Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΥΠΕΞ
Ξεκίνησε από το Ισραήλ την περιοδεία στη Μέση Ανατολή

Τις διαφορές Γερμανίας - Ισραήλ πάνω στα παζάρια για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποτύπωσαν χτες στην Ιερουσαλήμ οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και του Ισραήλ Γ. Λαπίντ, στο πλαίσιο περιοδείας που ξεκίνησε το περασμένο 24ωρο η Γερμανίδα υπουργός στη Μέση Ανατολή, με επόμενους σταθμούς τη Ραμάλα στη Δυτική Οχθη, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Η Μπέρμποκ εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη βρίσκονται σε «πολύ κρίσιμο στάδιο» και είναι σημαντικό το Ιράν να επανέλθει στο τραπέζι της συμφωνίας «με μία προθυμία για συμβιβασμό δίχως υπέρμετρες απαιτήσεις». «Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε ότι με αυτή τη συμφωνία θα είναι εγγυημένη η ασφάλεια του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ διαφώνησε, ισχυριζόμενος πως το ιρανικό πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα, αλλά και η αύξηση της επιρροής της Τεχεράνης από γεωπολιτική άποψη συνιστά «απειλή» όχι μόνο για το Ισραήλ, «αλλά για όλο τον κόσμο». Κάλεσε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία (λεγόμενες Ε3), που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης, να μην αγνοούν τις απειλές που θέτει το Ιράν πέραν του πυρηνικού προγράμματος, κατηγορώντας την Τεχεράνη πως εξάγει τρομοκρατία «από την Υεμένη ως το Μπουένος Αϊρες» και πως συνεργάζεται με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα υπουργός μετέβη στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, καταθέτοντας στεφάνι στη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων που δολοφονήθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία.

Αργότερα χτες, η Μπέρμποκ είχε προγραμματίσει να μεταβεί στη Ραμάλα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον ΥΠΕΞ Ριάντ αλ-Μαλίκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ