Τρίτη 31 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με στόχο την προώθηση της ατζέντας των ΗΠΑ στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς

Από τη συνάντηση του Αντ. Μπλίνκεν με τον Μπ. Νετανιάχου

UPI

Από τη συνάντηση του Αντ. Μπλίνκεν με τον Μπ. Νετανιάχου
Με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς να φουντώνουν όλα τα «ανοιχτά» μέτωπα και στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, έφτασε για επαφές στην περιοχή, αξιοποιώντας το γνωστό κουστούμι του «διαμεσολαβητή» για να προωθήσει τα συμφέροντα της χώρας του.

Πριν από την άφιξη Μπλίνκεν, μάλιστα, το βράδυ της Πέμπτης κατέφθασε στο Ισραήλ ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, πραγματοποιώντας συνάντηση με τον επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα. Ενα 24ωρο μετά, ο Γουίλιαμ Μπερνς μετέβη στη Ραμάλα, όπου συνάντησε ανώτερους Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Ούτε στη μια περίπτωση ούτε στην άλλη έγιναν ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των συναντήσεων.

Την Κυριακή πήρε τη «σκυτάλη» ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος συνάντησε στο Κάιρο τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σ. Σούκρι, και τον Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συζητώντας τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της «στρατηγικής συνεργασίας» ΗΠΑ - Αιγύπτου, αλλά και μια ευρύτερη ατζέντα για τα θέματα της περιοχής.

Στη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, ο Μπλίνκεν συζήτησε και τις εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, επιμένοντας ότι πρέπει να αποκλιμακωθεί η «ένταση» για να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τερματισμό της διένεξης στη βάση της λύσης «των δύο κρατών». Ανέφερε επίσης ότι συζήτησε για τις προσπάθειες «πολιτικής μετάβασης» στο Σουδάν, όπου διατηρεί την εξουσία ο πραξικοπηματίας στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Μπαρχάν, αλλά και τις διαβουλεύσεις για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη. Συζήτησε επίσης τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και την «αμερικανική υποστήριξη προς την Αίγυπτο σε διεθνείς προκλήσεις».

Χτες ο Μπλίνκεν κατέφθασε στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, όπου συνάντησε τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ελι Κοέν, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου. «Είναι ευθύνη όλων να κάνουν βήματα για εκτόνωση των εντάσεων και όχι να τις πυροδοτούν», είπε ο Μπλίνκεν φθάνοντας στην Ιερουσαλήμ, στη γνωστή λογική της εξίσωσης θύτη - θύματος, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η εντεινόμενη παλίρροια της βίας που έχει αφαιρέσει πολλές ζωές και Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση με το Ιράν. Τόνισε ότι η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ έγινε «σε μια περίοδο όπου το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας αντίκρισε το αληθινό πρόσωπο του Ιράν, τη βαρβαρότητα του καθεστώτος κατά του ίδιου του λαού, και πώς εξάγει επιθετικότητα πέρα από τα σύνορά του στη Μέση Ανατολή». Στη συνέχεια δήλωσε ότι «το ιρανικό καθεστώς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε «ειλικρινή» τη συζήτηση με τον Νετανιάχου και ανέφερε ως κοινή θέση ΗΠΑ και Ισραήλ την ανάγκη να αποτραπούν οι προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Σε άλλο σημείο τόνισε ότι οι «συμφωνίες του Αβραάμ» δεν μπορούν να είναι υποκατάστατο για την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Σήμερα ο Μπλίνκεν αναμένεται στη Ραμάλα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριγιάντ αλ Μάλκι.

Στο μεταξύ, ελάχιστες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σ. Σούκρι, είχε προγραμματίσει για χτες βράδυ επίσκεψη - αστραπή στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου, Ντ. Ναντούροφ, και τον Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ.

Στο φόντο της επίσκεψης Μπλίνκεν σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα μεταβαίνει σήμερα στην περιοχή και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, για συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ελι Κοέν. Η επίσκεψη Δένδια στην Ιερουσαλήμ γίνεται περίπου τρεις βδομάδες πριν από την προγραμματιζόμενη συνάντησή τους στην Αθήνα, την επανεκκίνηση των εργασιών του σχήματος 3+1 (Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος και ΗΠΑ) και την επικείμενη διαδοχική επίσκεψη του Μπλίνκεν σε Αθήνα και Αγκυρα.

Ισραηλινές επιθέσεις σε Ιράν και Συρία

Στο φόντο όλων αυτών των διαβουλεύσεων, το Σαββατοκύριακο το Ισραήλ εξαπέλυσε δύο επιθέσεις κατά του Ιράν και φιλοϊρανικών δυνάμεων.

Η πρώτη επίθεση έγινε το Σάββατο επί ιρανικού εδάφους, σε εργοστάσιο πολεμικής βιομηχανίας στο Ισφαχάν που χτυπήθηκε από ισραηλινά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones). Η επίθεση στο εργοστάσιο που φτιάχνει πυραύλους Shahab, κατά τις πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ, ήταν «επιτυχημένη». Ωστόσο Ιρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι από τα τρία drones καταρρίφθηκαν τα δύο και ότι από τις βόμβες που έριξε το τρίτο προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές στην ταράτσα του κτιρίου. Επίσης, Ιρανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο «Αλ Τζαζίρα» προειδοποίησαν με αντίποινα το Ισραήλ.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, δήλωσε ότι η επίθεση στο Ισφαχάν «ήταν μία δειλή επίθεση με drones» που δεν σταμάτησε την πρόοδο «στο ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα». Αλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η επίθεση προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές και κανέναν τραυματισμό.

Χτες Δευτέρα οι «New York Times», επικαλούμενοι τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, υποστήριξαν ότι η Μοσάντ ήταν πίσω από την επίθεση σε ιρανικό εργοστάσιο πολεμικής βιομηχανίας στο Ισφαχάν. Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι η επίθεση δεν έγινε για τις εξαγωγές όπλων στη Ρωσία αλλά για να προστατευτούν «τα ισραηλινά συμφέροντα ασφαλείας». Παράλληλα εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ανάμειξη.

Το βράδυ της Κυριακής, ισραηλινά drones επιτέθηκαν σε κομβόι ιρανικών φορτηγών λίγο αφότου πάτησαν στο έδαφος της ανατολικής Συρίας, προερχόμενα από το Ιράκ. Η επίθεση στην περιοχή Μπουκαμάλ (που θεωρείται προπύργιο ιρανικών και σιιτικών δυνάμεων) χτύπησε έξι φορτηγά - ψυγεία, προκαλώντας υλικές ζημιές και «απώλειες», δίχως να γίνει γνωστός ο αριθμός νεκρών ή τραυματιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνα σχέδια νέων επιθέσεων του Ισραήλ στο Ιράν (2024-04-18 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (2024-04-16 00:00:00.0)
Μπαράζ επαφών Μπλίνκεν για την «επόμενη μέρα» της σφαγής και της κατοχής (2023-11-07 00:00:00.0)
Υποκριτικές δηλώσεις Μπλίνκεν για «αποκλιμάκωση» της έντασης (2023-02-01 00:00:00.0)
Ξεκίνησε από το Ισραήλ την περιοδεία στη Μέση Ανατολή (2022-02-11 00:00:00.0)
Απειλές ενόψει νέας προεδρίας στο Ιράν (2021-08-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ