Τρίτη 31 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Οξύνονται τα «αντιτρομοκρατικά» κατοχικά μέτρα κατά του Παλαιστινιακού λαού

Σε νέα όξυνση των «αντιτρομοκρατικών» κατοχικών μέτρων κατά του Παλαιστινιακού λαού προχωρά η κυβέρνηση του Ισραήλ, αξιοποιώντας ως πρόσχημα δύο επιθέσεις που σημειώθηκαν από Παλαιστινίους, με 7 νεκρούς και 5 τραυματίες, την Παρασκευή και το Σάββατο, στον απόηχο της δολοφονικής επιδρομής του κατοχικού ισραηλινού στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό στην Τζενίν που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 10 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής 27/1, μια μέρα μετά την πιο πολύνεκρη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση των τελευταίων χρόνων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ένας 21χρονος Παλαιστίνιος εξαπέλυσε επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή Ατερέτ Αβραχάμ της συνοικίας Νεβέ Γιαακόβ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας 7 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους τρεις. Ο δράστης σκοτώθηκε επιτόπου από ένοπλους πολίτες που ήταν κοντά στη συναγωγή. Ισραηλινά και παλαιστινιακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο παππούς του δράστη είχε δολοφονηθεί το 1998 σε επίθεση με μαχαίρι που είχε διαπράξει ακροδεξιός Εβραίος έποικος.

Το δε πρωί του Σαββάτου, ένας 13χρονος Παλαιστίνιος στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ επιτέθηκε και τραυμάτισε έναν 50χρονο Ισραηλινό και τον 20χρονο γιο του. Ο 13χρονος τραυματίστηκε, ακινητοποιήθηκε και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.

Με αφορμή τις παραπάνω επιθέσεις, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε νέα κατοχικά μέτρα «συλλογικής τιμωρίας», στα οποία περιλαμβάνονται η ανάκληση της υπηκοότητας και άδειας διαμονής Αράβων του Ισραήλ, των ίδιων και των οικογενειών τους, που εξαπολύουν επιθέσεις βίας κατά πολιτών και η απέλασή τους σε εδάφη που «ελέγχει» η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Οχθη. Αποφασίστηκαν επίσης η άμεση αναστολή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των δραστών και των οικογενειών τους, η απόλυση εργαζομένων που επικροτούν «τρομοκρατικές επιθέσεις» στο Ισραήλ, η ενίσχυση και αύξηση των εβραϊκών εποικισμών με πρώτο το οικιστικό «σχέδιο Ε1» για την ανέγερση 3.500 κατοικιών εποίκων στο Μά'αλεχ Αντουμίν της Δυτικής Οχθης και η ταχύτερη έκδοση αδειών οπλοφορίας στους πολίτες του Ισραήλ.

Επίσης, μετά την επίθεση στη συναγωγή, Εβραίοι έποικοι επιδόθηκαν σε όργιο βίαιων επιθέσεων κατά Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης, καίγοντας ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο στην παλαιστινιακή πόλη Τουρμούς Αγια, κατέλαβαν και κατασκήνωσαν σε παλαιστινιακής ιδιοκτησίας αγροτικές περιοχές, κατέστρεψαν πολλές δεκάδες ελαιόδεντρα.

Παράλληλα Ισραηλινοί αστυνομικοί σφράγισαν τα σπίτια των φερόμενων ως δραστών των δύο επιθέσεων, με σκοπό να κατεδαφίσουν τουλάχιστον το σπίτι του πρώτου. Παράλληλα, συνέλαβαν πάνω από 40 συγγενείς τους για ανακρίσεις.

Επιπλέον, χτες τα ξημερώματα Ισραηλινοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 26χρονο Παλαιστίνιο, με τη δικαιολογία ότι επιχείρησε να πέσει με το αυτοκίνητό του σε φυλάκιο.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, κάνοντας έναν συνολικό απολογισμό, αναφέρει ότι τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά (στρατού και εποίκων) από την αρχή του 2023.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά...

Στο μεταξύ, σε αντίθεση με τις εκκλήσεις «αυτοσυγκράτησης» και τις τοποθετήσεις περί «κύκλου βίας» που έκαναν μετά το μακελειό του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν στις 26/1, ΗΠΑ και ΕΕ έσπευσαν να καταδικάσουν ως τρομοκρατική την επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή και να αναγνωρίσουν για ακόμα μια φορά τις «νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας» του Ισραήλ (για τις τοποθετήσεις των ΗΠΑ βλ. το διπλανό θέμα για την περιοδεία Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή).

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ο οποίος αναγνώρισε «πλήρως τις νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας του Ισραήλ όπως έδειξαν οι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις». Ζήτησε επίσης από το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τη βία «ως έσχατο μέσο» κατά των Παλαιστινίων.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, εξισώνοντας θύτη και θύμα, κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να σταματήσουν να «τροφοδοτούν» την κλιμάκωση της βίας. Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, ο Μακρόν «υπενθύμισε την ανάγκη να αποφευχθούν μέτρα που μπορεί να τροφοδοτήσουν» την περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, δηλώνοντας διατεθειμένος «να συμβάλει στην επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, προέτρεψε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιδείξουν τη «μέγιστη υπευθυνότητα» και να απόσχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν «περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης».

Την επίθεση στη συναγωγή καταδίκασε με ανάρτησή του στο Twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς προηγουμένως να έχει πει ούτε μια λέξη για τη δολοφονική επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισραηλινός στρατός και έποικοι αναβιώνουν το ...Αμπού Γκράιμπ (2023-11-02 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το μπαράζ επιθέσεων Εβραίων εποίκων σε Παλαιστίνιους (2023-06-26 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας από τις κατοχικές δυνάμεις (2023-06-24 00:00:00.0)
Καλέσματα για αντίσταση απέναντι στη φονική βία της κατοχής (2023-02-14 00:00:00.0)
Επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή οξύνει το κλίμα (2014-11-19 00:00:00.0)
Πυρετός διαβουλεύσεων (2004-03-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ