Τρίτη 16 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Σταθερή η «αξιοποίηση» των βρετανικών βάσεων

Βρετανικά Typhoon απογειώθηκαν και τον Φλεβάρη από την Κύπρο (φωτ.), για να πλήξουν στόχους των Χούθι στην Υεμένη

UK MOD © Crown copyright 2024

Βρετανικά Typhoon απογειώθηκαν και τον Φλεβάρη από την Κύπρο (φωτ.), για να πλήξουν στόχους των Χούθι στην Υεμένη
Μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν και από το Ακρωτήρι της Κύπρου, τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς η Βρετανία «αξιοποιεί» πολύμορφα τις δύο στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επρόκειτο για αεροσκάφη τύπου Typhoon, που εδώ και μέρες είχαν εγκατασταθεί στη βρετανική βάση, μαζί με αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τύπου Voyager, εν αναμονή εξελίξεων, μετά και από την ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό.

Οπως μετέδωσε και ο «Φιλελεύθερος», βασική τους αποστολή ήταν να καλύψουν τις θέσεις αεροσκαφών των ΗΠΑ, αλλά, μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (Cobra) στο Λονδίνο, οι χειριστές των Typhoon έλαβαν και εντολή κατάρριψης ιρανικών drones που θα εισέρχονταν στο πεδίο ευθύνης τους. Βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ήταν η πρώτη «αποστολή εναέριας μάχης» για τη βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία από τον πόλεμο στις νήσους Φόκλαντ το 1982.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Κύπρος να στοχοποιηθεί, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, υποστήριξε ότι «η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανέναν απολύτως τρόπο στις οποιεσδήποτε επιθέσεις ή οτιδήποτε άλλο», αν και αναγνώρισε ότι «ήρθαν αεροπλάνα στην Κύπρο από γειτονικά κράτη», όπως ότι «δεν υπήρχε εκ των προτέρων ενημέρωση των Βρετανών», εκφράζοντας κατά τα άλλα την ελπίδα «να μην υπάρξει κλιμάκωση της κατάστασης»...

Την Κυριακή το απόγευμα, ο Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία συζήτησαν τις «τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή» και τις γενικότερες αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν, «ειδικότερα σε σχέση με το Μεταναστευτικό». Σημειωτέον ότι η Λευκωσία ανέστειλε την εξέταση αιτήσεων ασύλου από Σύρους.

Χτες, ο Κύπριος ηγέτης αναμενόταν να αναχωρήσει για τη Βρετανία, όπου επίσημα το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επαφές με επιχειρηματικούς φορείς, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σημειωτέον ότι την Παρασκευή, ο Κύπριος Πρόεδρος βρέθηκε για λίγες ώρες στη Βιέννη, όπου συμμετείχε μαζί με τους ηγέτες Μάλτας, Δανίας, Σλοβενίας σε «δείπνο εργασίας» που παρέθεσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Αυστριακός Καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ. Σύμφωνα με την κυπριακή προεδρία, κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν ο καταρτισμός της «στρατηγικής ατζέντας» της ΕΕ για την επόμενη 5ετία, ενώ η Λευκωσία από τη μεριά της έσπευσε να σημειώσει ότι πρέπει να δοθεί βάρος και στην ασφάλεια της Ναυτιλίας, αφού «οι θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ