Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «εθνοκάθαρση»

Για «εθνοκάθαρση» κατηγόρησε η Αρμενία το Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τον αποκλεισμό του διαδρόμου Λατσίν, του μόνου δρόμου που ενώνει τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία.

Γερεβάν και Μπακού προσέφυγαν και οι δύο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, για να παρέμβει στη σύγκρουση.

Από τα μέσα Δεκέμβρη Αζέροι αυτοαποκαλούμενοι «ακτιβιστές», διαμαρτυρόμενοι για παράνομες, όπως αναφέρουν, αρμενικές μεταλλευτικές δραστηριότητες, έχουν αποκλείσει τον διάδρομο Λατσίν και η Αρμενία καταγγέλλει ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων για τους περίπου 120.000 κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Τέτοιες κραυγαλέες πράξεις εθνοκάθαρσης δεν έχουν θέση στη σύγχρονη εποχή μας», είπε ο Αρμένιος εκπρόσωπος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι «έχει κάθε πρόθεση να στραγγαλίσει ανθρώπους αρμενικής καταγωγής».

Η Αρμενία ζητά από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει μέτρα που θα διατάξουν το Αζερμπαϊτζάν να άρει τον αποκλεισμό.

Το Μπακού χαρακτήρισε «ψευδείς» τους «ισχυρισμούς της Αρμενίας για αποκλεισμό από διαδηλωτές» και ο Αζέρος υφυπουργός Εξωτερικών έδειξε στο Δικαστήριο αυτό που ανέφερε ότι ήταν απόδειξη της κίνησης στον διάδρομο Λατσίν.

Την κατάσταση γύρω από τον διάδρομο του Λατσίν και τις ενέργειες των ρωσικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί σε αυτό το σημείο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συζήτησαν χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και ο Αρμένιος πρωθυπουργός Ν. Πασινιάν, ο οποίος ασκεί κριτική για την «απραξία» των ρωσικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δυο ηγέτες έδωσαν «ιδιαίτερη προσοχή στην προοδευτική εφαρμογή ολόκληρου του πακέτου τριμερών συμφωνιών μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν», που υπογράφτηκαν μετά το τέλος του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ