Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ASEAN
Επαφές εν μέσω εντεινόμενων παρεμβάσεων όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων

Από τις εργασίες της Συνόδου
Από τις εργασίες της Συνόδου
Ξεκίνησε χτες η 43η Σύνοδος Κορυφής της ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, όπου επίσης έχουν προγραμματιστεί και άλλες διακρατικές συναντήσεις (όπως η «Σύνοδος κρατών της Ανατολικής Ασίας», όπου συμμετέχουν επίσης ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία κ.ά.)

Με φόντο την αυξανόμενη βαρύτητα της Νοτιοανατολικής Ασίας και την προσπάθεια όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε αυτήν, ο Ινδονήσιος Πρόεδρος, Τζ. Γουιντόντο, είπε ότι «συμφωνήσαμε να μην αποτελέσουμε εκπροσώπους καμίας δύναμης. Να μη μετατρέψουμε το πλοίο μας σε ένα πεδίο αντιπαλότητας που θα είναι καταστροφική». Ο δε πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραήμ, υποστήριξε ότι η Ενωση πρέπει να προφυλαχθεί από «διχαστικές» ενέργειες μεγάλων δυνάμεων.

Στις εργασίες συμμετέχουν τα 9 από τα 10 μέλη της Ενωσης, πλην της Μιανμάρ, της οποίας την πραξικοπηματική κυβέρνηση οι υπόλοιπες χώρες αποφάσισαν να «αποκλείσουν» από τη εναλλασσόμενη προεδρία της ASEAN που επρόκειτο να αναλάβει το 2026. Τη θέση της θα αναλάβουν οι Φιλιππίνες, με τον Πρόεδρο της χώρας, Φ. Μάρκος, να ανακοινώνει ότι «θα οχυρώσουμε τα θεμέλια της κοινότητάς μας και θα ηγηθούμε της ASEAN, η οποία αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο».

Οι ΗΠΑ «δεν θα αποφύγουν τις ευθύνες τους στον Ειρηνικό»

Στο περιθώριο της Συνόδου θα γίνουν συναντήσεις με τους ηγέτες άλλων χωρών, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται όλα τα κρίσιμα μέτωπα της ευρύτερης περιφέρειας, όπως η Κορεατική Χερσόνησος.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ - γέολ, που βρίσκεται στην Τζακάρτα, κάλεσε τα μέλη της ASEAN να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη Σεούλ για να αντιμετωπίσουν τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Πιονγιάνγκ, αναφέροντας ότι αποτελούν «μια άμεση και υπαρξιακή απειλή».

Στην Τζακάρτα έφτασε και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, η οποία - όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι - «δεν θα διστάσει να θίξει τις ευθύνες που έχουμε ως δύναμη στον Ειρηνικό (...) Οι 5 από τις 7 συμμαχίες με συνθήκη που έχουμε δημιουργήσει (οι ΗΠΑ), βρίσκονται στον Ινδο-Ειρηνικό, άρα η αντιπρόεδρος θα ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν σοβαρά αυτές τις ευθύνες».

  • Στο μεταξύ, η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ θα οργανώσει «πιθανώς» εκλογές το 2025, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχοι του Κόμματος της Ενωσης, της Αλληλεγγύης και της Ανάπτυξης (USDP - που συνεργάζεται με τη χούντα). Η «εκλογική επιτροπή» της χώρας ανακοίνωσε πως 36 πολιτικά κόμματα έλαβαν άδεια να μετάσχουν σε μελλοντικές εκλογές, ενώ ο επικεφαλής της χούντας, Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, ζήτησε να ολοκληρωθούν οι «απαραίτητες προετοιμασίες» για την εθνική απογραφή που προβλέπεται να γίνει το 2024.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ