Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εγκριση πώλησης τεθωρακισμένων στη Βουλγαρία

Με στόχο «την αποτροπή περιφερειακών απειλών»

Την περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Βουλγαρίας επιβεβαιώνει το νέο πακέτο που ενέκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για πώληση 183 τεθωρακισμένων οχημάτων στη Βουλγαρία.

Με φόντο τον «αναβαθμισμένο» ρόλο που διεκδικεί η Σόφια στην αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία, η σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι στόχος της πώλησης είναι η Βουλγαρία «να αξιοποιήσει τις αυξημένες δυνατότητές της για να ενισχύσει την άμυνά της και ως δύναμη αποτροπής περιφερειακών απειλών».

Η πώληση, αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, αφορά οχήματα τύπου «Stryker», εκ των οποίων περίπου τα μισά προορίζονται για μεταφορά προσωπικού.

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι η πώληση «θα βελτιώσει την ταχεία ανάπτυξη πεζικού της Βουλγαρίας και τις δυνατότητές της». Για την υλοποίηση της συμφωνίας χρειάζεται και η έγκριση της αμερικανικής Γερουσίας.

Να σημειωθεί ότι μιλώντας σε εκδήλωση του «Atlantic Council» το καλοκαίρι, ο Αμερικανός πρέσβης στη Σόφια, Κένεθ Μέρτεν, ανήγγειλε ότι προετοιμάζεται η διεξαγωγή του επόμενου γύρου Διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Βουλγαρίας, το φθινόπωρο, στην Ουάσιγκτον. «Θα είναι μια τέλεια ευκαιρία για την ανώτατη ηγεσία μας να αποτιμήσει τη σημαντική πρόοδο που τα δύο μας έθνη έχουν κάνει δουλεύοντας δίπλα - δίπλα σε μυριάδες θέματα διμερούς, περιφερειακής και παγκόσμιας σημασίας: Από τη συνεργασία στην ασφάλεια και την ενεργειακή διαφοροποίηση, μέχρι την περιφερειακή ενσωμάτωση και τη διατήρηση των παγκόσμιων δημοκρατικών κανόνων».

Εσπευσε να αναγνωρίσει «την εντυπωσιακή δουλειά που έχει κάνει η Βουλγαρία για να προσαρμοστεί στα μεγάλα σοκ στις διεθνείς αγορές Ενέργειας τα οποία προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία». Υποστήριξε δε ότι «διαφοροποιώντας τις πηγές φυσικού αερίου της η Βουλγαρία δημιουργεί μια πιο ανθεκτική αγορά Ενέργειας, που ενισχύει τη συνολική ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής», για να προσθέσει πως «ενθαρρυνόμαστε που η Βουλγαρία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαφοροποιήσει τους πόρους της πυρηνικής ενέργειας».

Ακόμα, ο Μέρτεν μνημόνευσε ειδικά τις «αμέτρητες κοινές ασκήσεις» που κάθε χρόνο διεξάγονται ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενισχύοντας «τις αμυντικές και αποτρεπτικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ» και «την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα». Ξεχώρισε, τέλος, και την «κρίσιμη βοήθεια από τη Βουλγαρία, μαζί με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ και κράτη - μέλη της ΕΕ», για τη στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ