Τρίτη 16 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Κλιμακώνει τη σφαγή το Ισραήλ

Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες το τελευταίο 24ωρο, ενώ μέχρι σήμερα Τρίτη ο στρατός αναπτύσσει άλλες δύο ταξιαρχίες εφέδρων

Ξεσπιτωμένοι Παλαιστίνιοι αναζητούν απελπισμένοι τρόπους επιστροφής στον τόπο τους

Copyright 2024 The Associated

Ξεσπιτωμένοι Παλαιστίνιοι αναζητούν απελπισμένοι τρόπους επιστροφής στον τόπο τους
Προσηλωμένος στη συνέχιση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει ο ισραηλινός στρατός, παρά τον πολεμικό πυρετό που προκάλεσε αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι τα χαράματα της Κυριακής το μπαράζ ιρανικών drones και πυραύλων, σε απάντηση για την επίθεση του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η του μήνα.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, μιλώντας χτες, 192η μέρα του πολέμου, σε δημοσιογράφους, διαβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε πως η ιρανική επίθεση δεν τον εκτρέπει από την επίτευξη των στόχων που έχουν οριστεί στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς. Ανήγγειλε έτσι την ανάπτυξη, μέχρι σήμερα Τρίτη, δύο επιπλέον ταξιαρχιών εφέδρων στη Γάζα, ενώ άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι παζαρεύουν με τις ΗΠΑ και με άλλους συμμάχους τους την αναστολή άμεσων αντιποίνων προς το Ιράν, με αντάλλαγμα την κλιμάκωση των επιθέσεων στη Ράφα και τον περιορισμό των επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.

Μέχρι χτες ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά από την αρχή του πολέμου ήταν 33.797 και των τραυματιών 76.465. Τις τελευταίες 24 ώρες 68 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 94 έχουν τραυματιστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Κυριακή το πρωί ο στρατός πυροβόλησε εν ψυχρώ εναντίον εκτοπισμένων Παλαιστινίων που επιχείρησαν να επιστρέψουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, πιστεύοντας ανυπόστατη φήμη ότι επιτρέπεται να εισέλθουν εκεί όπου ήταν κάποτε τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων.

Νεκροί από επιθέσεις εποίκων και στη Δυτική Οχθη

Copyright 2024 The Associated

Νεκροί από επιθέσεις εποίκων και στη Δυτική Οχθη
Αργότερα, χτες το μεσημέρι, ο στρατός βομβάρδισε ομάδα πολιτών βόρεια του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον δύο αμάχων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Επιπλέον, νεότερα στοιχεία του Δορυφορικού Κέντρου του ΟΗΕ ανέφεραν χτες πως το 90% των κτιριακών δομών στη λεγόμενη «νεκρή ζώνη» της Γάζας, που δημιούργησε μετά την έναρξη του πολέμου ο ισραηλινός στρατός, έχουν ισοπεδωθεί σε βάθος ενός χιλιομέτρου από τον φράχτη με το Ισραήλ.

Επίσης, χτες ανακοινώθηκε η απελευθέρωση περίπου 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακα. Κατήγγειλαν βάρβαρα σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, όπως είχαν κάνει και εκατοντάδες άλλοι πριν απ' αυτούς...

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, έχοντας στο πλευρό του το τμήμα της αστικής τάξης που τον στηρίζει, δείχνει αποφασισμένος να εξαπολύσει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον της Ράφα.

Συνεχίζονται τα παζάρια για εκεχειρία και ομήρους

Παρά την απόρριψη της τελευταίας πρότασης των μεσολαβητών από ΗΠΑ, Αίγυπτο και Κατάρ, οι διαπραγματευτές της Χαμάς υπέβαλαν την Κυριακή αντιπρόταση για τη σύναψη συμφωνίας προκειμένου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να αφεθούν ελεύθεροι Ισραηλινοί όμηροι, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», παζαρεύεται η απελευθέρωση ομήρων και κρατούμενων έπειτα από κατάπαυση πυρός διάρκειας 42 ημερών, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα η Χαμάς απέρριψε πρόταση των ΗΠΑ που προέβλεπε την απελευθέρωση 40 ομήρων και σε αντάλλαγμα 900 Παλαιστίνιων κρατουμένων κατά τη διάρκεια ανακωχής 6 βδομάδων. Η ίδια εφημερίδα κάνει λόγο για δεύτερη φάση, κατά την οποία ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, και μόνο τότε θα αρχίσει η ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους. Για κάθε Ισραηλινό άμαχο θα πρέπει να αφήνονται ελεύθεροι 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και για κάθε μέλος του στρατού 50, ανάμεσά τους περίπου 30 που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, σύμφωνα με την πρόταση.

Οι όμηροι που είναι νεκροί, «άμαχοι και στρατιωτικοί», θα παραδοθούν στις ισραηλινές αρχές στην τρίτη και τελευταία φάση, αφού αρθεί η πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας και αρχίσει η ανοικοδόμηση, πάντα κατά την αντιπρόταση της Χαμάς.

Ενταση των επιθέσεων στη Δυτική Οχθη

Την ίδια περίοδο οι κατοχικές δυνάμεις - στρατός και έποικοι - εντείνουν τις επιθέσεις τους στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Οχθης.

Από την Παρασκευή μέχρι χτες το μεσημέρι δολοφονήθηκαν τουλάχιστον άλλοι 2 νεαροί Παλαιστίνιοι. Ο πρώτος την Παρασκευή το απόγευμα, από Εβραίους εποίκους, στη διάρκεια επίθεσης στο χωριό Μουγαγίρ, με αφορμή την εξαφάνιση ενός 14χρονου βοσκού (παιδιού εποίκων) και τον εντοπισμό του ένα 24ωρο αργότερα σε χωριό της Δυτικής Οχθης, νεκρού, φέροντας άσχημα τραύματα στο κεφάλι. Ο δεύτερος νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια εισβολής του στρατού στην πόλη Ναμπλούς χτες το πρωί. Κατά τη διάρκεια της ίδιας επίθεσης τραυματίστηκε σοβαρά άλλος ένας Παλαιστίνιος. Ακολούθησε κι άλλη επιχείρηση του στρατού, στη συνοικία Αλ Μαρίτζ της Ναμπλούς, και ανάπτυξη μεγάλου αριθμού στρατιωτών στην ευρύτερη περιοχή.

Από επιθέσεις εποίκων που σημειώθηκαν από την Παρασκευή μέχρι χτες σημειώθηκαν εμπρησμοί σε αρκετά σπίτια και αυτοκίνητα Παλαιστίνιων αμάχων, ξεριζώθηκαν δεκάδες ελαιόδεντρα και αμυγδαλιές και έγιναν δεκάδες συλλήψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ