Τρίτη 31 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΕ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
«Πρόκληση για τα συμφέροντά μας» η Κίνα

Την ενίσχυση στρατιωτικών δεσμών του ΝΑΤΟ σε Ασία και Ειρηνικό καταγγέλλει το Πεκίνο

Από τη συνάντηση του Γενς Στόλτενμπεργκ με τον υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας
Από τη συνάντηση του Γενς Στόλτενμπεργκ με τον υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας
Η Κίνα «έχει ανέβει πιο ψηλά στην ατζέντα του ΝΑΤΟ» και «συνιστά πρόκληση για τις αξίες, τα συμφέροντα και την ασφάλειά μας», διαμήνυσε από τη Σεούλ ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια επίσκεψής του στη Νότια Κορέα, με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με το Πεκίνο, όπως και την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τη Σεούλ για «τη στάση αρχών της» απέναντι στον «ρωσικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας» και σημείωσε ότι ΝΑΤΟ και Νότια Κορέα «μοιράζονται κοινές αξίες και ανησυχίες». Σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στην Κίνα, υπογράμμισε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεσμεύεται για κοινή δράση με τη Νότια Κορέα και «χώρες με κοινές αντιλήψεις για την προώθηση της ειρήνης και τη διατήρηση της διεθνούς έννομης τάξης».

Ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε μεγαλύτερη στρατιωτική στήριξη της Σεούλ προς την Ουκρανία, ενώ καλωσόρισε ιδιαίτερα την «αφοσιωμένη διπλωματική αποστολή που εγκαθίδρυσε στο ΝΑΤΟ τον Νοέμβρη η Νότια Κορέα». Μνημονεύοντας δε τη συμμετοχή του ίδιου του Νοτιοκορεάτη Προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ - τον περασμένο Ιούνη στη Μαδρίτη, μαζί με τους ηγέτες Αυστραλίας, Ιαπωνίας, Νέας Ζηλανδίας - είπε ότι «μπορεί να μας χωρίζουν ωκεανοί, αλλά η ασφάλειά μας είναι στενά διασυνδεδεμένη. Ετσι γίνεται για δεκαετίες».

Μετά τη Νότια Κορέα, ο Στόλτενμπεργκ προγραμματιζόταν να επισκεφθεί την Ιαπωνία.

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Μάο Νινγκ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του στη Νότια Κορέα, είπε ότι η χώρα της «δεν συνιστά απειλή για τα συμφέροντα ή την ασφάλεια άλλης χώρας» και επέκρινε το ΝΑΤΟ ότι «ενώ υποστηρίζει ότι παραμένει συμμαχία για την ασφάλεια μιας περιφέρειας, επεκτείνεται σε τομείς πέρα από αυτούς με τους οποίους "παραδοσιακά" ασχολείται για την άμυνα» και «ενίσχυσε στρατιωτικούς δεσμούς με χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού». Πρόσθεσε δε ότι «τέτοιες εξελίξεις αποτελούν κάλεσμα σε υψηλή ετοιμότητα για τις χώρες της περιφέρειάς (μας)» και κάλεσε το ΝΑΤΟ «να εγκαταλείψει την ψυχροπολεμική νοοτροπία και να κάνει πράγματα που συνεισφέρουν στην ασφάλεια της Ευρώπης και του ευρύτερου κόσμου».

Σημειωτέον ότι μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ επέλεξε να επικρίνει τις ΗΠΑ ως «εκείνες που πυροδότησαν την ουκρανική κρίση και ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας τροφοδότησής της και συνεχίζουν να πωλούν βαρέα και επιθετικά όπλα στην Ουκρανία, κάτι που απλώς παρέτεινε και ενέτεινε τη σύγκρουση». Είχε προηγηθεί ερώτηση σχετικά με αμερικανικές κατηγορίες για τη στήριξη που - φέρονται να - προσφέρουν κινεζικές εταιρείες στη Μόσχα, τις οποίες η Μάο απέρριψε ως «αβάσιμο εκβιασμό», τονίζοντας παράλληλα πως η Κίνα «δεν θα μείνει άπρακτη να παρακολουθεί τις ΗΠΑ να πλήττουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών».

«Νέο επίπεδο» σχέσεων με το Πεκίνο θέλει η Μόσχα

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Μόσχα θέλει να οδηγήσει τις σχέσεις με την Κίνα σε ένα «νέο επίπεδο», τονίζοντας πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι οι δυνατότητες για διμερή συνεργασία Ρωσίας - Κίνας κάθε άλλο παρά έχουν εξαντληθεί». Πρόσθεσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να φτάσει τον στόχο της για εμπόριο αξίας 200 δισ. δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών νωρίτερα από το προγραμματισμένο και να «εμβαθύνει σημαντικά» τις σχέσεις της με το Πεκίνο.

Η ρωσική εφημερίδα «Vedomosti» μετέδωσε ότι ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας (υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις στο κυβερνών κόμμα της Κίνας) Γουάνγκ Γι πρόκειται να επισκεφθεί τη Μόσχα τον Φεβρουάριο, κάτι που το Πεκίνο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα επίσημα.

Στο μεταξύ, ο Μάικλ Μίνιχαν, πτέραρχος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκτίμησε για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας ότι «το ένστικτό μου μου λέει ότι θα πολεμήσουμε το 2025»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας (2017-11-25 00:00:00.0)
Ο Τραμπ στέλνει νέα μηνύματα στην Κίνα (2017-04-12 00:00:00.0)
Ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στην εγκατάσταση του συστήματος THAAD (2016-07-09 00:00:00.0)
Αντιπυραυλικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Ν. Κορέας για πρώτη φορά (2016-05-17 00:00:00.0)
Ξανά ανησυχίες Κίνας - Ρωσίας για την «ασπίδα» των ΗΠΑ (2016-05-04 00:00:00.0)
Επιθυμούν σύσφιξη σχέσεων σε πολλούς τομείς (2015-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ