Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κατατέθηκε ένας από τους πιο αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς

Περικοπές σε όλα τα υπουργεία εκτός από το Αμυνας

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρ. Λίντνερ, κατέθεσε χθες το σχέδιο προϋπολογισμού του 2024, στο οποίο προβλέπονται συνολικές δαπάνες 445 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 30 δισ. ευρώ από το προηγούμενο έτος, αλλά και κατά 90 δισ. υψηλότερες από το 2019, το τελευταίο έτος πριν την πανδημία.

Η επιστροφή σε πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική σηματοδοτείται με έναν από τους πιο αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς της ισχυρότερης καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ.

Το 2024 όλα τα υπουργεία, εκτός από το υπουργείο Αμυνας, θα πρέπει να προχωρήσουν σε περικοπές δαπανών, καθώς επανέρχεται το «φρένο χρέους», που είχε ανασταλεί για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης την περίοδο της πανδημίας.

«Τα χρόνια των παχιών αγελάδων έχουν περάσει», σχολιάζει χαρακτηριστικά η γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD, αναφερόμενη στο πνεύμα του νέου προϋπολογισμού.

Μεγάλη «εξοικονόμηση» εκτιμάται ότι θα προκύψει από τη μείωση των επιδοτήσεων για τη συνταξιοδιοτική ασφάλιση και την ασφάλιση περίθαλψης, καθώς και από τη διακοπή παροχής επιδόματος τέκνων σε οικογένειες με υψηλότερο εισόδημα.

Ο κλάδος της Εστίασης αντιδρά ήδη στην επαναφορά του παλαιότερου ΦΠΑ, ενώ οι βιομήχανοι ζητούν ακόμα μεγαλύτερη κρατική στήριξη ή φοροελαφρύνσεις λόγω του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο των ενδοαστικών αντιθέσεων, σύμφωνα με το ARD, πολλοί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) - συμπεριλαμβανομένου του καγκελάριου Ολαφ Σολτς - και από τους Πράσινους θα ήθελαν να παραμείνει σε αναστολή το «φρένο χρέους» και να διατεθούν περισσότερα κονδύλια στις «πράσινες» επενδύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ