Τρίτη 16 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΙΡΑΝ
Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή με τις πλάτες ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

«Επώδυνη» απάντηση στην ιρανική επίθεση αντιποίνων προαναγγέλλει το Ισραήλ

Σε φάση νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης εισέρχονται οι συγκρούσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, μετά τα ιρανικά αντίποινα κατά του Ισραήλ, με επιθέσεις με drones και πυραύλους, από το βράδυ του Σαββάτου ως τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της Κυριακής, που ήρθαν ως απάντηση για την ισραηλινή εγκληματική επίθεση στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού την 1 Απρίλη.

Ηδη το Ισραήλ προαναγγέλλει ότι θα προχωρήσει σε μέτρα με «επώδυνο αντίκτυπο» εναντίον του Ιράν, ενώ η Τεχεράνη «προειδοποιεί» ότι σε περίπτωση ισραηλινών επιθέσεων θα δώσει άμεση και ακόμα πιο ισχυρή απάντηση...

Λίγο μετά τις 23.00 το Σάββατο το Ιράν εξαπέλυσε εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ισραήλ περίπου 350 drones και στη συνέχεια πυραύλους Κρουζ, επικαλούμενο το άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ και το «δικαίωμα αυτοάμυνας» με αφορμή την ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό.

Παράλληλα, επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ εξαπολύθηκαν το ίδιο διάστημα και από τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου (μεταξύ άλλων στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν), από την Καταΐμπ Χεζμπολάχ στο Ιράκ και από τους Χούθι της Υεμένης.

Στην αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης, πέρα από την ισραηλινή αεράμυνα, συμμετείχαν αεροσκάφη και δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας, αποτυπώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο την ολοένα και αμεσότερη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και των συμμάχων τους στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, στην ίδια περιοχή όπου έχει σταλεί και η ελληνική φρεγάτα «Υδρα» για να συμμετάσχει στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» της ΕΕ...

Η Τεχεράνη ανέφερε ότι η επίθεσή της «έπληξε όλους τους στόχους» της, προκαλώντας «σοβαρές ζημιές στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της Νεγκέβ» στο νότιο Ισραήλ.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι τα ιρανικά drones και οι πύραυλοι αποκρούστηκαν κατά 99%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιρανική επίθεση προκάλεσε «περιορισμένες» ζημιές στην αεροπορική βάση Νεβατίμ, όπου χτυπήθηκαν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, ένας διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης αεροσκαφών και άδειες αποθήκες, ενώ 4 ιρανικοί πύραυλοι χτύπησαν κι άλλη αεροπορική βάση στην έρημο Νεγκέβ. Από τα θραύσματα αναχαίτισης πυραύλου τραυματίστηκε ένα 7χρονο κορίτσι οικογένειας Βεδουίνων.

«Επώδυνα» αντίποινα αποφάσισε το Ισραήλ - Με «πιο ισχυρή απάντηση» απειλεί το Ιράν

Παρά το κλίμα «εφησυχασμού» που καλλιεργούν διάφορα επιτελεία με αναλύσεις περί «ελεγχόμενων» και «περιορισμένων κινήσεων», όπως και τις διάφορες εκκλήσεις «αυτοσυγκράτησης» που αναπαράγουν σύμμαχοι του Ισραήλ, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την επικίνδυνη πορεία κλιμάκωσης.

Χτες το απόγευμα ολοκληρώθηκε στο Τελ Αβίβ το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο, κατά το οποίο (σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού Καναλιού 12) αποφασίστηκαν νέα μέτρα που «μπορεί να έχουν επώδυνο αντίκτυπο» εναντίον του Ιράν, με την επισήμανση κατά τ' άλλα ότι αυτό θα γίνει... «δίχως να οδηγήσουν σε περιφερειακό πόλεμο».

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ενημέρωσε τους αρχηγούς των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, πλην του πρώην πρωθυπουργού Γ. Λαπίντ, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Αμέσως μετά την είδηση για το αποτέλεσμα του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, δήλωσε ότι το Ιράν δεν επιθυμεί νέα κλιμάκωση στην ένταση με το Ισραήλ, προσθέτοντας ωστόσο πως εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε απάντηση για τα ιρανικά αντίποινα, τότε η Τεχεράνη «θα απαντήσει άμεσα και πιο ισχυρά από πριν».

Σε κάθε περίπτωση, τα ιρανικά αντίποινα συνιστούν αντικειμενικά κλιμάκωση της ευρύτερης σύγκρουσης που εντείνεται στη Μέση Ανατολή, σε μια περιοχή σφοδρών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα αγορών, πηγών και δρόμων Ενέργειας, Μεταφορών κ.ά.

Στο έδαφος της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης, της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας από το κράτος - δολοφόνο από τον περασμένο Οκτώβρη, των εντεινόμενων εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο, των συγκρούσεων και των επεμβάσεων στην Υεμένη και στην Ερυθρά Θάλασσα, η ιρανική επίθεση αντιποίνων που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο ήταν η πρώτη φορά από το 1973 που μια χώρα της ευρύτερης Μέσης Ανατολής εξαπολύει άμεσα επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ.

Ποιοι βοήθησαν στρατιωτικά το Ισραήλ

Σε ό,τι αφορά την απόκρουση των ιρανικών αντιποίνων, οι ΗΠΑ έπαιξαν σημαντικό ρόλο καταστρέφοντας πάνω από 80 drones και τουλάχιστον 6 βαλλιστικούς πυραύλους από Ιράν και Υεμένη, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM).

Ρόλο έπαιξαν και τα βρετανικά μαχητικά που απογειώθηκαν από βάση στην Κύπρο για να χτυπήσουν τα ιρανικά drones, αλλά και δυνάμεις του γαλλικού στρατού (από γαλλική βάση στην Ιορδανία) και της Ιορδανίας.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal» αναφέρει επίσης πως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μοιράστηκαν με τις ΗΠΑ πληροφορίες για την ιρανική επίθεση (με βάση ενημέρωση που είχαν πάρει από το Ιράν).

Ιρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Τεχεράνη είχε προειδοποιήσει χώρες της περιοχής, μεταξύ των οποίων και συμμάχους των ΗΠΑ, για την επίθεση που θα πραγματοποιούσε.

Σημειώνεται δε η ενεργητική συμβολή της Ιορδανίας στην απόκρουση πυραύλων και drones που στόχευαν το Ισραήλ, την ώρα που εντείνονται αντιδράσεις στο εσωτερικό για τις συνεχιζόμενες σχέσεις της ηγεσίας της χώρας με το Τελ Αβίβ.

Οι αντιδράσεις στο ευρωατλαντικό μπλοκ

Την ώρα που ο Λευκός Οίκος «διαρρέει» ότι ο Τζο Μπάιντεν συνέστησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποφύγει να απαντήσει στρατιωτικά στα ιρανικά αντίποινα, αυξάνει τις πιέσεις στο Κογκρέσο για να εγκρίνει νέα στρατιωτική βοήθεια στο κράτος - δολοφόνο, για εξοπλισμούς αξίας 14 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, μίλησε για τη διπλωματική και στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ και για μια «εκπληκτική επιτυχία» σε ό,τι αφορά την αποτροπή των ιρανικών αντιποίνων, ενώ ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας επί Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ενθάρρυνε τον βομβαρδισμό των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων ως «λύση».

Χτες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν νέα κλιμάκωση αλλά θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ και να προστατεύουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή. Τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, είχαν μιλήσει νωρίτερα με Ισραηλινούς αξιωματούχους διαβεβαιώνοντας για την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ σε ό,τι αφορά την «ασφάλειά» του.

Αντίστοιχα, ενόψει της σημερινής έκτακτης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο, ισχυρίστηκε ότι «στόχος της ΕΕ είναι να αποτρέψει μια κλιμάκωση» στην ευρύτερη περιοχή, προσθέτοντας πως κατά την τηλεδιάσκεψη αποκλειστικό θέμα συζήτησης θα είναι «η ασφάλεια και η αποκλιμάκωση» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θα συζητηθούν επίσης τα «επόμενα βήματα», ανέφερε, υπαινισσόμενος ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και περαιτέρω κυρώσεις προς το Ιράν.

Και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανήγγειλε πως οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Τεχεράνη.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, δήλωσε ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού» και ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, ζήτησε «πιο σκληρές κυρώσεις» σε βάρος του Ιράν, προσθέτοντας πως οι ιρανικές ενέργειες «είναι επικίνδυνες». Ανέφερε επίσης ότι η «αμυντική νίκη» έναντι του Ιράν πρέπει να διασφαλιστεί «με διπλωματικά μέσα». Από την Κίνα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, κάλεσε το Ιράν να μην πραγματοποιήσει νέα επίθεση, προσθέτοντας πως και η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να συμβάλει στην «αποκλιμάκωση» της έντασης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα κάνει «ό,τι μπορεί για να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στη Μέση Ανατολή». Κατηγόρησε εντούτοις την Τεχεράνη ότι αποφασίζοντας να «χτυπήσει το Ισραήλ» από το έδαφός της, προκάλεσε «βαθιά ρήξη».

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, κάλεσε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αντίποινα εις βάρος της Τεχεράνης, ισχυριζόμενος ότι η κίνηση του Ιράν ήταν «σχεδόν απόλυτη αποτυχία» και ότι το επίκεντρο θα πρέπει να παραμείνει μια συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα.

Εκκλήσεις «αυτοσυγκράτησης» από Κίνα - Ρωσία - Τουρκία

Η Κίνα εμφανίστηκε «σοβαρά προβληματισμένη» για την κλιμάκωση της έντασης μετά τα ιρανικά αντίποινα και κάλεσε «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμείνουν ήρεμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ζήτησε από το Ιράν και το Ισραήλ να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να αποφύγουν «κάθε νέα κλιμάκωση».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του σε ΗΠΑ και Ιράν είχε την Κυριακή ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν. Στον Αμερικανό ομόλογό του Αντ. Μπλίνκεν εξέφρασε την «ανησυχία» του για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης, ενώ στη συνομιλία με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, Χ. Αμίρ Αμπντολαχιάν, είπε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή μετά τα ιρανικά αντίποινα και θέλει «να σταματήσουν τα βήματα που θα αύξαναν την ένταση». Ο Ιρανός αξιωματούχος του απάντησε ότι τα αντίποινα τερματίστηκαν και δεν θα δοθεί συνέχεια «εκτός και εάν το Ιράν δεχθεί επίθεση».

Την Κυριακή, ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας προειδοποίησε ότι «η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου». Καταδίκασε την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, όπως και τον ισραηλινό βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Στη συνεδρίαση αυτή ο Αμερικανός διπλωμάτης στον ΟΗΕ, Ρ. Γουντ, κάλεσε τις άλλες χώρες να καταδικάσουν τα ιρανικά αντίποινα κατά του Ισραήλ, πράγμα που δεν είχε κάνει βέβαια όταν το Ισραήλ βομβάρδισε την 1 Απρίλη το ιρανικό προξενείο...

Ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, τόνισε πως η χώρα του «δεν είχε άλλη επιλογή» από το να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση κατά του προξενείου στη Δαμασκό και κατήγγειλε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι απέτυχε να επιτελέσει το καθήκον του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας επειδή δεν μπόρεσε καν να καταδικάσει την ισραηλινή επίθεση. Ο Ιραβανί κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρει «έκτακτα τιμωρητικά μέτρα» για να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρέσβης, Γκιλάντ Ερντάν, προτίμησε να δει μόνο τις απειλές του Ιράν, λέγοντας πως αυτό είναι «ο υπ' αριθμόν 1 χορηγός τρομοκρατίας» και «κράτος πειρατών»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ