Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ με Νετανιάχου και Αμπάς

Στο επίκεντρο οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ για το Ιράν και για νέες «συμφωνίες του Αβραάμ»

Από την κηδεία του 21χρονου Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε στην επιδρομή του κατοχικού στρατού στον καταυλισμό «Νουρ Σαμς»

Copyright 2023 The Associated

Από την κηδεία του 21χρονου Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε στην επιδρομή του κατοχικού στρατού στον καταυλισμό «Νουρ Σαμς»
Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ. Αμπάς, είχε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, με τις ΗΠΑ να επιχειρούν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή, την ίδια ώρα που κάνουν πλάτες στη διαιώνιση του εγκλήματος της κατοχής της Παλαιστίνης.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν με τον Νετανιάχου συζήτησαν τη «διεύρυνση της ολοκλήρωσης του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή» (υπονοώντας το παζάρι ΗΠΑ - Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας για μια νέα «συμφωνία του Αβραάμ»), την «αντιμετώπιση των απειλών που τίθενται από το Ιράν». Ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τη «δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Στην επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο ο Μπλίνκεν συζήτησε τη «διαρκή ανησυχία» των ΗΠΑ για τη «συνεχιζόμενη βία στη Δυτική Οχθη» - σε άλλη μια χαρακτηριστική αναφορά για τη στάση εξίσωσης του θύτη με το θύμα που τηρεί η Ουάσιγκτον. Κατά τ' άλλα γίνεται λόγος για υποστήριξη των ΗΠΑ σε «λύση δύο κρατών» και για την αντίθεσή τους «σε ενέργειες που διακυβεύουν τη βιωσιμότητα» μιας τέτοιας λύσης.

Παράλληλα, χτες, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι προτείνει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου για τη θέση του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Τη Δευτέρα, στο μεταξύ, το Ισραήλ άνοιξε την πρεσβεία του στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα, μετά την «εξομάλυνση» των διμερών σχέσεων ύστερα από «συμφωνία του Αβραάμ» που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2020.

Νεκροί 21χρονος και 17χρονος Παλαιστίνιος

Την ίδια ώρα συνεχίζονται χωρίς σταματημό τα κατοχικά εγκλήματα.

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν χτες έναν 21χρονο Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν σοβαρά ακόμη έναν στη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό «Νουρ Σαμς», κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Ο 21χρονος Αγίντ Σαμίχ Χάλιντ Αμπού Χαρμπ έπεσε νεκρός από πυροβολισμό στο κεφάλι ενώ στεκόταν έξω από ένα κτίριο, λίγο πριν μπει στο ταξί για να ξεκινήσει την πρωινή βάρδια.

Αργότερα το βράδυ, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν και έναν 17χρονο κοντά στην Ιεριχώ.

Κινήσεις για απεργία πείνας Παλαιστίνιων κρατουμένων

Η παλαιστινιακή «Ανώτατη Εκτακτη Επιτροπή του Εθνικού Κινήματος Κρατουμένων» ανακοίνωσε ότι στις 14 Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει απεργία πείνας Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων, διεκδικώντας την ικανοποίηση βασικών δικαιωμάτων τους, ενάντια στα νέα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που τους έχει επιβάλει ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Χτες, στο μεταξύ, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν το πέρασμα Καρμ Αμπού Σαλίμ, μέσω του οποίου γίνονται οι εξαγωγές από τη Λωρίδα της Γάζας. Η απόφαση πάρθηκε με το πρόσχημα ότι βρήκαν εκρηκτικές ύλες κρυμμένες σε ρουχισμό που εξαγόταν από τη Γάζα στη Δυτική Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ