Τετάρτη 21 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χωρίς εκπλήξεις

Από την άφιξη του Α. Σαρόν στο αεροδρόμιο

Associated Press

Από την άφιξη του Α. Σαρόν στο αεροδρόμιο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αποφασισμένος να επιμείνει στις, πολλάκις διατυπωθείσες, θέσεις του, παρά τη βελτίωση του διπλωματικού του προσωπείου, εμφανίζεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων συναντήσεων που έχει, με αφορμή την πρώτη του επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής ηγεσίας, πάντως, απέφυγαν τις πολλές δηλώσεις και φέρονται να επέμειναν στην, εξίσου, γνωστή θέση τους περί εκατέρωθεν υποχωρήσεων και προσπαθειών, καθιστώντας, για άλλη μια φορά, σαφές ότι δεν προτίθενται να διαμεσολαβήσουν τόσο ενεργά, όσο η προηγούμενη αμερικανική προεδρία.

Αν και δήλωνε πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη με τους Παλαιστινίους, ο Αριέλ Σαρόν συμπλήρωνε, σε ομιλία του προς το ισραηλινό λόμπι, ότι δεν υπάρχει περίπτωση επανάληψης των διαπραγματεύσεων, άρσης των απαγορεύσεων και του αποκλεισμού, αν δεν τερματιστεί πλήρως η βία. Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ δεν πρόκειται να τεθεί καν στις διαπραγματεύσεις, και επανέλαβε ότι δε στοχεύει στην επίτευξη οριστικής ειρήνης, αλλά μόνο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας μεγάλης διάρκειας.

Ο Αριέλ Σαρόν συναντήθηκε με την σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, τον διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Σε όλες τις συναντήσεις του, και με αφορμή την ταυτόχρονη κλιμάκωση της βίας στα αυτόνομα εδάφη, ο Σαρόν εκτίμησε ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή φαίνεται να επιλέγει τη βία για να προωθήσει τις απόψεις της, ενώ θα έπρεπε να είναι κατανοητό ότι, όσο περισσότερη η βία, τόσο λιγότερα θα κερδίζουν οι Παλαιστίνιοι». Φέρεται, μάλιστα, να ζήτησε από τους Αμερικανούς αξιωματούχους να ασκήσουν πιέσεις στον Γιάσερ Αραφάτ για άμεσο τερματισμό της βίας.

Οι συνομιλητές του Σαρόν απέφυγαν τις δηλώσεις, αν και διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι ασκήθηκαν πιέσεις προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να χαλαρώσει τον οικονομικό αποκλεισμό και να παραδώσει στην Παλαιστινιακή Αρχή τα 50 εκατομμύρια δολάρια που της ανήκουν από συγκέντρωση φόρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάρρευση της παλαιστινιακής οικονομίας και κατ' επέκταση η βία. Εντούτοις, λακωνικές δηλώσεις έκανε, μόνο, ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος επανέλαβε τη γνωστή αμερικανική θέση ότι «οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν, αλλά όχι να επιβάλουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, αναμενόταν να κυλήσει και η συνάντηση του Αριέλ Σαρόν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, που άρχισε αργά χθες βράδυ. Ο εκπρόσωπος του Αμερικανού Προέδρου Αρι Φλάισερ δήλωνε ότι «ο Πρόεδρος επιθυμεί να δει και τις δύο πλευρές να προσπαθούν για τη μείωση της βίας».

Ενταση και τραυματίες

Οι σφοδρότερες ολονύκτιες συγκρούσεις, από την ημέρα ανάληψης της εξουσίας από τον Αριέλ Σαρόν, σημειώνονταν μέχρι χθες τα ξημερώματα, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και στη Δυτική Οχθη, παρά την επανάληψη της συνεργασίας ασφαλείας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, τραυματίστηκαν 7 Παλαιστίνιοι, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δέχτηκε επίθεση από άγνωστους ενόπλους ακόμη και με αντιαρματικές ρουκέτες. Στην περίμετρο της Νάμπλους, στη Δυτική Οχθη, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων κατά τη διάρκεια περιπολίας, ενώ με το φως του ήλιου, ένας 13χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε σοβαρά από έποικο.

Το θερμόμετρο ανέβηκε ακόμη περισσότερο από την ανακοίνωση των δημοτικών αρχών της Ιερουσαλήμ ότι υποβάλλουν στην κυβέρνηση Σαρόν σχέδιο για επέκταση κατά 3.000 κατοικίες, τον, ούτως ή άλλως, αμφισβητούμενο εποικισμό Χαρ Χόμα της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο μίλησε για νέο εποικισμό υπό τη «μεταμφίεση της επέκτασης», ενώ ο Παλαιστίνιος υφυπουργός Χασάν Ασφούρ επισήμαινε ότι ο Αριέλ Σαρόν από την έναρξη της πρωθυπουργίας του, «αν και μιλά για αποκλιμάκωση, διαρκώς στρατικοποιεί την κατάσταση, δημιουργώντας ατμόσφαιρα πολέμου». Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, από την άλλη, επέλεξε να μείνει προσηλωμένος στην αραβική σύνοδο που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα στο Αμμάν, από όπου αναμένεται να εξασφαλίσει μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική υποστήριξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ