Τρίτη 16 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
2024 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Το ΚΚΕ τα βάζει με την ΕΕ γιατί δεν έχει δεσμεύσεις στους ομίλους

Σήμερα ο λαός μας κι οι άλλοι λαοί της ΕΕ, από την εμπειρία τους, καταλαβαίνουν καλύτερα τι είναι η ΕΕ. Είναι μία διακρατική ένωση καπιταλιστικών κρατών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Προστατεύει τα συμφέροντα των λίγων, εκτοξεύει την εκμετάλλευση των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη, υποστηρίζει τους οικονομικούς ομίλους που εδρεύουν στην ΕΕ, στους σφοδρούς ανταγωνισμούς με εκείνους αντίπαλων ιμπεριαλιστικών αξόνων και καπιταλιστικών κρατών και με στρατιωτικές αναμετρήσεις, όπως σήμερα στην Ουκρανία.

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» περί «σύγκλισης», «υψηλών μισθών», «εγγυημένων δικαιωμάτων» που ευαγγελίζονταν οι υποστηρικτές της ΕΕ, έχουν καταρριφθεί με πάταγο.

Να η «ευρωπαϊκή σύγκλιση»: Το πλουσιότερο 10% κατέχει το 70% του κοινωνικού πλούτου στην ΕΕ, ενώ πάνω από το 30% των εργαζομένων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα πάγια έξοδά του. Από την πανδημία και μέχρι σήμερα έχουν μοιραστεί σχεδόν 1 τρισ. ευρώ από τον ιδρώτα των λαών στους ομίλους της πράσινης, ψηφιακής μετάβασης, στους μεγαλοξενοδόχους, στις αεροπορικές εταιρείες, στις κατασκευαστικές εταιρείες, στους ομίλους σούπερ μάρκετ κ.ά., με το αζημίωτο, οδηγώντας στην αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών ειδών λαϊκής κατανάλωσης, και σχεδόν 100 εκατομμύρια, 1 στους 5, ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Γι' αυτό καταγράφονται υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας απέναντι στην ΕΕ και τα όργανά της.

Λένε κάποιοι «αυτά συμβαίνουν γιατί το πάνω χέρι το έχει η δεξιά κι η ακροδεξιά» στο Ευρωκοινοβούλιο. Ομως, η αντιλαϊκή στρατηγική υλοποιείται από όλες τις αστικές κυβερνήσεις: Φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές, τεχνοκρατικές, δήθεν «αριστερές», ακροδεξιές κι εθνικιστικές. Η σχεδόν πλήρης ταύτιση των αστικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο είναι γενικό φαινόμενο, όχι ελληνικό. Η «τράπουλα» των αστικών κομμάτων είναι «σημαδεμένη». Οποιο από αυτά κι αν ψηφίσεις, χάνει ο λαός.

Τα αστικά κόμματα θέλουν τον λαό κομπάρσο, σαν το εκκρεμές του ρολογιού. Να μετατοπίζεται από τη μία μεριά στην άλλη, για να κινούνται οι δείκτες της εκμετάλλευσης. Το θέμα είναι να σπάσουμε αυτό το αντιλαϊκό ρολόι. Με τον λαό πρωταγωνιστή σε μαζικούς, διεκδικητικούς αγώνες, ενάντια στον πραγματικό ένοχο, την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Τέτοιους αγώνες ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με εκατοντάδες παρεμβάσεις για κάθε μικρότερη και μεγαλύτερη μάχη της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, και σε άλλα κράτη - μέλη.

Αποκαλύψαμε την τραγική - από άποψη ασφαλείας εργαζομένων και επιβατών - κατάσταση των σιδηροδρόμων σε όλη την ΕΕ. Η ίδια η Κομισιόν άλλωστε μιλάει για «νησίδες ασφαλείας» στο δίκτυο. Αναδείξαμε το περιεχόμενο των Οδηγιών που οδήγησαν στο έγκλημα, στηρίζοντας τον αγώνα των συγγενών των θυμάτων για δικαίωση, κόντρα στη συγκάλυψη.

Στηρίξαμε τον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των οικογενειών τους. Φέραμε το θέμα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Απαιτήσαμε να συνεχίσει η λειτουργία της με διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Ξεμπροστιάσαμε τις ευθύνες της ΕΕ και διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων για το κλείσιμο και το ξεπούλημα αυτής της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης.

Υποστηρίξαμε τους μεγάλους αγώνες των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, στη «Μαλαματίνα».

Αναδείξαμε τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η «απολιγνιτοποίηση» για τον εργαζόμενο λαό. Ξεμπροστιάσαμε την «γκριζοπράσινη» στρατηγική της ΕΕ, των φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών σε χωράφια, σε περιοχές Natura, ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας, μιας στρατηγικής που ευθύνεται για την ακρίβεια που βασανίζει τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και απογειώνει τα κέρδη των ομίλων. Στηρίξαμε τον αγώνα των κατοίκων των περιοχών.

Ενημερώσαμε με ευθύνη για τη στρατηγική «κόστους - οφέλους» της ΕΕ, τη στρατηγική «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» και διοργανώσαμε εκδηλώσεις για την ανάγκη πολιτικής προστασίας και θωράκισης του λαού και της περιουσία τους. Για το δικαίωμα στη στέγαση, ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Στηρίξαμε και μεταφέραμε στο Ευρωκοινοβούλιο τα αιτήματα της σκληρής αναμέτρησης των λιμενεργατών ενάντια στο μονοπώλιο της COSCO. Τους αγώνες των λιμενεργατών σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, αλλά και του λαού της Ελλάδας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

Στηρίξαμε με εκδήλωση τον αγώνα των εργαζομένων της «e-food», της «Wolt», των ταχυμεταφορέων και των εργαζομένων στις πλατφόρμες, υποστηρίζοντας τις διεκδικήσεις τους για συλλογικές συμβάσεις και σύγχρονα δικαιώματα.

Ξεμπροστιάσαμε την ΚΑΠ της ΕΕ, που ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους. Βρεθήκαμε στα μπλόκα και μεταφέραμε τα δίκαια αιτήματά τους στην Ολομέλεια του ΕΚ, καταγγέλλοντας τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ (και τη ΝΕΑΡ), το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του Βελόπουλου, που υπερψήφισαν όχι μία, αλλά δύο φορές την ΚΑΠ. Απαιτήσαμε άμεση - πλήρη στήριξή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καταγγείλαμε τις τεράστιες επιδοτήσεις της Κομισιόν προς φαρμακευτικούς κολοσσούς την περίοδο της πανδημίας. Αποκαλύψαμε κι απαιτήσαμε πρώτοι να δοθούν στον λαό οι συμβάσεις, τα ποσά κι οι ρήτρες των συμφωνιών αυτών, πράγμα που σήμερα εξελίσσεται σε σκάνδαλο με πρωταγωνιστή την πρόεδρο της Κομισιόν. Αναδείξαμε το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος. Των σκληρών ταξικών αναμετρήσεων που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα και σήμερα, όπως αποδεικνύει ο αγώνας της ΛΑΡΚΟ, οι δεκάδες συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, στους όρους δουλειάς.

Οι μεγάλοι αγώνες που ξεπερνούν τα σύνορα των κρατών - μελών, όπως των εργαζομένων στις πλατφόρμες, όπως των αγροτών, αφήνουν αποτύπωμα στις εξελίξεις, ασκούν πίεση στην ΕΕ και στα όργανά της. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε ποτέ η, μη υποχρεωτική, «Οδηγία για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες» που αναγνωρίζει κάποια δικαιώματα, αλλά είναι στο χέρι των εργαζομένων να τα διεκδικήσουν με την πάλη τους. Χωρίς αυτούς δεν θα αναδεικνυόταν η ΚΑΠ ως βασικό πρόβλημα για την επιβίωση των αγροτών.

Το ΚΚΕ μπορεί με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα να υποστηρίξει αυτούς τους αγώνες, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις στους ομίλους, στους μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν υλοποιεί, αλλά αντιπαλεύει τις απαιτήσεις τους. Μπορεί να τα βάλει με την ΕΕ γιατί δεν έχει συμφέρον να αποκρύψει τα άπλυτα αυτού του εχθρικού για τον λαό οργανισμού, όπως οι άλλοι.

Στις 9 Ιούνη, λοιπόν, ο λαός μας έχει επιλογή: Πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ