Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΑΖΑΡΙΑ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Αμνηστία σε Καταλανούς αυτονομιστές ζητάει ο Πουτζντεμόν

Σε εξέλιξη βρίσκονται παζάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία, μετά τις πρόωρες εκλογές της 23ης Ιούλη, από τις οποίες ούτε το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) ούτε το σοσιαλδημοκρατικό PSOE κατάφεραν να συγκεντρώσουν πλειοψηφία για αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το PSOE, αν και δεύτερο στις εκλογές, φέρεται να έχει περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση και διαπραγματεύεται με αυτονομιστικά - εθνικιστικά κόμματα από την Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων για στήριξη ή ανοχή.

Ο εξόριστος πρώην ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, από το κόμμα Junts per Catalunya (Μαζί για την Καταλονία) απαίτησε χτες να μπουν στο αρχείο όλες οι δικαστικές υποθέσεις σε βάρος Καταλανών αυτονομιστών, μέσω «ενός νόμου περί αμνηστίας», ως όρο για να διαπραγματευτεί το κόμμα του την υποστήριξη των βουλευτών του σε έναν νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας.

Τα Καταλανικά θα πρέπει επίσης να αναγνωρισθούν ως επίσημη γλώσσα από τους θεσμούς της ΕΕ, δήλωσε ακόμη ο Πουτζντεμόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Οι ψήφοι των 7 βουλευτών του Junts per Catalunya είναι κρίσιμης σημασίας για τις πιθανότητες του νυν υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Π. Σάντσεθ, να κερδίσει μια νέα πρωθυπουργική θητεία, διαφορετικά είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν νέες εκλογές στην Ισπανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ