Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μαζικό μαχητικό απεργιακό ΟΧΙ στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Στο Κλερμόντ
Στο Κλερμόντ
Μαζικές και μαχητικές ήταν οι χτεσινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Γαλλίας, στο πλαίσιο της πανεθνικής τους απεργίας ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων, στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση από το 2000, ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Υπολογίζεται ότι πάνω από 500.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, ενώ σε όλη τη Γαλλία υπολογίζεται πως η συμμετοχή είναι 20% μεγαλύτερη από την απεργία στις 19 Γενάρη.

Στο κέντρο του Παρισιού η προσέλευση των απεργών διαδηλωτών ήταν τέτοια που η προγραμματισμένη συγκέντρωση άρχισε με 3 ώρες καθυστέρηση καθώς κατέφθαναν από παντού μαζικά μπλόκα από διάφορους παραγωγικούς κλάδους.

Εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φοιτητές έδωσαν μαχητικό «παρών» στην κινητοποίηση. Η προσυγκέντρωση των Βερσαλιών, στην οποία συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, που βρίσκεται από προχτές στη Γαλλία, διέσχισε τους δρόμους της πόλης με πορεία. Στη συγκέντρωση μεταφέρθηκε το αγωνιστικό μήνυμα αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ. Το μουσείο του παλατιού των Βερσαλιών ήταν κλειστό με καθολική απεργία των εργαζομένων.

Στο πλευρό των εργαζομένων και των συνταξιούχων διαδήλωσαν και οι μαθητές: Εκατοντάδες ενώσεις μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχώρησαν σε αποκλεισμούς σχολείων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από προχτές. Η νέα γενιά διαδηλώνει για δουλειά με δικαιώματα, καθώς το νέο νομοσχέδιο βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμά της και στη συνταξιοδότηση - με τις «ελαστικές» σχέσεις να τσακίζουν κόκαλα - αλλά και στις παροχές Υγείας και Πρόνοιας.

Στη Νις
Στη Νις
Πολύ μεγάλες ήταν οι διαδηλώσεις στην πόλη Clermont-Ferrand και στο Saint-Nazaire, στην Τουλούζη, στη Νις και σε εκατοντάδες μεγάλες και μικρότερες πόλεις.

Με τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι απαντούν μαχητικά και αποφασιστικά στην κυβερνητική αδιαλλαξία που εκφράστηκε διά στόματος πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία το Σαββατοκύριακο είπε ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης δεν είναι «πλέον διαπραγματεύσιμη».

Σημειώνεται ότι η συζήτηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ξεκίνησε προχτές, Δευτέρα, ενώ στην Ολομέλεια αναμένεται να υποβληθεί στις 6 Φλεβάρη.


Το Παρίσι πλημμύρισε από απεργούς

Copyright 2023 The Associated

Το Παρίσι πλημμύρισε από απεργούς

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ