Πέμπτη 11 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Βασανιστήρια σε βάρος Βάσκων

ΓΕΝΕΥΗ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Οι πολίτες βασκικής καταγωγής που συλλαμβάνονται με την υποψία της συμμετοχής ή της υποστήριξης τρομοκρατικών ενεργειών υποβάλλονται σε βασανιστήρια και σε διάφορες μορφές κακοποίησης, αναφέρεται σε 23σέλιδη έκθεση της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Την έκθεση έγραψε ο Τέο φαν Μπόβεν, αρμόδιος για θέματα βασανισμού της Επιτροπής που επισκέφθηκε την Ισπανία τον Οκτώβρη, όπου και είχε συναντήσεις με αξιωματούχους, αστυνομικούς και βασανισθέντες.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι παρά τις υπάρχουσες νομικές διατάξεις εναντίον των βασανιστηρίων, στην Ισπανία «ο βασανισμός και η κακομεταχείριση δεν είναι σποραδικά φαινόμενα». Χαρακτηριστικά ο φαν Μπόβεν αναφέρει ότι οι αστυνομικοί ξυλοκοπούν τους κρατούμενους, τους εξαντλούν σωματικά, τους στερούν τον ύπνο, τους απειλούν και προκαλούν την ασφυξία τους με πλαστικές σακούλες. Οι ύποπτοι επίσης κρατούνται σε συνθήκες απομόνωσης, ενώ δεν υπάρχουν αμερόληπτες διαδικασίες για την εξέταση σχετικών καταγγελιών.

Η ισπανική κυβέρνηση έσπευσε να απαντήσει με δική της 87σέλιδη έκθεση στην οποία υποστηρίζει ότι τα στοιχεία του Μπόβεν είναι σαθρά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ