Πέμπτη 11 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πυρετός διαβουλεύσεων

Πέντε Παλαιστίνιοι, μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», νεκροί στην Τζενίν από Ισραηλινούς κομάντος

Τη μητέρα του τη δολοφόνησε ο ισραηλινός στρατός...

Associated Press

Τη μητέρα του τη δολοφόνησε ο ισραηλινός στρατός...
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΖΕΝΙΝ - ΚΑΪΡΟ.-

Σε μαραθώνιο διπλωματικών διαβουλεύσεων έχει επιδοθεί ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, έχοντας επαφές τόσο με Ισραηλινούς όσο και με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, προσπαθώντας να επισπευσθεί η πραγματοποίηση μιας συνάντησης ανάμεσα στους πρωθυπουργούς των δύο πλευρών. Την ίδια στιγμή, πάντως, και ενώ οι πληροφορίες για τις διαβουλεύσεις αυτές είναι αντιφατικές, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε στην αιματηρότερη επιχείρησή του στην Τζενίν της Δ. Οχθης, τους τελευταίους μήνες, όπου σκότωσε 5 Παλαιστινίους.

Με τον Παλαιστίνιο ηγέτη συναντήθηκε, χτες, στη Ραμάλα, ο Ομάρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών. Τη Δευτέρα είχε προηγηθεί συνάντηση του Σουλεϊμάν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μέιρ Ντεγκάν. Αντικείμενο όλων αυτών των επαφών είναι η προετοιμασία μιας ενδεχόμενης συνάντησης ανάμεσα στους Αχμάντ Κορέι και Αριέλ Σαρόν, καθώς και η ανάλυση της πρόθεσης που έχει διατυπώσει η ισραηλινή ηγεσία να προχωρήσει σε στρατιωτική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινές πηγές υποστήριζαν, χτες, ότι ο Αριέλ Σαρόν πιθανότατα θα συναντηθεί με τον Αχμάντ Κορέι, την επόμενη Τρίτη 16 Μάρτη, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θέλει να έχει επιδείξει «αρκετά καλή συμπεριφορά» ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον στα τέλη του μήνα. Την πληροφορία αυτή έσπευσε να επιβεβαιώσει, λίγο αργότερα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Φρατίνι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κάιρο και συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, του οποίου τις προσπάθειες για την επίτευξη κάποιας προόδου στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες εξήρε. Στο Κάιρο, σήμερα, μεταβαίνει για συνομιλίες αναλόγου θεματολογίας και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, ενώ στο Ισραήλ μεταβαίνουν για νέες διαβουλεύσεις σχετικά με το σχέδιο Σαρόν, περί αποχώρησης από τη Γάζα, Αμερικανοί διπλωμάτες.

Επιφυλακτικός ο Κορέι

Υπό την απειλή των τανκς...

Associated Press

Υπό την απειλή των τανκς...
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, πάντως, ο οποίος ολοκλήρωσε, χτες, τη διήμερη επίσκεψή του στη Νορβηγία, δεν εμφανίστηκε τόσο αισιόδοξος. Χαρακτήρισε εξαιρετικά πρόωρη την οποιαδήποτε ανακοίνωση ημερομηνίας για μια ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση κορυφής, καθώς ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές των δύο πλευρών για να καταληχθεί η ατζέντα αυτής της συνάντησης, που θα πρέπει, όπως είπε, να στεφθεί με επιτυχία γιατί σε αντίθετη περίπτωση «οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές».

Ο Αχμάντ Κορέι εξαπέλυσε, εκ νέου, δριμεία επίθεση στην ισραηλινή ηγεσία για την ανέγερση του διαχωριστικού τείχους στη Δ. Οχθη, τονίζοντας ότι κατάσχει επιπλέον παλαιστινιακή γη, δεν έχει καμία σχέση με την ισραηλινή ασφάλεια και καταστρέφει κάθε προοπτική δίκαιης και ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος. Ο Κορέι, επίσης, αμφισβήτησε τις προθέσεις του Αριέλ Σαρόν όσον αφορά στις εξαγγελίες του για αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, εκτιμώντας ότι αν αυτό ακολουθηθεί από μεταφορά των εποίκων στη Δ. Οχθη και επιβολή μόνιμης κατοχής σε αυτές τις περιοχές, τότε δεν εντάσσεται στο πλαίσιο κάποιας προσπάθειας εφαρμογής του λεγόμενου «οδικού χάρτη», αλλά μάλλον έχει στόχο την οριστική περιθωριοποίησή του.

Στο μεταξύ, άνδρες των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, μεταμφιεσμένοι σε Παλαιστινίους, εισήλθαν, χτες, στην Τζενίν, όπου εντόπισαν αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν 5 Παλαιστίνιοι, μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οι Ισραηλινοί κομάντος τους εξόντωσαν, χωρίς να υπάρξει καν η οποιαδήποτε αφορμή. Αντίθετα, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι απλοί στρατιώτες του δέχτηκαν τα πυρά των 5 Παλαιστινίων που προετοίμαζαν επίθεση σε γειτονικό εποικισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέσσερα χρόνια παλαιστινιακής εξέγερσης (2004-09-29 00:00:00.0)
Στρατιωτικές επιχειρήσεις (2004-09-16 00:00:00.0)
Αναμένοντας τα ισραηλινά αντίποινα (2004-09-01 00:00:00.0)
«Πυρ ομαδόν» κατά του «σχεδίου διαχωρισμού» του Σαρόν (2003-12-20 00:00:00.0)
Κάλπες και αίμα (2003-01-29 00:00:00.0)
Χωρίς εκπλήξεις (2001-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ