Πέμπτη 11 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Νεκρός υπό αμερικανική κράτηση ο Αμπού Αμπάς

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Για «εξαίρετο μαχητή και αρχηγό που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του λαού και της πατρίδας του και πέθανε ως μάρτυρας», έκανε λόγο ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, αποτίοντας φόρο τιμής, εκ μέρους του συνόλου της παλαιστινιακής ηγεσίας, στον Αμπού Αμπάς. Ο ΓΓ του «Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» άφησε την τελευταία του πνοή σε αμερικανικό κέντρο κράτησης στο Ιράκ.

Η είδηση του θανάτου του Αμπάς έγινε γνωστή, αργά το βράδυ της Τρίτης, από εκπρόσωπο των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ. Ο Αμπάς, 56 ετών, θεωρούνταν εγκέφαλος της πειρατείας του κρουαζιερόπλοιου «Ακίλε Λάουρο», στις 7 Οκτωβρίου 1985, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε χάσει τη ζωή του ένας 69χρονος Αμερικανοεβραίος, ενώ το Ισραήλ θεωρεί ότι η οργάνωσή του ευθύνεται για σειρά αντι-ισραηλινών επιθέσεων. Συνελήφθη από τις κατοχικές δυνάμεις στη Βαγδάτη, στις 14 Απριλίου 2003, όπου κατοικούσε τα τελευταία χρόνια και έκτοτε βρισκόταν υπό κράτηση σε άγνωστη τοποθεσία που δεν έγινε γνωστή ούτε, τώρα, μετά το θάνατό του.

Τόσο ο στενός συνεργάτης του Αραφάτ σε θέματα ασφαλείας, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, όσο και το μέλος του ΠΓ της οργάνωσής του, Νάζεμ Γιουσέφ, επέρριψαν την ευθύνη στις κατοχικές δυνάμεις, με τον δεύτερο να μιλά ξεκάθαρα για δολοφονία. Ο Αμπάς αντιμετώπιζε προβλήματα καρδιάς και αρτηριακής πίεσης, και, όπως υποστηρίζουν οι Παλαιστίνιοι, τις τελευταίες μέρες, οι κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ δεν του προμήθευαν τα αναγκαία φάρμακα. Αλλωστε, όπως υπογραμμίζουν, στις επιστολές του που μετέφερε προς την οικογένειά του στη Βηρυτό όσο και προς την ΟΑΠ, ο Ερυθρός Σταυρός δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που να απειλεί τη ζωή του.

Ο εκπρόσωπος της ΟΑΠ στη Βαγδάτη, Μοχάμαντ Σόμπζι, ζήτησε να συσταθεί διεθνής επιτροπή έρευνας, προκειμένου να διαλευκανθούν οι συνθήκες θανάτου του Αμπού Αμπάς, καθώς, όπως επισήμανε, η αμερικανική αιτιολογία του «αιφνιδίου θανάτου από φυσικά αίτια» δεν ικανοποιεί την παλαιστινιακή πλευρά. Οι κατοχικές δυνάμεις αρκέστηκαν να ανακοινώσουν ότι Αμερικανός στρατιωτικός ιατροδικαστής θα πραγματοποιήσει τη νεκροψία.

Από την πλευρά της, η ισραηλινή ηγεσία δεν αποσαφήνισε αν θα επιτρέψει, με βάση το σχετικό παλαιστινιακό αίτημα, να μεταφερθεί η σορός του Αμπάς στα παλαιστινιακά εδάφη για να ταφεί. Αντίθετα, προκλητικός εμφανίστηκε ο σύμβουλος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, μιλώντας για «ποιητική δικαιοσύνη». Τελετές προς τιμήν του θα πραγματοποιηθούν, σήμερα, στα παλαιστινιακά εδάφη, στο Λίβανο, στην Ιορδανία και στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ