Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ευθύνες στη Δαμασκό για τη μη «εξομάλυνση» σχέσεων

Την αντίδραση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, προκαλεί η σταθερή θέση της συριακής κυβέρνησης του Μπ. Ασαντ για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων μόνο μετά από απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από τη βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, δήλωσε χτες πως η Συρία «δεν υιοθετεί μια θετική προσέγγιση» σε ό,τι αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και πως ο Πρόεδρος Ασαντ παρακολουθεί από απόσταση και δεν αναλαμβάνει κάποιο ρόλο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, επιστρέφοντας από τη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε ότι η εξομάλυνση είναι δυνατή εφόσον υπάρξει πρόοδος «στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας», καθώς και σε ό,τι αφορά την ασφαλή και εθελούσια επιστροφή των προσφύγων και την πολιτική διαδικασία. Οι αναφορές του στην «τρομοκρατία» αφορούν κυρίως τους Κούρδους μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) και των δυνάμεων YPG, που η Αγκυρα θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ.

Στο μεταξύ, χτες, η Φαρχάντ Σάμι, εκπρόσωπος Τύπου των Κούρδων μαχητών των SDF, που συνεργάζονται εδώ και χρόνια με τον αμερικανικό στρατό στη Συρία, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καταστεί εφικτός ο τερματισμός των συγκρούσεων με ομάδες Αράβων ενόπλων και φυλάρχων που ξεκίνησε πριν από περίπου 10 μέρες στο Ντέιρ Εζόρ της βορειοανατολικής Συρίας, μετά τη σύλληψη του Αραβα στρατιωτικού διοικητή Αχμαντ Χμπέιλ για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και εκβιασμούς. Εκτοτε ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων, Αράβων ενόπλων αλλά και τουρκόφιλων ισλαμιστών μισθοφόρων, με αποτέλεσμα από τις 28 Αυγούστου να σκοτωθούν πάνω από 50 άτομα και να τραυματιστούν αρκετές δεκάδες.

Η Σάμι δήλωσε στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι Κούρδοι μαχητές «καθάρισαν» τρεις πόλεις της περιοχής τις οποίες είχαν καταλάβει για λίγες μέρες ομάδες ενόπλων, με εξαίρεση την πόλη Ζιμπάν, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις. Η ίδια εκτίμησε ότι οι εντάσεις «θα τερματιστούν τις επόμενες 24 ώρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ