Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΟΝΙ - ΜΙΣΕΛ
Με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών ομίλων έναντι των ΗΠΑ

Οι αποφάσεις της επόμενης Συνόδου Κορυφής θα είναι «καθοριστικές για τα επόμενα δέκα χρόνια»

Από τη συνάντηση Μισέλ - Μελόνι

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνάντηση Μισέλ - Μελόνι
Στη Ρώμη συναντήθηκαν τη Δευτέρα η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (9 - 10 Φλεβάρη), οι αποφάσεις της οποίας «θα είναι καθοριστικές για τα επόμενα 10 χρόνια».

Οπως τόνισε ο Μισέλ, με φόντο την ενεργειακή κρίση, την κρίση επισιτιστικής ασφάλειας και τον νόμο των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό που προβλέπει «μαζική κρατική βοήθεια» στους ομίλους που παράγουν στις ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι κρίσιμο για το μέλλον της ΕΕ στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

«Η ΕΕ έχει ένα ατού, είναι ένας θησαυρός που χτίζεται με υπομονή: Την εσωτερική αγορά, μια κοινή οικονομική δύναμη και πρέπει να υπερασπιστούμε αυτήν την εσωτερική αγορά», δήλωσε.

Ενα προσχέδιο το οποίο επικαλείται το «Euractiv», αναφέρει τα μέτρα που φέρεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως αντίδραση στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA). Η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει, μεταξύ άλλων, στόχους για τη βιομηχανική δυνατότητα, λιγότερα ρυθμιστικά εμπόδια για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και να επιτρέψει περισσότερες εθνικές επιδοτήσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους για «καθαρές» και «πράσινες» τεχνολογίες. Σημαντικό μέρος του αμερικανικού σχεδίου προβλέπει μεγάλες φοροελαφρύνσεις σε ομίλους νέων τεχνολογιών, κάτι που θα οδηγήσει επιχειρήσεις να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε αμερικανικό έδαφος.

Ο Μισέλ αναφέρθηκε επιγραμματικά στα σχέδια της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η στήριξη της βιομηχανίας και όλες οι χώρες να μπορέσουν να έχουν τα ίδια εθνικά και ευρωπαϊκά μέσα. Επίσης να στηριχτεί ένα ευρωπαϊκό κυρίαρχο ταμείο προκειμένου να βοηθηθούν βασικοί τομείς της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.

Σχετικά με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών «χρειάζεται θάρρος, ενόραση και ίσες συνθήκες για όλα τα κράτη - μέλη. Πρέπει να απλουστευθούν τα μέχρι τώρα εργαλεία με ευελιξία και σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια», σημείωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, καλώντας «να επενδύσουμε στο μέλλον, αλλά να μη μείνει πίσω κανείς».

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ και της ανισόμετρης ανάπτυξης, η Μελόνι αναφέρθηκε στη χαλάρωση του κανονισμού για τις κρατικές ενισχύσεις, η οποία «χρειάζεται προσοχή». «Θέλουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο για την προστασία των επενδύσεων, πρέπει να πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι «για το Μεταναστευτικό χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις», «μόνιμες λύσεις, αρχίζοντας από προστασία των εξωτερικών συνόρων». Η Μελόνι επανέλαβε ότι πρέπει να προλαμβάνονται οι «παράνομες ροές» μέσω συνεννόησης και συμφωνιών με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής των μεταναστών, αλλά και ότι πρέπει να ενισχυθούν οι επαναπατρισμοί και οι απελάσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαπίστωσε «μεγάλη αύξηση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών» και υπογράμμισε την ανάγκη «να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες, ιδίως στην Αφρική, την Τυνησία και τη Λιβύη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ