Πέμπτη 11 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Απειροι» (;) οι μυστηριώδεις βομβιστές αυτοκτονίας

ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.--

Δεν είχε αναληφθεί από καμία οργάνωση, έως χτες βράδυ, η ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας, το βράδυ της Τρίτης, εναντίον μασονικής στοάς στη συνοικία Καρτάλ της Ισταμπούλ. Ο απολογισμός παρέμενε στους δύο νεκρούς - ένα βομβιστή αυτοκτονίας και ένα σερβιτόρο -, και πέντε τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους κι ο δεύτερος βομβιστής.

Η επίθεση, έλεγαν αναλυτές στο πρακτορείο «Ανατολή», έγινε με αδέξιο και σχεδόν «ερασιτεχνικό» τρόπο, γεγονός λόγω του οποίου οι αστυνομικοί εκτιμούσαν χτες ότι «δεν πρόκειται για επιχείρηση με εμπλοκή της "Αλ Κάιντα", ή της "Χεζμπολάχ"», όπως διατείνονταν για το τετραπλό μακελειό της Ισταμπούλ το Νοέμβρη.

Ωστόσο, έχει επισημανθεί ένα κοινό στοιχείο της προχτεσινής, εν πολλοίς αποτυχημένης, επίθεσης με αυτές του Νοέμβρη: Εν μέρει, στόχο είχαν ισραηλινά συμφέροντα. Ο δεύτερος από τους βομβιστές, που φέρεται να δήλωσε ότι λέγεται Αμπντάλα Ισλάμ, φώναξε κάτι σαν «κάτω το Ισραήλ» καθώς μεταφερόταν στο νοσοκομείο, έγραφαν χτες η «Μιλιέτ» και η «Χουριέτ», ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο NTV ανέφερε πως ο Ισλάμ είναι «Αφγανός».

Ο κυβερνήτης της Ισταμπούλ, Μουαμέρ Γκιουλέρ, δήλωσε ότι «δε φαίνεται» να υπάρχει «συσχετισμός» με τις βομβιστικές επιθέσεις του Νοέμβρη, όταν στόχοι έγιναν δύο συναγωγές, το βρετανικό προξενείο και η βρετανικών συμφερόντων τράπεζα HSBC.

Ο Ισλάμ, παρότι βαριά τραυματισμένος - το ένα του χέρι έχει ακρωτηριαστεί στον ώμο και το άλλο στον καρπό, ενώ έχει πολλαπλά τραύματα στην κοιλιακή χώρα, σύμφωνα με το θεράποντα γιατρό - αναμένεται να ανακριθεί εξαντλητικά από τις αρχές.

Η επιλογή μιας μασονικής στοάς, όπου σύχναζαν πολλοί ευυπόληπτοι Εβραίοι επιχειρηματίες, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, στρατηγοί και διάφοροι δημόσιοι λειτουργοί (οι μασονικές στοές λέγεται ότι είχαν μεγάλη επιρροή μεταξύ των νέων αξιωματικών του Ατατούρκ), μοιάζει να έχει «λογική» αντίστοιχη με τη στοχοθεσία του Νοέμβρη. Η διαφορά βρίσκεται στον «ερασιτεχνισμό» των επιτιθέμενων, που «ανακούφισε» τις αρχές: Ενας αστυνομικός είπε στη «Χουριέτ» ότι αν η επίθεση είχε προετοιμαστεί κι εκτελεστεί σωστά, «όλο το κτίριο θα τιναζόταν στον αέρα», ενώ τουλάχιστον 10 αυτοσχέδιες βόμβες δεν εξερράγησαν.

Η «Μιλιέτ» διατείνεται πάντως πως οι βόμβες που κουβαλούσαν οι δύο είναι «του είδους» που χρησιμοποιούν μέλη του Ισλαμικού Μετώπου της Μεγάλης Ανατολής (IBDA/C).

Τα ερωτήματα που εγείρει η προχτεσινή επίθεση, όσο «ερασιτεχνική» κι αν τη χαρακτηρίζουν οι τουρκικές αρχές, όμως, είναι περισσότερο πολιτικά από όσο είναι αστυνομικά, όπως ακριβώς και εκείνες του Νοέμβρη: Τα βασικότερα ερωτήματα είναι ποιος τις ενορχήστρωσε, με ποιο στόχο και ποιον εξυπηρετούν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ