Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΑΣ
Ρόλο «μεσολαβητή» επιθυμεί η Κίνα

Την «προθυμία» της Κίνας να παίξει ρόλο «μεσολαβητή» στον Νίγηρα, μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιούλη, εξέφρασε ο Κινέζος πρέσβης στην αφρικανική χώρα, Φανγκ Τζιανγκ.

Πέρα από τα ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα στον Νίγηρα, το Πεκίνο έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια σε σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της Ενέργειας και βασικών υποδομών.

Ο Φανγκ έκανε τη δήλωση περί μεσολάβησης «με πλήρη σεβασμό των χωρών της περιοχής», έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της στρατιωτικής κυβέρνησης του Νίγηρα, Αλί Μααμάν Λαμίν Ζεν.

Ο Ζεν είχε προηγουμένως ανακοινώσει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Γαλλία για την αποχώρηση των 1.500 στρατιωτών της που παραμένουν στον Νίγηρα, γεγονός που επιβεβαίωσε και αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας.

Ο πρωθυπουργός του Νίγηρα επισήμανε ακόμα ότι μίλησε με τον Γάλλο πρέσβη στη χώρα, Σιλβάν Ιτέ, που έχει χαρακτηριστεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» από τη στρατιωτική κυβέρνηση, παρατηρώντας πως δεν συμπεριφέρεται όπως αρμόζει σε πρέσβη, καθώς παραμένει στον Νίγηρα παρότι του ζητήθηκε να αποχωρήσει την περασμένη βδομάδα. «Αυτή η περιφρόνηση δεν είναι αποδεκτή», ανέφερε ο Ζεν.

Πρόσθεσε ότι η στρατιωτική κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την «Οικονομική Κοινότητα Χωρών Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS) για την πιθανότητα «άρσης το συντομότερο δυνατόν των βαριών κυρώσεων που επιβλήθηκαν» μετά την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, επισήμανε ότι έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την άμυνα της χώρας σε περίπτωση που η ECOWAS πραγματοποιήσει επέμβαση στον Νίγηρα.

Κινεζικές επενδύσεις δεκάδων δισ. δολαρίων

Να σημειωθεί ότι η Κίνα πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις στον Νίγηρα, έχοντας αναλάβει την κατασκευή του μεγαλύτερου αγωγού πετρελαίου στην Αφρική, μήκους 2.000 χλμ. (επένδυση ύψους 6 δισ. δολαρίων) που θα συνδέει τη νοτιοδυτική πόλη Γκάγια, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Μπενίν, με τις πετρελαιοπηγές της ανατολικής περιοχής Αγκαντίμ και το λιμάνι Σεμέ του Μπενίν.

Επίσης, η Κίνα έχει φτιάξει μεγάλο διυλιστήριο στη νότια πόλη Ζιντέρ και εκμεταλλεύεται αρκετά πετρελαϊκά κοιτάσματα (από το 2011).

Η Κίνα έχει επίσης προχωρήσει στην κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Νίγηρα (επένδυση αξίας 1,1 δισ. ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ