Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Υποκριτικές δηλώσεις Μπλίνκεν για «αποκλιμάκωση» της έντασης

Στο φόντο της εντεινόμενης βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών, ολοκληρώθηκαν χτες σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα οι διαβουλεύσεις και οι συναντήσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, με τις υποκριτικές δηλώσεις του περί ανάγκης αποκλιμάκωσης της έντασης και εξεύρεσης λύσης στη βάση των δύο κρατών αλλά και την επιβεβαίωση κοινής στάσης ΗΠΑ - Ισραήλ έναντι του Ιράν...

Μετά τις συναντήσεις που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με τον ομόλογό του, Ελι Κοέν, και τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε χτες το πρωί με τον υπουργό Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, διαμηνύοντας πως οι χώρες τους έχουν κοινή στάση σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση με το Ιράν.

Ο Γκάλαντ πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό για τη δράση «αντιπροσώπων του Ιράν» σε Συρία και Λίβανο αλλά και για την ολοκλήρωση των κοινών γυμνασίων ΗΠΑ - Ισραήλ, «Juniper Oak», που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα, παράλληλα με το αιματοκύλισμα του προσφυγικού καταυλισμού στην Τζενίν από τον ισραηλινό στρατό στις 26 Γενάρη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 10 νεαρών Παλαιστινίων και μιας 61χρονης γυναίκας.

Ο Μπλίνκεν προτού μεταβεί αργότερα στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ τονίζοντας ότι συζήτησαν την «αφοσίωσή τους» στη «δημοκρατία και ασφάλεια του Ισραήλ και την περαιτέρω περιφερειακή ολοκλήρωση», τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης στη βάση της λύσης δύο κρατών και την «επείγουσα ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στη Δυτική Οχθη».

Η συνάντηση Μπλίνκεν - Αμπάς

Αργότερα χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα η συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος κατά πληροφορίες αραβικών ΜΜΕ του μετέφερε μια λίστα αιτημάτων, μεταξύ των οποίων είναι: Να σταματήσουν άμεσα τα σχέδια των κατοχικών αρχών για διεύρυνση της ανέγερσης νέων κατοικιών σε εποικισμούς της Δυτικής Οχθης, οι έφοδοι και οι εισβολές του ισραηλινού στρατού στις παλαιστινιακές πόλεις, οι επιθέσεις των εποίκων κατά Παλαιστινίων αμάχων και να ακυρωθούν οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση Νετανιάχου, όπως είναι η κατάσχεση δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από φόρους που συλλέγουν οι ισραηλινές αρχές για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής. Επανέλαβε με άλλα λόγια ο Αμπάς όσα φέρεται πως είχε πει στον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, την Κυριακή.

Ο Μπλίνκεν, από την πλευρά του, «προειδοποίησε» πως όσο περνά ο καιρός «ο ορίζοντας ελπίδας για τους Παλαιστίνιους μικραίνει», συνεχίζοντας να εξισώνει το θύμα με τον θύτη. Ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν άλλα 50 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχίσουν «τις εργασίες» για την επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των Παλαιστινίων. Απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία» αλλά δεν έβγαλε άχνα για τους 35 νεκρούς Παλαιστινίους, από την αρχή του χρόνου, θύματα του ισραηλινού στρατού.

Το βράδυ της Δευτέρας προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και ανακοινώθηκε η επίσημη επίσκεψη του πρώτου στο Παρίσι αύριο, Πέμπτη 2/2. Αυτό θα είναι το δεύτερο ταξίδι του Νετανιάχου στο εξωτερικό, μετά την επίσκεψή του στο Αμμάν της Ιορδανίας στις 24 Γενάρη.

Στο Ισραήλ πάντως χτες το πρωί δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στη Γιάφα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εισβολής του στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στις 26 Γενάρη, ενώ το μεσημέρι εκατοντάδες νεαροί εργαζόμενοι από ισραηλινές νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας αιχμής διαδήλωσαν κατά των δικαστικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου παρά τις έντονες αντιδράσεις των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα χτες το πρωί Αραβες κάτοικοι της συνοικίας Τζάμπιλ Μουκάμπιρ της Ιερουσαλήμ συμμετείχαν σε γενική απεργία αφού προηγουμένως συγκρούστηκαν με Ισραηλινούς στρατιώτες που κατεδάφισαν σπίτι Παλαιστινίων στην περιοχή με τη δικαιολογία ότι ήταν «αυθαίρετο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ επαφών Μπλίνκεν για την «επόμενη μέρα» της σφαγής και της κατοχής (2023-11-07 00:00:00.0)
Επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ με Νετανιάχου και Αμπάς (2023-09-06 00:00:00.0)
Με στόχο την προώθηση της ατζέντας των ΗΠΑ στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς (2023-01-31 00:00:00.0)
Συνεχίζει να δολοφονεί ο κατοχικός ισραηλινός στρατός (2018-09-21 00:00:00.0)
Δεν θέλει τη «Χαμάς» σε διαβουλεύσεις (2017-10-19 00:00:00.0)
Απεργία πείνας των Παλαιστινίων κρατουμένων (2011-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ