία αντίσταση και φώναζε τη μητέρα του κατά τη διάρκεια του άγριου ξυλοδαρμού του με γροθιές, κλοτσιές και ρόπαλα, σοκάρουν.

Ο 29χρονος Αφροαμερικανός εργάτης στη «FedEx» πέθανε τρεις μέρες αργότερα, σε νοσοκομείο του Μέμφις.

Η αστυνομική διεύθυνση του Μέμφις ανακοίνωσε το Σάββατο τη διάλυση της «ειδικής μονάδας Scorpion» της αστυνομίας, στην οποία ανήκαν οι πέντε αστυνομικοί, οι οποίοι αποτάχτηκαν και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για φόνο δεύτερου βαθμού, απαγωγή, επίθεση, υπηρεσιακή κακή διαγωγή. Οι αστυνομικοί προφυλακίστηκαν, ωστόσο οι τέσσερις αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Επιστρατεύοντας ξανά τη γνωστή υποκρισία, όπως και μετά από άλλες δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς που συνεχίζονται ασταμάτητα και επί θητείας του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επικοινώνησε με την οικογένεια του θύματος, καλώντας τη Γερουσία να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία για την ψήφιση του νόμου που κύρωσε το 2021 η Βουλή των Αντιπροσώπων με διάφορα ημίμετρα και μέτρα - στάχτη στα μάτια, για μεταρρυθμίσεις στον τρόπο εκπαίδευσης και συμπεριφοράς των αστυνομικών δυνάμεων στις ΗΠΑ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ